Smaczne przystawki na świąteczny stół
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Wigilię i Boże Narodzenie spędzamy zazwyczaj tradycyjnie – w domu, z rodziną przy smacznie zastawionym stole. To specjalny czas, który możemy poświęcić bliskim, ale i delektować się świątecznymi smakami. A te powinny być wyjątkowe, poczynając już od przystawek - są one tak samo ważne jak dania główne. Muszą być nie tylko spójne z całym menu, ich smak ma rozbudzić apetyt na więcej.
Prosty i wyborny – tatar ze śledzia
Śledź gości na wigilijnym stole w wielu postaciach. Nasza propozycja – tatar ze śledzia z majonezem i ćwikłą. Jest wyborny. W takim wydaniu nie tylko znakomicie smakuje, ale jest także niezwykle efektowny. To znakomita propozycja zarówno na święta, jak i na zbliżającą się noc sylwestrową i na inne uroczystości.
Do przygotowanie potrzebne będą:
- filety śledziowe
- Majonez Kielecki
- ogórki konserwowe
- pieczarki
- cebula
- przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
- Ćwikła z chrzanem.
Podstawą tatara są drobno pokrojone ogórki konserwowe, pieczarki i cebula. Następnie kładziemy warstwę naszej Ćwikły z chrzanem, a całość zwieńczamy posiekanymi filetami śledziowymi, doprawionymi solą, pieprzem, sokiem z cytryny i Majonezem Kieleckim. Warstwy warto układać za pomocą okrągłej foremki – łatwiej powstanie oczekiwany, równy kształt.
Sugerowana cena Ćwikły z chrzanem WSP Społem: 4,83 zł
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego 500ml: 10,96 zł
Pasztet wigilijny dla smakoszy
Postny pasztet grzybowy to potrawa, która znakomicie smakuje i doskonale wpisuje się w wigilijne menu. Warto odkryć jego wyjątkowy charakter, który zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jest bardzo prosty w wykonaniu.
Do przygotowania pasztetu niezbędne będą:
- pieczarki,
- cebula,
- kajzerki,
- garść suszonych grzybów,
- sól i pieprz,
- odrobina oleju,
- kwaśna śmietana,
- jajka,
- natka pietruszki,
- oraz masło i bułkę tartą przeznaczone do wysmarowania formy.
Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Gdy zmiękną, odcedzamy je z wody i bardzo drobno siekamy. Pieczarki oraz cebulę kroimy i razem z grzybami smażymy na oleju. Całość studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i w dużej misce mieszamy je z wystudzoną masą grzybową, dodając kwaśnej śmietany i posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec delikatnie dodajemy ubite na sztywno białko. Przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około godzinę. Następnie pozostaje nam tylko delektować się pysznym grzybowym pasztetem, który podajemy z Sosem Kieleckim tatarskim. Jego kremowa konsystencja i dobrze wyczuwalne, spore kawałki warzyw i grzybów gwarantują pełen sukces!
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: 3,78 zł
![SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1406821999,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
![Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!](/files/_uploaded/glownekonf_1665146849,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
![Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!](/files/_uploaded/glownekonf_1256229714,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Dom i ogród
![](/files/1922771799/pawlikowska-indianie-dzungla-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii
Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.
Handel
Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE
![](/files/1922771799/zeranska-branza-beauty-2,w_133,r_png,_small.png)
Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.
Ochrona środowiska
Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami
![](/files/1922771799/swierkosz-gatunki-drzew-foto,w_133,r_png,_small.png)
Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.