Smaczne święta tylko z Vegetą!
Każdy z nas ma swoje ulubione wielkanocne smaki – zapamiętane z dzieciństwa, poznane podczas kulinarnych spotkań u najbliższych czy takie, które samodzielnie zostały przez nas odkryte. Intensywny i pyszny smak potraw to zasługa odpowiednio dobranych przypraw. Dlatego warto postawić na rozwiązanie sprawdzone od lat, czyli Vegetę uniwersalną, która zagwarantuje świąteczny sukces w kuchni. To sekret pysznej Wielkanocy!
Dania, na które czekamy
Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy na stołach pojawiają się nasze ulubione, tradycyjne potrawy, których nie mamy okazji jeść na co dzień. Między innymi dzięki nim czujemy się tak uroczyście. Sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, żurek czy barszcz biały to dania, które w święta możemy znaleźć na każdym polskim stole, choć wszędzie smakują nieco inaczej. Niezależnie od wykorzystanych składników, sposobu przyrządzania i kulinarnych niuansów, wszyscy doceniamy to samo: wyrazisty smak odpowiednio przyprawionych potraw. Taki efekt pomoże nam osiągnąć jedna z najbardziej lubianych przypraw w polskiej kuchni – Vegeta.
Pyszny i wyrazisty smak Wielkanocy
Vegeta, obecna w naszych domach od dekad, to tajemnica kulinarnych sukcesów wielu pokoleń Polaków. W święta nie ma miejsca na kulinarne potknięcia, więc warto sięgnąć po nią również w trakcie wielkanocnych przygotowań, aby zagwarantować sobie powodzenie w czasie gotowania, a podczas świątecznych posiłków rozkoszować się doskonałym smakiem dań. Vegeta świetnie sprawdzi się m.in. do doprawiania pieczonych mięs i pasztetów, a także urozmaici smak faszerowanych jajek czy sałatki jarzynowej. Z kolei wyrazistości wielkanocnym zupom nada Piramidka Smaku Vegeta Natur do żurku i barszczu białego. W niewielkiej torebce zamknięta została starannie dobrana mieszanka czterech aromatycznych przypraw: czarnego pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych i suszonego czosnku. Odpowiednie proporcje każdego ze składników pozwolą na idealne doprawienie świątecznej zupy. Dzięki wygodnemu opakowaniu w formie piramidki, po zakończeniu gotowania łatwo usuniesz ją z zupy, by móc w pełni delektować się jej smakiem.
Jednym z kluczowych i symbolicznych dań na wielkanocnym stole są oczywiście jajka. Poniżej przedstawiamy przepis na faszerowane jajka, dzięki któremu tej Wielkanocy zachwycisz najbliższych!
Jajka faszerowane z wędzonym łososiem
czas przygotowania ok. 20 minut, 10 porcji
Składniki:
• 5 jajek
• 150 g łososia wędzonego
• Vegeta Natur
• majonez
• świeży koperek
• listki pietruszki do ozdoby
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie ok. 10 minut. Ostudź, a następnie obierz ze skorupek i przekrój na pół. Z jajek wydrąż żółtka, a następnie je rozdrobnij. Drobno pokrój wędzonego łososia i wymieszaj z żółtkami, dodając łyżeczkę Vegety Natur do smaku oraz pięć łyżek majonezu. Pastą faszeruj połówki jajek. Polecamy udekorować gotowe jajka majonezem i koperkiem lub natką pietruszki.
Więcej informacji na temat produktów Podravka oraz inspiracje kulinarne marki znajdziesz na stronie https://www.podravka.pl oraz na kanale YouTube Podravka Polska.
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.