Komunikaty PR

Słodkie przekąski z wytrawną nutą majonezu

2021-01-18  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Majonez kojarzy nam się raczej z wytrawnymi potrawami. Doskonale podkreśla smak kanapek, sałatek czy innych słonych przekąsek. Niewiele osób wie, że ten popularny sos, to także idealny dodatek do… ciast! Dzięki niemu wypieki stają się bardziej wilgotne i dłużej pozostają świeże, dlatego zdecydowanie warto jest wykorzystać go do przygotowania ciasta majonezowego czy tradycyjnej babki.

Jeżeli chcemy użyć majonezu do domowych wypieków, warto postawić na produkt o dobrym, naturalnym składzie. Na przykład Majonez Kielecki zawiera jedynie cztery składniki: olej rzepakowy, żółtka jaj kurzych, musztardę oraz olej – bez żadnych substancji konserwujących. Taki produkt możemy śmiało dodać do ciasta! Przedstawiamy dwa przepisy z dodatkiem majonezu.

Ciasto majonezowe z mrożonymi malinami

Idealne ciasto powinno być wilgotne, miękkie i baaardzo aromatyczne. Pytanie tylko, co zrobić, żeby udało nam się właśnie takie? Możemy wykorzystać jeden sekretny składnik, dzięki któremu ciasto będzie dokładnie takie, jakie powinno być. Jaki to składnik? Majonez Kielecki!

Potrzebne składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki Majonezu Kieleckiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki

Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie potrzebne składniki zagniatamy i mieszamy ze sobą, po czym schładzamy przygotowaną masę w lodówce przez około 20 minut. Następnie przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od przełożenia Majonezu Kieleckiego, jajek, śmietany i cukru do dużej miski i połączenia ich ze sobą za pomocą miksera. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia, po czym znowu miksujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia, układamy maliny i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Smacznego!

Babka cytrynowo-majonezowa

Cytrynowa babka to pyszne ciasto na każdą okazję. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak może być naprawdę zachwycający. Olej lub masło, pojawiające się w tradycyjnej wersji tego przepisu, możemy zastąpić majonezem, dzięki czemu ciasto dłużej zachowa swoją świeżość. A co jeśli chcemy chociaż trochę „odchudzić” naszą babkę? Wykorzystajmy Majonez Kielecki lekki!

Czego potrzebujemy?

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • 4 jajka
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 2/3 szklanki cukru

Obie mąki oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem. Kiedy powstanie jasna, puszysta masa, dodajemy Majonez Kielecki lekki oraz sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Na koniec dosypujemy sypkie składniki, delikatnie łączymy z masą i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. Ciasto po wystudzeniu możemy oblać cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: 6,20 zł brutto/ 310 ml

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: 6,60 zł brutto/ 310 ml

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.

Problemy społeczne

Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.