Komunikaty PR

Sos tatarski - niezbędny na świątecznym stole

2021-03-29  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Do Wielkanocy pozostało już niewiele czasu, warto więc zacząć planować przygotowania i zastanowić się jakie potrawy przyrządzić w tym roku. Niektóre ze świątecznych dań są dość praco- i czasochłonne. Dlatego warto mieć w zanadrzu także parę prostych przepisów, dzięki którym w maksymalnie kilkanaście minut przygotujemy coś smacznego.  

Kluczem do ekspresowego przygotowania wielu wielkanocnych przysmaków jest dobranie odpowiedniego sosu, który wzbogaci danie. Sos Kielecki tatarski sprawdzi się doskonale, ponieważ znajdziemy w nim między innymi kawałki cebuli, ogórków kiszonych i marynowanych pieczarek. Oznacza to całą gamę rozmaitych aromatów i tekstur! Taka różnorodność składników będzie idealnym uzupełnieniem mięs, warzyw czy jajek. Co smacznego można przygotować z wykorzystaniem takiego sosu?

Śledzie w sam raz na Wielkanoc

Śledzie w rozmaitych odsłonach to przystawka bardzo często pojawiająca się na stołach Polaków. Warto przygotować je także na Wielkanoc, na przykład w towarzystwie kremowego i bardzo aromatycznego sosu.

Potrzebne składniki:

  • ok. 500 g śledzi w zalewie
  • 4 łyżki Sosu Kieleckiego tatarskiego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 ogórki kiszone
  • 6 rzodkiewek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

Zaczynamy od dokładnego przepłukania śledzi i namoczenia ich w wodzie przez minimum dwie godziny - podczas namaczania trzy razy wymieniamy wodę. W tym czasie przygotowujemy sos. W misce łączymy Sos Kielecki tatarski, śmietanę oraz pokrojone w drobną kostkę warzywa i jajka. Kroimy 3/4 pęczka szczypiorku i dorzucamy do reszty składników. Dodajemy sól, pieprz oraz sok z cytryny do smaku. Namoczone śledzie jeszcze raz dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Wszystko mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek, a na koniec dekorujemy resztą szczypiorku.

Wielkanocna sałatka z sosem tatarskim

Może w tym roku zamiast klasycznej jarzynowej warto przygotować pyszną sałatkę z dużą ilością jajek na twardo, groszku i sosu tatarskiego? Jej przyrządzenie zajmie dużo mniej czasu, a efekt będzie równie smaczny.

Potrzebne składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka zielonego groszku
  • 5 ogórków kiszonych
  • mały słoik grzybków marynowanych
  • mała cebula
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek Sosu Kieleckiego tatarskiego

Jajka, ogórki, cebulę i grzybki kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy do miski. Odsączamy groszek z zalewy, po czym dodajemy go do reszty składników. Na koniec dokładnie mieszamy z Sosem Kieleckim tatarskim, solą i pieprzem do smaku.

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: 3,50 zł brutto/ 180 g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.