Słodkie i narwane – spróbuj truskawkowych propozycji w restauracjach Manufaktury
Najsłodszy kuchenny okres rozpoczął się na dobre – soczyste, czerwone truskawki zawitały na talerze w restauracjach w Manufakturze. Warto sprawdzić, jakie wariacje z tym owocem w roli głównej przygotowali restauratorzy.
Truskawkowelove
Do 16.06, wybrane restauracje na rynku Manufaktury
Czerwiec to ulubiony miesiąc truskawkożerców – soczyste, polskie, pełne smaku truskawki opanowują wtedy nasze talerze. Ze śmietaną i cukrem, w formie musu, lemoniady, ale też roli głównej – sprawdźcie, co przygotowali restauratorzy Manufaktury.
W Bawełnie spróbujecie klasycznego włoskiego deseru Semifrego o smaku truskawkowym. Mrożony mus przypominający lody, przełamany orzeźwiającym smakiem truskawek, świetnie się sprawdzi w ciepłe, letnie popołudnia. Lavende przygotowało propozycję dania głównego: to tagiatelle z polędwicą wieprzową i truskawkami w sosie winno-cytrynowym. W Manuarte z kolei zjecie pastel de fresa, czyli deser z truskawkami w roli głównej, a do tego ziarna kakaowca, gorzka czekolada i śmietana. W Kaukazie czeka blinczyk na słodko, czyli ciasto naleśnikowe z truskawkami, nutellą, bananem i mascarpone oraz smoothie z truskawek i mango.
Jeśli szukacie orzeźwienia, kierujcie się do Pizza Hut – tam czeka lemoniada truskawkowa, a także truskawki pod kruszonką, podawane na gorąco z gałką śmietankowych lodów, dla balansu smaków. Własną wariację na temat lemoniady przygotowała też Pizzeria 105-ka i Polka. Tradycyjnych knedli z truskawkami spróbujecie za to w Polce i Szpulce (z młodą kapustą, po łódzku!). W restauracji Zielona czeka cała sezonowa wkładka do menu: gnocchi truskawkowe z bitą śmietaną i rumianą bułką, gofry, sałatka z truskawkami, mango i kozim serem, a także sok truskawowo-arbuzowy.
Sezonowe menu z truskawkami obowiązywać będzie do 16 czerwca.
Workation - pracuj i wypoczywaj w Trójmieście
Sulejów – kajakowa stolica Polski bije rekord
Frydrychowo: czy padnie nowy rekord na plon pszenicy ozimej?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.
Konsument
Problem wykorzystywania seksualnego dzieci online wymaga pilnych regulacji. To może wymagać rezygnacji w pewnym stopniu z szyfrowania korespondencji
– Problem wykorzystywania seksualnego dzieci w internecie potrzebuje konkretnych regulacji – podkreślają eksperci Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę. I liczą, że pojawią się one zarówno na forum krajowym, jak i unijnym. Dziś tymczasowe rozporządzenie, wprowadzając odstępstwo od przepisów UE dotyczących prywatności, daje platformom internetowym możliwość dobrowolnego wykrywania materiałów przedstawiających seksualne wykorzystywanie dzieci. Nowe propozycje przepisów na forum zakładają jednak, że zmieni się to w obowiązek. To budzi szereg pytań o prywatność i potencjalne nadużycia.
Teatr
Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia
Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.