Smakowity pomysł na wiosenną przekąskę
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Przed nami coraz cieplejsze i dłuższe dni. Nie dziwi więc, że coraz częściej mamy ochotę na urozmaicenie i wzbogacenie smaku codziennych potraw np. poprzez wykorzystanie sezonowych, kolorowych warzyw. Idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie ich w prostej i pysznej wiosennej przekąsce.
Wiosna to także czas kiedy częściej sięgamy po nowe, urozmaicone smaki w kuchni. Przedstawiamy pomysł na apetyczną i nowoczesną przekąskę z… tradycyjną, aromatyczną Musztardą Kielecką. Co ciekawe – jest to jeden z najbardziej cenionych sosów w polskiej kuchni, który pojawił się po raz pierwszy na naszych stołach już 90 lat temu i do dzisiaj cieszy się dużą popularnością. Pomimo to - a może właśnie dzięki temu - to wciąć doskonały i niezastąpiony dodatek do dressingów, wszelkiego typu sałatek oraz przekąsek na zimno, jak i na ciepło.
Banalne i niebanalne jednocześnie
Kanapki to przekąski nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także bardzo uniwersalne. Można tworzyć je na wiele różnych sposobów, dzięki czemu doskonale sprawdzają się praktycznie przy każdej okazji. Na lunch w trakcie pracy, na dłuższą nieobecność w domu czy na… wiosenne wyprawy. O tej porze roku warto wzbogacić je o świeże, kolorowe i niezwykle apetyczne warzywne dodatki. Do przygotowania „wiosennych” kanapek będziemy potrzebowali:
- 150 g ulubionej szynki
- parę liści zielonej sałaty
- 3 bułki
- czerwona cebula
- pomidor
- awokado
- pół łyżki soku z limonki
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Bułki przekrajamy na pół. Jako dodatki warto wykorzystać sałatę, pokrojoną szynkę, pomidora i czerwoną cebulę. Kanapki smakują wyśmienicie jeśli przygotujemy do nich guacamole. Na początek dokładnie myjemy awokado, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę a miąższ wydrążamy łyżką i przekładamy na płaski talerz. Dokładnie rozgniatamy awokado za pomocą widelca aż powstanie gładka maska. Dodajemy sok z limonki, ząbek czosnku, jogurt naturalny i przyprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na pokrojone bułki. Następnie sięgamy po wcześniej przygotowaną szynkę i warzywa. Na koniec czas przyrządzić sos musztardowo-miodowy. Do małej miseczki dodajemy Musztardę Kielecką delikatesową, miód i sok z cytryny. Mieszamy i polewamy górną warstwę bułki po czym „zamykamy” drugą połówką pieczywa.
Sugerowana cena Musztarda Kielecka delikatesowa: ok. 3 zł brutto / 190 g

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.