Sos tatarski - niezbędny na świątecznym stole
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Do Wielkanocy pozostało już niewiele czasu, warto więc zacząć planować przygotowania i zastanowić się jakie potrawy przyrządzić w tym roku. Niektóre ze świątecznych dań są dość praco- i czasochłonne. Dlatego warto mieć w zanadrzu także parę prostych przepisów, dzięki którym w maksymalnie kilkanaście minut przygotujemy coś smacznego.
Kluczem do ekspresowego przygotowania wielu wielkanocnych przysmaków jest dobranie odpowiedniego sosu, który wzbogaci danie. Sos Kielecki tatarski sprawdzi się doskonale, ponieważ znajdziemy w nim między innymi kawałki cebuli, ogórków kiszonych i marynowanych pieczarek. Oznacza to całą gamę rozmaitych aromatów i tekstur! Taka różnorodność składników będzie idealnym uzupełnieniem mięs, warzyw czy jajek. Co smacznego można przygotować z wykorzystaniem takiego sosu?
Śledzie w sam raz na Wielkanoc
Śledzie w rozmaitych odsłonach to przystawka bardzo często pojawiająca się na stołach Polaków. Warto przygotować je także na Wielkanoc, na przykład w towarzystwie kremowego i bardzo aromatycznego sosu.
Potrzebne składniki:
- ok. 500 g śledzi w zalewie
- 4 łyżki Sosu Kieleckiego tatarskiego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ogórki kiszone
- 6 rzodkiewek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Zaczynamy od dokładnego przepłukania śledzi i namoczenia ich w wodzie przez minimum dwie godziny - podczas namaczania trzy razy wymieniamy wodę. W tym czasie przygotowujemy sos. W misce łączymy Sos Kielecki tatarski, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę warzywa i jajka. Kroimy 3/4 pęczka szczypiorku i dorzucamy do reszty składników. Dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku. Namoczone śledzie jeszcze raz dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Wszystko mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek, a na koniec dekorujemy resztą szczypiorku.
Wielkanocna sałatka z sosem tatarskim
Może w tym roku zamiast klasycznej jarzynowej warto przygotować pyszną sałatkę z dużą ilością jajek na twardo, groszku i sosu tatarskiego? Jej przyrządzenie zajmie dużo mniej czasu, a efekt będzie równie smaczny.
Potrzebne składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- puszka zielonego groszku
- 5 ogórków kiszonych
- mały słoik grzybków marynowanych
- mała cebula
- sól, pieprz
- 5 łyżek Sosu Kieleckiego tatarskiego
Jajka, ogórki, cebulę i grzybki kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy do miski. Odsączamy groszek z zalewy, po czym dodajemy go do reszty składników. Na koniec dokładnie mieszamy z Sosem Kieleckim tatarskim, solą i pieprzem do smaku.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: 3,50 zł brutto/ 180 g
Pizza Hut w CH Focus znów otwarta po remoncie
Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie
Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.