Smakowity pomysł na wiosenną przekąskę
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Przed nami coraz cieplejsze i dłuższe dni. Nie dziwi więc, że coraz częściej mamy ochotę na urozmaicenie i wzbogacenie smaku codziennych potraw np. poprzez wykorzystanie sezonowych, kolorowych warzyw. Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie ich w prostej i pysznej wiosennej przekąsce.
Wiosna to także czas kiedy częściej sięgamy po nowe, urozmaicone smaki w kuchni. Przedstawiamy pomysł na apetyczną i nowoczesną przekąskę z… tradycyjną, aromatyczną Musztardą Kielecką. Co ciekawe – jest to jeden z najbardziej cenionych sosów w polskiej kuchni, który pojawił się po raz pierwszy na naszych stołach już 90 lat temu i do dzisiaj cieszy się dużą popularnością. Pomimo to - a może właśnie dzięki temu - to wciąć doskonały i niezastąpiony dodatek do dressingów, wszelkiego typu sałatek oraz przekąsek na zimno, jak i na ciepło.
Banalne i niebanalne jednocześnie
Kanapki to przekąski nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także bardzo uniwersalne. Można tworzyć je na wiele różnych sposobów, dzięki czemu doskonale sprawdzają się praktycznie przy każdej okazji. Na lunch w trakcie pracy, na dłuższą nieobecność w domu czy na… wiosenne wyprawy. O tej porze roku warto wzbogacić je o świeże, kolorowe i niezwykle apetyczne warzywne dodatki. Do przygotowania „wiosennych” kanapek będziemy potrzebowali:
- 150 g ulubionej szynki
- parę liści zielonej sałaty
- 3 bułki
- czerwona cebula
- pomidor
- awokado
- pół łyżki soku z limonki
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Bułki przekrajamy na pół. Jako dodatki warto wykorzystać sałatę, pokrojoną szynkę, pomidora i czerwoną cebulę. Kanapki smakują wyśmienicie jeśli przygotujemy do nich guacamole. Na początek dokładnie myjemy awokado, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę a miąższ wydrążamy łyżką i przekładamy na płaski talerz. Dokładnie rozgniatamy awokado za pomocą widelca aż powstanie gładka maska. Dodajemy sok z limonki, ząbek czosnku, jogurt naturalny i przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na pokrojone bułki. Następnie sięgamy po wcześniej przygotowaną szynkę i warzywa. Na koniec czas przyrządzić sos musztardowo-miodowy. Do małej miseczki dodajemy Musztardę Kielecką delikatesową, miód i sok z cytryny. Mieszamy i polewamy górną warstwę bułki po czym „zamykamy” drugą połówką pieczywa.
Sugerowana cena Musztarda Kielecka delikatesowa: ok. 3 zł brutto / 190 g

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych
Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.
Prawo
Liczba związków nieformalnych w Polsce przekracza pół miliona. W Sejmie trwają prace nad przepisami dla nich

Temat związków partnerskich ponownie znalazł się w centrum debaty publicznej i politycznej w Polsce. W Sejmie trwają prace nad poselskim projektem ustawy o związkach partnerskich. Choć poparcie społeczne dla prawnego uznania relacji niemałżeńskich – zarówno jednopłciowych, jak i heteroseksualnych – pozostaje wysokie, wciąż kwestia ta czeka na rozstrzygnięcie.
Podróże
Beata Pawlikowska: Babia Góra to jest teraz moje ulubione miejsce w Polsce. Jest w niej coś magicznego, więc marzę o tym, żeby tam wrócić

Podróżniczka przyznaje, że majowa wyprawa na Babią Górę mimo kiepskiej pogody okazała się niezwykle ekscytującą przygodą. W prognozach na ten dzień miało być 20 stopni ciepła i dużo słońca, natomiast kiedy wyszła na szlak, padał deszcz, deszcz ze śniegiem i grad, a termometry pokazywały zaledwie kilka stopni powyżej zera. Beata Pawlikowska cieszy się jednak, że nie zniechęciła się taką aurą, bo ta wędrówka zadziałała na nią niezwykle kojąco.