Słodkiej Wielkanocy!
To właśnie nią chcemy się dzielić z bliskimi, również poprzez drobne podarunki, wśród których najpopularniejsze są czekoladowe zajączki i pisanki – symbole Wielkanocy. W wielkanocnej kolekcji Terravity znaleźć można figurki i czekolady w okazjonalnych opakowaniach - idealne, by w te święta sprezentować odrobinę słodkiej przyjemności. Wysokiej jakości czekolada będzie też nieodzowna do przygotowania i ozdobienia tradycyjnych wypieków – bab, mazurków czy serników.
Czekoladowe, wielkanocne figurki wkładamy do koszyczka, stawiamy na świątecznym stole i obdarowujemy nimi bliskich. Sprawiają przyjemność nie tylko najmłodszym, wyczekującym upominków „od zajączka”. Wspaniałą zabawą w świąteczny poranek jest także poszukiwanie czekoladowych łakoci, ukrytych w zakamarkach domu i ogrodu przez rodziców czy dziadków. Tak niewiele potrzeba, by sprawić tak dużo radości!
Na nadchodzące święta Terravita przygotowała specjalną kolekcję słodkości. To różnego rodzaju czekoladowe figurki, w postaci wesołych zajączków czy zdobionych jajek – idealne na drobny upominek bądź jako dekoracja stołu. Czekoladowe zajączki są dostępne w czterech różnych formatach, dzięki czemu każdy znajdzie wersję idealną dla siebie. Tradycyjna, świąteczna kolorystyka figurek doskonale współgra z wiosennymi elementami. Jednak najważniejsza pozostaje aksamitna mleczna czekolada, z której powstały – to ona skrywa w sobie sekret słodkiej przyjemności. Oprócz figurek, Terravita przygotowała wielkanocną edycję czekolad mlecznych, w specjalnej szacie graficznej, dostępnych również w dużym formacie prezentowym. Czekolady mleczne Terravita powstają z wyselekcjonowanych ziaren kakaowca i zachwycają delikatną konsystencją. To prawdziwa klasyka smaku!
Czekolada jest też niezbędnym składnikiem świątecznych wypieków. By były one zawsze udane, warto postawić na produkty najwyższej jakości. Doskonale sprawdzą się tu czekolady Terravita – jako dodatek do ciast czy niezbędny składnik polew i dekoracji. Oto przepis na prostą, niezwykle puszystą babę wielkanocną. Czekolada gorzka 70% kakao doskonale uzupełnia smak ciasta, dodając mu przyjemnie wytrawnych, wyważonych nut. Natomiast z użyciem czekolady mlecznej 32% kakao można stworzyć wyjątkowo aksamitną polewę.
Babka wielkanocna z czekoladą
Ciasto
Masło - 170 g
Cukier puder - 215g
Jajka – 5 sztuk (rozmiar L)
Mąka pszenna – 340 g
Mąka migdałowa – 170 g
Proszek do pieczenia – 17 g
Sól - 3,5 g
Śmietana 30% - 170 g
Pasta waniliowa- 8,5 g
Migdały prażone – 85 g
Czekolada gorzka 70% Terravita - 1 tabliczka
Polewa
Czekolada mleczna Terravita - 2 tabliczki
Olej – 30 g
Przygotowanie:
Masło ubić z cukrem pudrem. Jajka dodawać partiami do ubitego masła. Wszystkie suche, sypkie składniki wymieszać razem. Śmietanę oraz pastę podgrzać do 60 stopni. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki, następnie wymieszać z migdałami. Dodać do ubitej masy suche, sypkie składniki. Wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać śmietanę do masy, połączyć. Na sam koniec dodać czekoladę oraz migdały, całość delikatnie wymieszać ręcznie do połączenia się składników. Formę wysmarować masłem. Piec w 180 stopniach przez 60 min (grzałki góra-dół).
Polewa z czekolady:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać dokładnie z olejem do uzyskania jednorodnej konsystencji. Polać babkę, poczekać do zastygnięcia.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić
Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.
Farmacja
E. Kopacz: Róbmy wszystko, by dzieci przyjeżdżające do Polski wchodziły w cykl kalendarza szczepień. Wiele zależy od świadomości matek

Według danych UNICEF poziom wyszczepialności dzieci w Ukrainie wynosi 70 proc. i jest znacząco niższy niż w przypadku dzieci w Polsce. – Róbmy wszystko, żeby dzieci, które do nas przyjeżdżają, wchodziły w cykl kalendarza szczepień i pobierały szczepionki – mówi Ewa Kopacz. Jednocześnie dane Ministerstwa Zdrowia wskazują, że noworodki, które przychodzą na świat w Polsce, są szczepione w prawie 100 proc. Wciąż jest jednak pewien odsetek mam, które mimo obowiązku szczepień dla dzieci nie zamierzają tego robić. Duża w tym wina mitów krążących wokół szczepionek, podsycanych przez ruchy antyszczepionkowe.
Inwestycje
Rynek domów prefabrykowanych może do 2030 roku być wart 7 mld zł. Inwestorów przekonuje krótszy czas budowy

Domy prefabrykowane, stawiane z produkowanych w fabrykach modułów, to temat stosunkowo nowy na polskim rynku, ale zyskujący na popularności. Firma Spectis szacuje, że ten segment rynku jest wart ok. 5 mld zł, a do 2030 roku urośnie do 7 mld. Również długoterminowe perspektywy pozostają optymistyczne. Inwestorów przekonuje do tej technologii przede wszystkim możliwość skrócenia czasu inwestycji do kilku miesięcy i kontroli jej kosztów.