Sokołów inspiruje świątecznie
Choć w świątecznym menu zazwyczaj królują klasyczne, tradycyjne potrawy, to za sprawą coraz szerszych horyzontów kulinarnych i tu następują zmiany. Wiele osób czerpie inspiracje z najbardziej znanych i cenionych kuchni świata, poszukując świeżego spojrzenia również na bożonarodzeniowe ucztowanie. – W Akademii Sokołów od lat edukujemy na temat zdrowego odżywiania i propagujemy sztukę kulinarną zgodna z najnowszymi trendami – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Zapraszamy najlepszych szefów kuchni i ekspertów, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą. Staramy się również inspirować do odkrywania nowych smaków. Zachęcamy ponadto do czerpania przyjemności zarówno z posiłków, jak i z ich przygotowywania. Zbliżające się Boże Narodzenie jest wyjątkową okazją, by sięgnąć po receptury, z których nie korzystamy na co dzień i na ich bazie przyrządzić oryginalne dania, które zachwycą naszych gości. Taka idea przyświecała tegorocznemu bożonarodzeniowemu spotkaniu w Akademii Sokołów.
Wprowadzeniem w świąteczną atmosferę były warsztaty rękodzieła, podczas których influencerzy wykonali prostą, a przy tym efektowną dekorację na stół. Następnie nadszedł czas na kulinarną podróż do Francji. Gość specjalny warsztatów – David Gaboriaud, znakomity szef kuchni o francusko-polskich korzeniach, zaproponował danie główne i deser. Obie potrawy utrzymane były w świątecznym klimacie francuskim. Danie główne stanowiło wyjątkowe połączenie wykwintnego smaku i efektownego sposobu podania. Głównym jego elementem była świeca wołowa Sokołów (czyli tzw. hanger steak), marynowana w rozmarynie i Bourbonie, a następnie krótko smażona. Została zaserwowana z francuskimi ziemniakami la ratte i zieloną salsą. Deser zaskoczył wszystkich niezwykłą formą – to alaska w białej czekoladzie, financier kokosowe, z lodami mango-marakuja i flambirowaną bezą.
Kolejnymi świątecznymi propozycjami kulinarnymi były przystawka i zupa autorstwa Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów. Uczestnicy warsztatów przygotowali plastry pieczonej polędwicy wołowej Sokołów z sosem tuńczykowo-kaparowym oraz krem z leśnych grzybów na bazie bulionu wołowo-warzywnego. Stworzone na bazie tradycyjnych receptur, jednak z nowoczesnym twistem, stanowiły doskonałą kompozycję z francuską częścią warsztatowego menu. – Cieszę się, że tak dobrze udało nam się połączyć wyjątkowe, świąteczne smaki, o tak różnym rodowodzie – podsumowuje Marcin Bałanda. – Zawsze staramy się, by nasze kulinarne propozycje były ciekawe, oryginalne, a przy tym proste do samodzielnego odtworzenia w domu. Mam nadzieję, że te bożonarodzeniowe warsztaty zainspirują naszych gości, a przekazana wiedza pomoże im przygotować wspaniałe święta.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany
Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.
Media i PR
Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.
Moda
Qczaj: Kiedyś na każde wyjście musiałem kupić sobie coś nowego. Teraz już nie chcę kupować kolejnych garniturów, by potem wyrzucać je na śmietnik

Zdaniem trenera, by zadbać o środowisko naturalne i zmniejszyć ilość odpadów, trzeba chociażby zrezygnować z impulsywnych zakupów w sklepach z odzieżą i w modzie postawić na bardziej zrównoważone rozwiązania. Qczaj zachęca więc do zmiany nawyków i refleksji nad własnymi potrzebami. Najpierw bowiem powinniśmy ocenić, czy dany zakup naprawdę jest konieczny, czy może w szafie mamy już podobną rzecz, którą z powodzeniem można ponownie wykorzystać. On sam, na przekór nieprzychylnym komentarzom i krytyce internautów, kilka razy założył już ten sam garnitur i znów za jakiś czas zamierza się w nim pokazać.