Smaki wielkanocny – przepisy i sposoby na oszczędzanie
Wielkanoc najchętniej celebrujemy w gronie rodziny, zasiadając przy suto zastawionym stole. W trakcie świątecznych przygotowań często zastanawiamy się, czym zaskoczyć gości – zaserwować tradycyjne potrawy czy sięgnąć po nowości? Pozostaje jeszcze jedno odwieczne pytanie – jak zaoszczędzić czas i pieniądze w trakcie przygotowań?
Ile kosztują przygotowania do Wielkanocy?
Przez ostatnie dwa lata przygotowania do świąt były raczej skromne. Ze względu na szalejącą pandemię byliśmy zmuszeni do spędzania ich w wąskim gronie, przez co nie kupowaliśmy tak wielu produktów. Tym razem możemy celebrować Wielkanoc wspólnie z rodziną, bo ograniczenia co do ilości osób w jednym domu, zostały zniesione.
Z raportu „Polaków portfel własny – wiosenne wyzwania” opracowanego w 2020 r. wynika, są osoby (26% badanych), które na świąteczne wydatki są w stanie przeznaczyć aż 2000 zł. Dla większości jest to jednak spora kwota. 60% ankietowanych deklarowało, że planuje wydatki na poziomie między 200 a 500 zł. Kwestie finansowe to jedno, wydatki można w pewien sposób ograniczyć. Pozostaje jednak wyzwanie w postaci czasu, jaki chcemy przeznaczyć na świąteczne przygotowania. I oczywiście wybór świątecznego menu.
Jakie potrawy królują w polskich domach?
Wielkanocne stoły aż uginają się od różnorodnych potraw. Nie brakuje dań serwowanych na zimno oraz ciepłych propozycji. Pojawiają się wytrwane potrawy i cudownie pachnące słodkości. Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez jajek serwowanych na rozmaite sposoby. Od tych najbardziej podstawowych, czyli ugotowanych na twardo, aż do jajek faszerowanych przeróżnymi nadzieniami.
Wszystkie te potrawy sprawiają, że w poranek Wielkanocny w każdym domu unoszą się kuszące zapachy. Dzień rozpoczyna się obfitym i sycącym śniadaniem, a kończy na zdrowej, chociaż nieco kalorycznej, kolacji.
Nie daj się zwariować
Przygotowania do Wielkanocy są czasochłonne. Często decydujemy się na zakup gotowych produktów, by chociaż w minimalnym stopniu zredukować ilość pracy, jaką musimy wykonać. Jednak ze względu na nieustanny wzrost cen i często kiepski skład, lepiej z nich zrezygnować. – W natłoku pracy liczy się przede wszystkim dobra organizacja. W tym celu przydadzą się urządzenia, które zaoszczędzą nam czas, jaki musielibyśmy spędzić w kuchni – zauważa Michał Obalewski, Prezes Gero Sp. z o.o., będącej w Polsce wyłącznym dystrybutorem marki Ariete. – Jednym z najbardziej wielofunkcyjnych jest mikser planetarny – dodaje.
Warto podejść do świąt taktycznie. Przygotujmy na kilka dni wcześniej wszystko to, co może zaczekać do Wielkanocy w lodówce. Mając mikser planetarny, jedyne, co musimy zrobić, to dodać wszystkie składniki do misy i włączyć odpowiedni przycisk. W czasie, kiedy mikser będzie pracował, my możemy skupić się na przygotowaniu innych potraw. – W tego typu urządzeniu wymieszamy, ubijemy i zagnieciemy wybrane składniki. – wymienia przedstawiciel marki Ariete. – Równie dobrym rozwiązaniem są multicookery oraz wielofunkcyjne wolnowary. Każdy taki sprzęt ułatwia i przyspiesza pracę, a dzięki temu my możemy skupić się na innych zadaniach. – dodaje.
Mikser planetarny czy każdy inny sprzęt AGD, ułatwiający przygotowanie świątecznych potraw, pozwoli nam bez wysiłku wyczarować różnorodne wielkanocne dania. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez sękacza i paschy, załączamy sprawdzone przepisy.
Sękacz
SKŁADNIKI
- 200 g bardzo miękkiego masła MSM Mońki
- 100 g cukru pudru
- 100 g cukru białego kryształu
- 7 jajek (L) białka i żółtka osobno
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- aromat pomarańczowy lub waniliowy
- 3 łyżki wódki
- polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 200’C
- Foremkę o wymiarach ok. 35 cm x 35 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.
- Mąki, proszek do pieczenia i sól, połączyć, wymieszać dokładnie, odstawić.
- W misie miksera planetarnego utrzeć masło z cukrem pudrem na jednolitą, jasną masę (najlepiej płaską końcówką). Kiedy masa jest dokładnie wymieszana, po jednym dodawać żółtka, cały czas miksować na średnich obrotach miksera (4/9). Dodać zapach.
- Kiedy wszystkie żółtka są już bardzo dokładnie wymieszane z masą maślaną, wsypać mąki i na niskich obrotach (2/9) wymieszać, tak aby składniki dokładnie się połączyły. Wlać alkohol i ponownie wymieszać, krótko, wystarczy, że ciasto będzie jednolite i gładkie.
- Z białek i szczypty soli ubijać pianę, stopniowo dodawać cukier kryształ. Miksować na wysokich obrotach (7-8/9). Powinna powstać sztywna i lśniąca piana.
- Łączymy pianę z ciastem. Najpierw do ciasta dodajemy kilka łyżek piany i energicznie mieszamy, tak aby rozluźnić ciasto. Następnie dodajemy pozostałą pianę i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników. Nie za długo, żeby piana nie opadła.
- Czas na nakładanie poszczególnych warstw sękacza, można to zrobi na dwa sposoby.
- do rękawa cukierniczego z gładką tylką nakładamy ciasto. Na dno foremki wyciskamy warstwę ciasta, lekko wyrównujemy przy pomocy noża.
- łyżką lub łopatką nakładamy niewielką ilość ciasta i dokładnie rozsmarowujemy je nożem.
- Foremkę wstawiamy do gorącego piekarnika 190’C z termoobiegiem i pieczemy 5-7 min, ciasto powinno nabrać ciemno złotego koloru.
- Kiedy pierwsza warstwa jest już upieczona, wyjmujemy foremkę i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Po nałożeniu każdej warstwy ciasto wkładamy do piekarnika. Czynność powtarzamy do chwili, kiedy wykorzystamy całe ciasto.
- Upieczony sękacz studzimy w foremce, na kuchennej kratce. Kiedy ciasto jest zupełnie zimne obrysowujemy je dookoła ostrym nożem i wyjmujemy z foremki. Po prostu przewracamy foremkę do góry dnem, ciasto bardzo ładnie wyjdzie z naczynia. Możemy udekorować polewą czekoladową.
Pascha
SKŁADNIKI
50 dag tłustego białego sera 3-krotnie mielonego
15 dag masła MSM Mońki
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki gęstej śmietany 30-36%
1 opakowanie cukru waniliowego (lub inny ulubiony)
ulubione bakalie: rodzynki, kandyzowane owoce, wiórki kokosowe, orzechy
PRZYGOTOWANIE
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę.
- Miękkie masło (nie z lodówki) utrzeć w mikserze planetarnym na puch i cały czas mieszając, dodawać ser i jajka z cukrem.
- Na koniec dodać bakalie.
- Ser wyłożyć na wyłożone wilgotną gazą (ok. 3 warstwy, cienkiej, pojedynczej gazy) sitko, obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
- Po wyjęciu na talerz udekorować bakaliami lub owocami.
- Na dnie plastry pomarańczy, wpięte migdały w ciasto i na wierzchu skórka starta z cytryny.
- Serniczki w formie mini deserków.
Źródło przepisów:
https://msm-monki.pl/
https://www.koronakarkonoszy.pl/

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.