Komunikaty PR

S.Pellegrino Young Chef 2022-23: Rozstrzygnięcie półfinału dla naszego regionu!

2022-11-18  |  14:00
Biuro prasowe

Najznamienitsi młodzi szefowie kuchni z różnych zakątków świata już od 2 miesięcy rywalizują w regionalnych finałach konkursu S.Pellegrino Young Chef. W trakcie półfinałów kucharze z danego regionu dają popis swojej kulinarnej kreatywności 
i walczą o prestiżowe nagrody. W środę 8.11.2022 zakończyła się część dla Europy Południowo-Wschodniej oraz basenu Morza Śródziemnego, w której udział brał reprezentant Polski – Paweł Szulżycki.

 

Z inicjatywy S.Pellegrino, marki naturalnej wody mineralnej, od 10.09.2022 r. do 31.01.2023 r. na całym świecie trwają regionalne finały, których celem jest wyłonienie międzynarodowych talentów kulinarnych. To oni, 15 najlepszych, wezmą udział w odbywającym się w przyszłym roku Grand Finale w Mediolanie. Ich kulinarne zdolności zostaną sprawdzone przez Grand Jury – najbardziej znanych i cenionych szefów kuchni na świecie. Mistrzowie ocenią popisowe dania finalistów i wydadzą ostateczny werdykt na podstawie 3 Złotych Zasad, które z kolei punktowane są w dziesięciostopniowej skali. Suma punktów pozwoli wyłonić osobę, która otrzyma tytuł S.Pellegrino Young Chef Academy Award 2022-23.

 

W półfinale regionalnym Polskę reprezentował Paweł Szulżycki, młody szef kuchni z Gorzowa Wielkopolskiego. Nazwę i koncept swojego popisowego dania zaczerpnął od obrazu, wyrażając tym samym przekonanie, iż kulinaria to nie tylko pasja, lecz również sztuka, choć zamiast w galeriach i muzeach – prezentowana jest na stołach i w restauracjach. Wszyscy jesteśmy artystami! – podkreślił. Naszego kucharza wspierał jego mentor – Bartosz Szymczak. Na miejscu był również lokalny ambasador marki San Pellegrino – Matteo Brunetti, rzymianin, który po udanym występie w finale programu kulinarnego na dłużej zadomowił się w Polsce i tworzy treści w Internecie, promujące włoską kuchnię, kulturę i styl życia. To dzięki niemu mogliśmy poznać kulisy całego konkursu, podziwiać z bliska dania oraz uczestniczyć wirtualnie w relacji z gali finałowej.  

 

Finał Regionalny w Zagrzebiu

 

Do tej pory półfinały odbyły się już w 10 regionach na świecie, w tym m.in. w Europie Zachodniej, Europie Środkowej, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, USA czy Chinach. 8.11.2022 r. w Zagrzebiu nastąpił oficjalny półfinał dla kolejnej grupy – tym razem Europy Południowo-Wschodniej i państw basenu Morza Śródziemnego.

 

S.Pellegrino Young Chef to niepowtarzalna szansa na zyskanie rozpoznawalności oraz zawalczenie o tytuł najlepszego młodego szefa kuchni na świecie. Sam udział w konkursie jest wyjątkowym wyróżnieniem. Zawody sprawdzają zarówno techniczne umiejętności, jak i kreatywność młodych kucharzy. Podobnie jak podczas nadchodzącego Grand Finale, w finałach regionalnych kulinarne kreacje zostały ocenione w dziesięciostopniowej skali, w trzech kryteriach obejmujących umiejętności techniczne, kreatywność i wizję. Przedstawicielem Polski był wybitny szef – Paweł Szulżycki. Jesteśmy niesamowicie dumni z jego bardzo dobrego występu – zaznaczyła Marta Foryś, Brand Manager marek San Pellegrino, Acqua Panna oraz Perrier. 

 

Decyzją jury regionalny etap konkursu 8.11 wygrał Gregory Kikis z Grecji i to właśnie on będzie reprezentował nasz region na finale w Mediolanie. Otrzymał również jedną z Nagród Specjalnych. Finalista zdobył uznanie jury swoim popisowym daniem „The Story of Cod”.

 

Podczas konkursu przyznano 3 Nagrody Specjalne:

 

  • Fine Dining Lovers Food For Thought Award, przyznawaną przez czytelników magazynu “Fine Dining Lovers” – którą otrzymał Gregory Kikis z Grecji za danie „The Story of Cod”
  • S.Pellegrino Award For Social Responsibility za odpowiedzialność społeczną – której laureatem został Ziga Koprivic ze Słowacji za danie “Just the two of us” 
  • Acqua Panna Award For Connection in Gastronomy – przyznaną przez mentorów konkursu Iwanowi Tartaro z Chorwacji za danie „Grounded Roots”

 

Polska reprezentacja w Grand Jury

 

W trakcie półfinałów dla naszego regionu, nie zabrakło również polskiej reprezentacji 
w składzie jury. Przedstawicielką Polski wśród zespołu sędziów została Iwona Niemczewska, która z pasji do gotowania porzuciła zawód prawniczki. Jako kuchenna wirtuozka i właścicielka szczecińskiej restauracji „Z drugiej strony lustra”, specjalizuje się ona w komponowaniu dań w stylu fine dining oraz slow food – z użyciem starannie wyselekcjonowanych i naturalnych składników. Do mistrzostwa Iwona Niemczewska, nagrodzona tytułem Kobiety Szefa 2018 Gault & Milau Polska, doszła zarówno dzięki stażom w cenionych i mogących pochwalić się gwiazdkami Michelin restauracjach (Hibiscus, Murano, Club Gascogne), jak i dzięki podróżom po gastronomicznym szlaku. Podczas swoich wyjazdów często odwiedza gwiazdkowe restauracje, gdzie na bieżąco śledzi trendy i nowoczesne techniki fine dining. Te doświadczenia pozwoliły jej ukształtować swoją własną wizję kulinarną, którą dzieli się z innymi również jako trener i sędzia kulinarny.

 

 

Więcej informacji na temat konkursu S.Pellegrino Young Chef 2022-23 na: https://www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/. 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Hobby Budujemy domki dla dzikich pszczół – Port Łódź zaprasza na kolejne eko warsztaty Biuro prasowe
2024-08-07 | 12:30

Budujemy domki dla dzikich pszczół – Port Łódź zaprasza na kolejne eko warsztaty

Łódzkie Centrum Handlowe przy Pabianickiej 245 zaprasza na kolejne bezpłatne warsztaty w ramach rodzinnego cyklu zajęć edukacyjnych wspierających bioróżnorodność –
Hobby Targi rękodzieła i warsztaty w Fuzji Łódź - czyli spotkanie pasji z kreatywności
2024-08-05 | 16:15

Targi rękodzieła i warsztaty w Fuzji Łódź - czyli spotkanie pasji z kreatywności

To będzie nie lada gratka dla wszystkich miłośników rękodzieła i mody – Fuzja Łódź zaprasza na wyjątkowe sobotnie wydarzenie. 10 sierpnia odbędą się tutaj Targi
Hobby Wakacyjnych atrakcji w Fuzji ciąg dalszy!
2024-08-01 | 14:15

Wakacyjnych atrakcji w Fuzji ciąg dalszy!

Najbliższe dni w Fuzji pełne będą kolejnych bezpłatnych wakacyjnych aktywności, które z przytupem rozpoczną drugi letni miesiąc. Artystyczny pokaz, filmowe spotkania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Cezary Pazura: Jedziemy z żoną na Sri Lankę, gdzie mamy program naszpikowany emocjami. Będziemy się poruszać pociągami, helikopterami i jeździć na słoniach

Na mapie letnich wyjazdów aktora w tym roku pojawiły się Portugalia i Sri Lanka. Pierwsza wyprawa już za nim. Cezary Pazura zaznacza, że udało mu się wypocząć i poznać kraj położony na Półwyspie Iberyjskim niemal „od podszewki”, ponieważ pokazywał mu go znajomy mieszkający tam od lat. Teraz z kolei wraz z żoną szykują się już na następną podróż, na wyspę Cejlon. Obszerna relacja z tej wyprawy pojawi się w ich mediach społecznościowych.

Problemy społeczne

Ginekolodzy biją na alarm: przyszły tata to nie tylko dawca nasienia. Mężczyźni nadal zbyt rzadko uczestniczą w przygotowaniach do ciąży

Mniej niż co trzeci mężczyzna szuka informacji na temat tego, jak się przygotować do poczęcia dziecka, a 42 proc. zdecydowało się wcześniej na zbadanie jakości nasienia – wynika z raportu opracowanego przez NutroPharmę na potrzeby kampanii „Dziecko wspólna sprawa”. O suplementację przed ciążą dba podobny odsetek przyszłych ojców, podczas gdy wśród przyszłych mam jest on dwukrotnie wyższy. Tymczasem – jak przypominają lekarze położnicy i ginekolodzy – materiał genetyczny ojca jest tak samo ważny jak matki. Ma wpływ nie tylko na to, jakie cechy będzie mieć dziecko, ale też na jego zdrowie oraz na prawidłowy przebieg ciąży.