Sposób na małą i dużą metamorfozę w kuchni
Me & My Friends
Podwale 7/5
50-043 Wrocław
julita.pacana|mamf.pl| |julita.pacana|mamf.pl
500 388 727
https://mamfgroup.com/
Wiosna to czas, kiedy chętnie odmieniamy nasze domy. Zmieniamy aranżacje, dekorujemy, przestawiamy. Zdarza się jednak, że nam to nie wystarcza. Co zrobić, gdy posprzątawszy dokładnie kuchnię, wcale nie jesteśmy zadowoleni z końcowego rezultatu swojej pracy? Zobacz, jak w prosty sposób możesz ją odmienić. Jak to zrobić? Podpowiada Aldona Słapa-Nowacka Product Manager w firmie Pfleiderer.
Wiosenne słońce, ciepłe powiewy wiatru, zapach hiacyntów i żonkili – to wszystko sprawia, że czujemy przypływ energii i chętniej zabieramy się za odmienianie domowych pieleszy.
„Silniejsze wiosną słońce prowokuje nas do tego, aby kuchnię nie tylko wysprzątać, ale też odmienić i odświeżyć. Zrobić coś, aby tę wiosnę można było poczuć także w domu. Przeprowadzenie takich stylistycznych zmian w każdej kuchni umożliwiają właśnie nasze materiały” – zapewnia Aldona Słapa-Nowacka Product Manager w firmie Pfleiderer.
Ekspertka podkreśla, że w ofercie Pfleiderera znajdziemy ponad 360 dekorów, ale jeśli zależy nam na tym, aby nasza kuchnia była jednocześnie wiosenna i modna, powinniśmy sięgnąć po nowoczesne, naturalne dęby (np. dekory: Dąb Springfield Jasny i Dąb Artisan) oraz głęboką, wyrazistą zieleń (Labrador). Wzory te wspaniale prezentują się razem, a już w szczególności – na meblach kuchennych. Jeśli dodamy do nich jeszcze czarny wyrazisty blat (Terrazzo Nero), otrzymamy bardzo trendową aranżację w stylu naturalnym. Możliwości użycia materiałów jest wiele. Wszystko zależy od naszej pomysłowości i od tego, jak bardzo chcemy odmienić naszą kuchnię.
Mała wiosenna metamorfoza
To dobry pomysł dla tych, którzy chcą odnowić kuchnię szybko i niewielkim kosztem. Wystarczy kilka drobnych zabiegów, ciekawych trików i mamy stare wnętrze w wiosennej odsłonie.
Sposoby na małą wiosenną metamorfozę w kuchni:
- Wymiana frontów. Warto wymienić tylko górne albo tylko dolne drzwiczki. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest też wymiana pojedynczych sztuk w ciągu szafek górnych lub dolnych. Taki zabieg umożliwia punktowe wprowadzenie koloru do wnętrza – w wiosennej odsłonie może to być ciemna zieleń (Labrador) na tle dekoru imitującego żywe drewno jesionu (Jesion Firenze Jasny).
- Wymiana blatu. To zawsze dobry pomysł, ponieważ blaty są ważnym elementem wystroju kuchni. Nowy, wyrazisty blat odmieni każdą kuchnię. Tej wiosny modne są ciemne i monochromatyczne blaty o autentycznej kamiennej strukturze, które dobrze komponują się ze sprzętem AGD w kolorze czarnym. Równie efektownie prezentują się też blaty drewnopodobne, utrzymane w rustykalnej, naturalnej stylistyce (Dąb Artisan, Dąb Lorenzo).
- Rośliny i dodatki. W wiosennej kuchni muszą pojawić się rośliny. Mogą to być kwiaty w doniczkach, zioła czy kompozycje typu „las w słoiku”. Mogą to być również tekstylia z motywami roślinnymi: zasłony, obrusy i poduszki, a także grafiki i zdjęcia. Jeśli chcemy złapać wiosenne promyki, postawmy na półkach mosiężne doniczki i akcesoria, a jeśli chcemy podkreślić przywiązanie do przyrody, zadbajmy o dodatki wykonane z naturalnego drewna – podkładki pod naczynia, deski do krojenia lub tace.
Duża wiosenna metamorfoza
To zdecydowanie większe wyzwanie i już nie tylko wprowadzenie nowych dodatków, ale często zmiana kolorystyki czy stylu całego wnętrza. W praktyce oznacza dużą ingerencję w dotychczasową przestrzeń i zazwyczaj wiąże się też z większymi kosztami.
Duża wiosenna metamorfoza w kuchni to:
- Wymiana mebli. Obejmuje zazwyczaj całość wyposażenia – począwszy od szafek kuchennych, przez regały, blaty, wyspę kuchenną, a skończywszy na stole i krzesłach. Jeśli nowe meble mają korespondować z aurą za oknem i podkreślać naturalność aranżacji, to warto sięgnąć po wyrazisty, dębowy wzór ze szpachlowanymi otworami po sękach, taki jak Dąb Artisan. Świeżo prezentuje się też kuchnia z szafkami w tonacji głębokiej, butelkowej zieleni (dekor Labrador) i czarnym blatem.
- Odświeżenie ścian. Można odnowić je na wiele sposobów: pomalować, położyć tapetę lub fototapetę. Płytki ceramiczne czy płyty z kamienia – często stosowane w kuchniach – mają przede wszystkim zabezpieczać ścianę nad blatem. Warto pamiętać, że można zastąpić je ściankami przyblatowymi o takim samym dekorze jak na szafki czy blaty. Taki zabieg umożliwia stworzenie jednolitej i spójnej stylizacji.
- Wymiana AGD. Wymiana piekarnika, lodówki czy płyty grzewczej to kosztowna inwestycja. Jednak nowe AGD z pewnością doda wnętrzu nowoczesności. Może też podnieść walory estetyczne kuchni, jeśli tylko dobrze komponuje się ze stylistyką mebli.
„Sposobów na odmienienie kuchni jest wiele. Dlatego sądzę, że lada dzień małe lub duże wiosenne metamorfozy rozpoczną się w naszych domach, a kuchnia – jako to najważniejsze miejsce – zainspiruje nas do dalszych zmian. Będzie swoistym punktem odniesienia przy aranżacji kolejnych pomieszczeń” – podsumowuje Aldona Słapa-Nowacka.
Więcej inspiracji można znaleźć na stronie https://inspiracjepfleiderer.com/

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Żywienie

Sylwia Bomba: Stosuję zasadę żywieniową 80/20. Raz w tygodniu jem z córką kebaba i organizm wybacza mi to
Influencerka przekonuje, że są takie momenty czy okoliczności, kiedy w swoim jadłospisie pozwala sobie na więcej. Jej zdaniem każdy powinien robić sobie taki „oszukany dzień” i spełniać wtedy swoje zachcianki żywieniowe. Oczywiście nie po to, żeby się najeść do syta, ale zaspokoić apetyt chociażby na coś słodkiego. Sylwia Bomba przyznaje, że do jej dietetycznych grzeszków należą: kebab, popcorn i cola.
Problemy społeczne
Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.
Gwiazdy
Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.