Słodkie przekąski z wytrawną nutą majonezu
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Majonez kojarzy nam się raczej z wytrawnymi potrawami. Doskonale podkreśla smak kanapek, sałatek czy innych słonych przekąsek. Niewiele osób wie, że ten popularny sos, to także idealny dodatek do… ciast! Dzięki niemu wypieki stają się bardziej wilgotne i dłużej pozostają świeże, dlatego zdecydowanie warto jest wykorzystać go do przygotowania ciasta majonezowego czy tradycyjnej babki.
Jeżeli chcemy użyć majonezu do domowych wypieków, warto postawić na produkt o dobrym, naturalnym składzie. Na przykład Majonez Kielecki zawiera jedynie cztery składniki: olej rzepakowy, żółtka jaj kurzych, musztardę oraz olej – bez żadnych substancji konserwujących. Taki produkt możemy śmiało dodać do ciasta! Przedstawiamy dwa przepisy z dodatkiem majonezu.
Ciasto majonezowe z mrożonymi malinami
Idealne ciasto powinno być wilgotne, miękkie i baaardzo aromatyczne. Pytanie tylko, co zrobić, żeby udało nam się właśnie takie? Możemy wykorzystać jeden sekretny składnik, dzięki któremu ciasto będzie dokładnie takie, jakie powinno być. Jaki to składnik? Majonez Kielecki!
Potrzebne składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 szklanki Majonezu Kieleckiego
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie potrzebne składniki zagniatamy i mieszamy ze sobą, po czym schładzamy przygotowaną masę w lodówce przez około 20 minut. Następnie przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od przełożenia Majonezu Kieleckiego, jajek, śmietany i cukru do dużej miski i połączenia ich ze sobą za pomocą miksera. Kiedy powstanie gładka masa, dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia, po czym znowu miksujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia, układamy maliny i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Smacznego!
Babka cytrynowo-majonezowa
Cytrynowa babka to pyszne ciasto na każdą okazję. Jest prosta w przygotowaniu, a jej smak może być naprawdę zachwycający. Olej lub masło, pojawiające się w tradycyjnej wersji tego przepisu, możemy zastąpić majonezem, dzięki czemu ciasto dłużej zachowa swoją świeżość. A co jeśli chcemy chociaż trochę „odchudzić” naszą babkę? Wykorzystajmy Majonez Kielecki lekki!
Czego potrzebujemy?
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek Majonezu Kieleckiego lekkiego
- 4 jajka
- sok i skórka z jednej cytryny
- 2/3 szklanki cukru
Obie mąki oraz proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem. Kiedy powstanie jasna, puszysta masa, dodajemy Majonez Kielecki lekki oraz sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Na koniec dosypujemy sypkie składniki, delikatnie łączymy z masą i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. Ciasto po wystudzeniu możemy oblać cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: 6,20 zł brutto/ 310 ml
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: 6,60 zł brutto/ 310 ml

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.