Sokołów inspiruje świątecznie
Choć w świątecznym menu zazwyczaj królują klasyczne, tradycyjne potrawy, to za sprawą coraz szerszych horyzontów kulinarnych i tu następują zmiany. Wiele osób czerpie inspiracje z najbardziej znanych i cenionych kuchni świata, poszukując świeżego spojrzenia również na bożonarodzeniowe ucztowanie. – W Akademii Sokołów od lat edukujemy na temat zdrowego odżywiania i propagujemy sztukę kulinarną zgodna z najnowszymi trendami – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Zapraszamy najlepszych szefów kuchni i ekspertów, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą. Staramy się również inspirować do odkrywania nowych smaków. Zachęcamy ponadto do czerpania przyjemności zarówno z posiłków, jak i z ich przygotowywania. Zbliżające się Boże Narodzenie jest wyjątkową okazją, by sięgnąć po receptury, z których nie korzystamy na co dzień i na ich bazie przyrządzić oryginalne dania, które zachwycą naszych gości. Taka idea przyświecała tegorocznemu bożonarodzeniowemu spotkaniu w Akademii Sokołów.
Wprowadzeniem w świąteczną atmosferę były warsztaty rękodzieła, podczas których influencerzy wykonali prostą, a przy tym efektowną dekorację na stół. Następnie nadszedł czas na kulinarną podróż do Francji. Gość specjalny warsztatów – David Gaboriaud, znakomity szef kuchni o francusko-polskich korzeniach, zaproponował danie główne i deser. Obie potrawy utrzymane były w świątecznym klimacie francuskim. Danie główne stanowiło wyjątkowe połączenie wykwintnego smaku i efektownego sposobu podania. Głównym jego elementem była świeca wołowa Sokołów (czyli tzw. hanger steak), marynowana w rozmarynie i Bourbonie, a następnie krótko smażona. Została zaserwowana z francuskimi ziemniakami la ratte i zieloną salsą. Deser zaskoczył wszystkich niezwykłą formą – to alaska w białej czekoladzie, financier kokosowe, z lodami mango-marakuja i flambirowaną bezą.
Kolejnymi świątecznymi propozycjami kulinarnymi były przystawka i zupa autorstwa Dominika Moskalenko, szefa kuchni Sokołów. Uczestnicy warsztatów przygotowali plastry pieczonej polędwicy wołowej Sokołów z sosem tuńczykowo-kaparowym oraz krem z leśnych grzybów na bazie bulionu wołowo-warzywnego. Stworzone na bazie tradycyjnych receptur, jednak z nowoczesnym twistem, stanowiły doskonałą kompozycję z francuską częścią warsztatowego menu. – Cieszę się, że tak dobrze udało nam się połączyć wyjątkowe, świąteczne smaki, o tak różnym rodowodzie – podsumowuje Marcin Bałanda. – Zawsze staramy się, by nasze kulinarne propozycje były ciekawe, oryginalne, a przy tym proste do samodzielnego odtworzenia w domu. Mam nadzieję, że te bożonarodzeniowe warsztaty zainspirują naszych gości, a przekazana wiedza pomoże im przygotować wspaniałe święta.
![SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1406821999,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
![Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!](/files/_uploaded/glownekonf_1665146849,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
![Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!](/files/_uploaded/glownekonf_1256229714,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Dom i ogród
![](/files/1922771799/pawlikowska-indianie-dzungla-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii
Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.
Handel
Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE
![](/files/1922771799/zeranska-branza-beauty-2,w_133,r_png,_small.png)
Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.
Ochrona środowiska
Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami
![](/files/1922771799/swierkosz-gatunki-drzew-foto,w_133,r_png,_small.png)
Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.