Słodkie przekąski z wytrawną nutą majonezu
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Majonez kojarzy nam się raczej z wytrawnymi potrawami. Doskonale podkreśla smak kanapek, sałatek czy innych słonych przekąsek. Niewiele osób wie, że ten popularny sos, to także idealny dodatek do… ciast! Dzięki niemu wypieki stają się bardziej wilgotne i dłużej pozostają świeże, dlatego zdecydowanie warto jest wykorzystać go do przygotowania ciasta majonezowego czy tradycyjnej babki.
Jeżeli chcemy użyć majonezu do domowych wypieków, warto postawić na produkt o dobrym, naturalnym składzie. Na przykład Majonez Kielecki zawiera jedynie cztery składniki: olej rzepakowy, żółtka jaj kurzych, musztardę oraz olej – bez żadnych substancji konserwujących. Taki produkt możemy śmiało dodać do ciasta! Przedstawiamy dwa przepisy z dodatkiem majonezu.
Ciasto majonezowe z mrożonymi malinami
Idealne ciasto powinno być wilgotne, miękkie i baaardzo aromatyczne. Pytanie tylko, co zrobić, żeby udało nam się właśnie takie? Możemy wykorzystać jeden sekretny składnik, dzięki któremu ciasto będzie dokładnie takie, jakie powinno być. Jaki to składnik? Majonez Kielecki!
Potrzebne składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki Majonezu Kieleckiego
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie potrzebne składniki zagniatamy i mieszamy ze sobą, po czym schładzamy przygotowaną masę w lodówce przez około 20 minut. Następnie przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od przełożenia Majonezu Kieleckiego, jajek, śmietany i cukru do dużej miski i połączenia ich ze sobą za pomocą miksera. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia, po czym znowu miksujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia, układamy maliny i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Smacznego!
Babka cytrynowo-majonezowa
Cytrynowa babka to pyszne ciasto na każdą okazję. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak może być naprawdę zachwycający. Olej lub masło, pojawiające się w tradycyjnej wersji tego przepisu, możemy zastąpić majonezem, dzięki czemu ciasto dłużej zachowa swoją świeżość. A co jeśli chcemy chociaż trochę „odchudzić” naszą babkę? Wykorzystajmy Majonez Kielecki lekki!
Czego potrzebujemy?
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek Majonezu Kieleckiego lekkiego
- 4 jajka
- sok i skórka z jednej cytryny
- 2/3 szklanki cukru
Obie mąki oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem. Kiedy powstanie jasna, puszysta masa, dodajemy Majonez Kielecki lekki oraz sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Na koniec dosypujemy sypkie składniki, delikatnie łączymy z masą i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. Ciasto po wystudzeniu możemy oblać cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: 6,20 zł brutto/ 310 ml
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: 6,60 zł brutto/ 310 ml

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.