Komunikaty PR

Slow cooking – z czym to się je

2020-02-05  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Krzysztof Malcher
Rumour PR

Sueska 12
02-761 Warszawa
krzysztof.malcher|rumour.pl| |krzysztof.malcher|rumour.pl
791 791 838
www.rumour.pl

Slow cooking, czyli wolne gotowanie jest techniką, która posiada szereg zalet. Pozwala wydobyć głębię smaków i aromatów, przy zachowaniu większej ilości składników odżywczych niż w przypadku tradycyjnych metod. Prekursorem tej dziedziny jest marka Crock-Pot, która pierwszy wolnowar – urządzenie do wolnego gotowania – zaprezentowała blisko 50 lat temu.

 

W dzisiejszym, pędzącym świecie coraz bardziej doceniamy momenty, gdy możemy zwolnić. Tęsknimy do czasów, kiedy czas płynął leniwiej, a pierwiastka „slow” poszukujemy w każdej sferze życia, również w gotowaniu. Okazuje się, że dając składnikom potrawy więcej czasu i rezygnując z wysokich temperatur, jesteśmy w stanie wydobyć głębię smaków oraz zachować więcej wartości odżywczych. Ta technika nosi nazwę wolnego gotowania czy slow cookingu i nie jest to wymysł ostatnich lat. Jej początków należy szukać w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, gdy powstał pierwszy wolnowar marki Crock-Pot. Urządzenia tego typu poddają składniki potrawy długotrwałej obróbce termicznej w temperaturach nieprzekraczających 100 stopni Celsjusza. 

 

Zwolnij 

 

W pewnym stopniu istnienie wolnowarów zawdzięczamy fasoli. W 1970 roku firma znana obecnie pod nazwą Crock-Pot zaprezentowała urządzanie przeznaczone do gotowania tej rośliny. Było ono proste w budowie – posiadało kamionkową misę, szklaną pokrywę oraz uchwyty ułatwiające przenoszenie. Już rok później marka Crock-Pot zaprezentowała pierwszy wolnowar, który posiadał korpus grzewczy. Dzisiaj, po blisko 50 latach od jego powstania, tego typu urządzenia opierają swoje działanie na tych samych zasadach, niemniej są znacznie wygodniejsze, ergonomiczne oraz dostosowane do dzisiejszych czasów pod względem designu i jakości użytych materiałów. Każde z nich posiada możliwość wyboru dwóch trybów – LOW lub HIGH – pierwszy z nich wolniej osiąga maksymalną temperaturę, drugi zaś szybciej. W wersjach cyfrowych wolnowary posiadają wyświetlacz, ułatwiający obsługę oraz dostarczający informacji na temat procesu gotowania. 

 

Uwolnij smak i zachowaj drogocenne składniki

 

Korzystanie z wolnowarów ma wiele zalet. Są one wygodne, oszczędne, ale przede wszystkim pozwalają wydobyć walory smakowe oraz odżywcze. Temperatura przygotowania potraw nie przekracza w nich 100 stopni Celsjusza, więc potrawy nie przypalają się. Doskonałe łączenie się smaków poszczególnych składników sprawia, że możemy ograniczyć użycie soli czy przypraw. Nieprzekraczanie temperatury 100 stopni Celsjusza ma niebagatelny wpływ na zachowanie większej ilości składników odżywczych. Przykładowo – podczas tradycyjnego smażenia warzyw eliminuje się z nich glukozynolaty, które korzystnie wpływają na układ krążenia oraz charakteryzują się działaniem antynowotworowym. Z kolei w przypadku tradycyjnego gotowania ziemniaków, podczas odcedzania pozbywamy się wraz z wodą połowy zawartego w nich potasu oraz ok. 40% cynku i magnezu. Warto również zwrócić uwagę na to, że witamina E zawarta w składnikach potrawy jest z niej stopniowo usuwana podczas procesu długotrwałego poddania jej działaniu wysokiej temperatury. W wolnowarze jej utrata będzie sięgać zaledwie kilku procent. Dodatkowo wolne gotowanie pozwala zachować nawet 20% więcej ryboflawiny, 30% więcej niacyny, 15% beta-karotenu czy luteiny. 

 

Zaletą korzystania z wolnowarów jest również to, że pozwalają one gotować oszczędnie. Wbrew pozorom charakteryzują się dużo mniejszym niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania zapotrzebowaniem na energię elektryczną[1].

 

Wolnowary składają się z trzech głównych elementów – podstawy grzewczej, misy - w której przygotowywana jest potrawa - oraz pokrywy. Nasza rola sprowadza się zasadniczo do przyszykowania składników, umieszczenia ich w naczyniu wolnowaru oraz nastawienia trybu i czasu. Kilkugodzinny proces gotowania sprawia, że możemy uruchomić wolnowar przed wyjściem do pracy, aby po powrocie zjeść zdrowy i smaczny posiłek. Część z wolnowarów posiada automatyczną funkcję keep warm, która po zakończeniu gotowania przełącza urządzenie w tryb podtrzymywania temperatury. 

 

Wolnowary są wszechstronnymi urządzeniami, które pozwalają na przygotowanie szerokiego wachlarza potraw – od zup i dań głównych, aż po desery. W obecnej ofercie marki Crock-Pot znajdują się wolnowary w trzech kategoriach – manualne, cyfrowe oraz cyfrowe z powłoką DuraCeramic. Posiadają pojemności od 2,4 do 6 litrów, więc każdy może wybrać urządzenie odpowiadające indywidualnym potrzebom – od przygotowanego na romantyczna kolację we dwoje dania, aż po świąteczne potrawy dla całej rodziny..

 

O Crock-Pot

Crock-Pot® jest pionierem w dziedzinie tworzenia wolnowarów/slow-cookerów. Zaprojektowany w latach 70-tych XX w. jako nowe urządzenie kuchenne przyczynił się do powstania nowej kategorii produktowej, której sprzedaż liczy się w milionach egzemplarzy. 

O Newell Brands 

Newell Brands to wiodąca, światowa firma produkująca dobra konsumpcyjne z bogatym portfolio znanych marek, w tym Paper Mate®, Sharpie®, Dymo®, EXPO®, Parker®, Elmer's®, Coleman®, Jostens®, Marmot®, Rawlings®, Irwin®, Lenox®, Oster®, Sunbeam®, FoodSaver®, Mr. Coffee®, Rubbermaid Commercial Products®, Graco®, Baby Jogger®, NUK®, Calphalon®, Rubbermaid®, Contigo®, First Alert®, Waddington i Yankee Candle®. Skupienie na potrzebach Klientów, inwestycje w wiodące marki i kultura oparta na wydajności – te idee pozwalają Newell Brands pomagać ludziom w ich codziennym życiu, kiedy pracują, uczą się i bawią.

O DLF Sp. z o.o.

Autoryzowany importer i dystrybutor urządzeń Crock-Pot w Polsce. DLF sp. z o.o. z Gdyni istnieje na polskim rynku od początku lat dziewięćdziesiątych i specjalizuje się w sprzedaży nowoczesnych produktów z zakresu Hi-tech, robotyki i AGD. Celem DLF jest dostarczenie klientom najwyższej jakości urządzeń, które poprawiają jakość życia. Obecnie firma jest autoryzowanym importerem lub dystrybutorem m.in. marek takich jak: Crock-Pot, iRobot, Stadler Form, Breville, FoodSaver, Segway-Ninebot, Laurastar.

 


[1] Porównanie wolnowaru Crock-Pot 220W włączonego prze 8 godzin do tradycyjnego piekarnika 220W ustawionego na 140 stopni Celsjusza przez 2 h 15 min. gotowania wołowiny w naczyniu żaroodpornym

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Rumour PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania Biuro prasowe
2025-04-01 | 11:30

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Organizacja przestrzeni w garażu to wyzwanie, z którym zmaga się wielu właścicieli domów. Wąskie regały metalowe stanowią idealne rozwiązanie tego problemu,
Dom Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie
2025-02-20 | 17:00

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Wyobraź sobie, że każdego ranka budzisz się wypoczęty i pełen energii. Co więcej, aby to osiągnąć nie potrzebujesz kolejnej kawy. Wystarczy naturalny, dostępny
Dom Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
2025-02-04 | 15:00

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli

Pod lupę bierzemy łóżka kontynentalne, które najczęściej zamawiają ludzie w naszym regionie, a także w całym kraju. Przyglądamy się im z uwagą. Wymieniamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.