Smaczny karnawał dookoła świata – jak kulinarnie celebrować ten czas?
Karnawał to czas zabawy i szaleństwa oraz moment, kiedy szukamy ciekawych pomysłów na spędzenie czasu z bliskimi. Nie od dzisiaj wiadomo, że nie ma dobrej zabawy bez dobrego jedzenia – dlatego podczas karnawału chętnie stawiamy na dania z różnych kuchni świata. Azjatyckie klasyki, prawdziwa włoska uczta, a może karnawałowa fiesta w meksykańskim stylu? Podpowiadamy, na jakie kuchnie Polacy najczęściej stawiają w okresie karnawałowym!
Kulinarny karnawał, to podróż bez biletu i bez żadnych ograniczeń. Taki wieczór może zacząć się w Wietnamie, nabierać ognia w Meksyku, a zakończyć we Włoszech. Smaczny sposób na celebrację, to nie tylko szansa na kulinarne odkrycia, ale także na tworzenie niezapomnianych chwil w gronie bliskich. Nie ma nic prostszego i integrującego, jak wspólny wieczór, który zjednoczy wszystkich w fascynującej podróży przez smaki świata. Takie momenty obfitują w nowe doznania, przyjaźń i pełne uśmiechu chwile spędzone przy wspólnym stole. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na kulinarne podróżowanie przez ulubione kuchnie świata!
Wspólne odkrywanie nowych smaków
W tym sezonie można zapomnieć o tradycyjnych spotkaniach przy standardowych przekąskach – warto zorganizować karnawałowe przyjęcie, podczas którego razem z bliskimi odkryjecie swoje ulubione smaki. Wystarczy, że każdy uczestnik przyniesie ze sobą danie z innej części świata. To doskonała okazja, aby dzielić się pasją do gotowania, wymieniać przepisami i delektować nieznanymi dotąd smakami i przepisami.
Azjatyckie bestsellery w karnawałowym wydaniu
Przygotowanie azjatyckiej uczty dla przyjaciół to doskonały pomysł na eksperymentowanie w kuchni i odkrywanie orientalnych przypraw, mieszanek i ziół. Niestety… azjatyckie dania ciężko odtworzyć i sprawić, by smakowały jak na jednej z wietnamskich dzielnic. Istnieją jednak miejsca w Polsce, gdzie każdy kęs jest podróżą przez autentyczne smaki Wietnamu i Tajlandii. Mowa m.in. o warszawskiej restauracji Wi-Taj przy Placu Konstytucji 4, gdzie oryginalne smaki Dalekiego Wschodu przenoszą nas wprost na drugi koniec świata. Azjatycką ucztę należy rozpocząć od rozgrzewającej zupy Tom Yum Kung, tradycyjnych Spring Rollsów czy chrupiących krewetek black tiger w tempurze. W tym miejscu istnieje niepowtarzalna szansa, by przenieść się do orientalnych smaków tajskich specjałów, takich jak Pad Thai czy aromatyczne Curry. Jednak tutaj nie chodzi tylko o wyśmienite jedzenie, ale także o przytulne, klimatyczne wnętrze, tworzące niezapomniany klimat karnawałowego spotkania. W połączeniu z autorskimi koktajlami, takimi jak Wi-Taj Como czy Tom Yum Coctail, ten karnawałowy wieczór zostanie na długo w pamięci kulinarnych odkrywców.
W okresie karnawałowym liczba grupowych rezerwacji jest porównywalna do tej w sezonie świątecznym. Bardzo nas to cieszy, ponieważ przygotowanie azjatyckiej uczty dla rodzin czy przyjaciół jest dla nas radosnym przedsięwzięciem oraz okazją do odkrywania naszych tajskich specjałów przed szerszą publicznością – komentuje Linh Ziółkowska, manager warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamsko-tajskiej.
Fiesta w meksykańskim stylu
Karnawałowe świętowanie w Meksyku i Ameryce Południowej to prawdziwa uczta dla podniebienia! Podczas meksykańskiej fiesty, nie może zabraknąć pysznych tortilli, czyli kukurydzianych placków wypełnionych soczystym nadzieniem. Te tradycyjne przysmaki podaje się na ciepło, a ich składniki to między innymi aromatyczne mięso wołowe, kolorowe warzywa, soczysty sos, ser i inne pyszności. W charakterystyczny sposób dla kuchni meksykańskiej wplata się tu kukurydza i czerwona fasola, nadając daniom niepowtarzalny smak. Klasyczne karnawałowe przyjęcie może stać się meksykańską ucztą, a smaki tego regionu przeniosą wszystkich gości w ekscytującą podróż kulinarną.
Warsztaty z robienia sushi
Prawdziwa uczta, która połączy smakowite doznania z kreatywnością? Mowa o warsztatach z robienia sushi i przeniesienia się do fascynującego świata japońskich smaków. To nie tylko wyjątkowy sposób na spędzenie wieczoru ze znajomymi, ale także okazja do odkrywania tajników sztuki sushi. Pod kierunkiem doświadczonego sushi mastera lub korzystając z przepisów, można stworzyć prawdziwe arcydzieła z ryżu, świeżych ryb, warzyw i innych pysznych składników, na które macie ochotę. To idealny pomysł, gdy chcecie połączyć karnawałowe szaleństwo z małą rywalizacją kulinarno-artystyczną.
Karnawał, to nie tylko wyjście na bal z przyjaciółmi lub przyjęcie rodzinne. Polacy coraz częściej celebrują takie okazje poprzez wspólne doświadczenia (szczególnie te kulinarne), wypełniając je aromatami i smakami, które jednoczą bliskich poprzez powrót do ulubionych kuchni świata lub odkrywanie tych mniej znanych.

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Piotr Zelt: Pęknięcie w Polsce jest bardzo głębokie. Myślę, że strona zwycięska w tych wyborach zadba o to, żeby te podziały były coraz głębsze
Aktor nie ukrywa swojego rozgoryczenia wynikiem wyborów prezydenckich. Jego zdaniem podziały w naszym kraju są tak głębokie, że Karol Nawrocki nigdy nie będzie prezydentem wszystkich Polaków. Piotr Zelt uważa, że minimalne zwycięstwo kandydata popieranego przez PiS może mieć dalsze niekorzystne konsekwencje. Zastanawia się więc, jaka przyszłość nas czeka, a jego rokowania raczej nie są nasycone optymizmem.
Farmacja
Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie. Dzięki temu odciążone są europejskie systemy zdrowotne

Każdego roku Europejczycy leczą samodzielnie ok. 1,2 mld drobnych dolegliwości, w tym przeziębienie czy niestrawność. Zdaniem ekspertów wzmocnienie tych kompetencji społeczeństwa może być remedium na braki kadrowe w opiece zdrowotnej i jej deficyt budżetowy. Sięganie po leki bez recepty (OTC), suplementy diety i wyroby lecznicze pozwala uniknąć ok. 120 mln konsultacji lekarskich w skali roku, co odpowiada pracy nawet 36 tys. lekarzy pierwszego kontaktu. Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie – wynika z danych przedstawionych podczas 61. konferencji AESGP, która odbyła się w Warszawie.
Konsument
Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych

Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.