Słodkie i narwane – spróbuj truskawkowych propozycji w restauracjach Manufaktury
Najsłodszy kuchenny okres rozpoczął się na dobre – soczyste, czerwone truskawki zawitały na talerze w restauracjach w Manufakturze. Warto sprawdzić, jakie wariacje z tym owocem w roli głównej przygotowali restauratorzy.
Truskawkowelove
Do 16.06, wybrane restauracje na rynku Manufaktury
Czerwiec to ulubiony miesiąc truskawkożerców – soczyste, polskie, pełne smaku truskawki opanowują wtedy nasze talerze. Ze śmietaną i cukrem, w formie musu, lemoniady, ale też roli głównej – sprawdźcie, co przygotowali restauratorzy Manufaktury.
W Bawełnie spróbujecie klasycznego włoskiego deseru Semifrego o smaku truskawkowym. Mrożony mus przypominający lody, przełamany orzeźwiającym smakiem truskawek, świetnie się sprawdzi w ciepłe, letnie popołudnia. Lavende przygotowało propozycję dania głównego: to tagiatelle z polędwicą wieprzową i truskawkami w sosie winno-cytrynowym. W Manuarte z kolei zjecie pastel de fresa, czyli deser z truskawkami w roli głównej, a do tego ziarna kakaowca, gorzka czekolada i śmietana. W Kaukazie czeka blinczyk na słodko, czyli ciasto naleśnikowe z truskawkami, nutellą, bananem i mascarpone oraz smoothie z truskawek i mango.
Jeśli szukacie orzeźwienia, kierujcie się do Pizza Hut – tam czeka lemoniada truskawkowa, a także truskawki pod kruszonką, podawane na gorąco z gałką śmietankowych lodów, dla balansu smaków. Własną wariację na temat lemoniady przygotowała też Pizzeria 105-ka i Polka. Tradycyjnych knedli z truskawkami spróbujecie za to w Polce i Szpulce (z młodą kapustą, po łódzku!). W restauracji Zielona czeka cała sezonowa wkładka do menu: gnocchi truskawkowe z bitą śmietaną i rumianą bułką, gofry, sałatka z truskawkami, mango i kozim serem, a także sok truskawowo-arbuzowy.
Sezonowe menu z truskawkami obowiązywać będzie do 16 czerwca.

11 tysięcy automatów paczkowych w sieci DPD Pickup

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.