Komunikaty PR

Sposób na smaczniejsze potrawy z grilla? Przepisy z ketchupem Kotlin!

2020-06-25  |  15:20
Biuro prasowe

Każdy z nas z niecierpliwością czeka na wymarzonego w tym roku grilla. Szykując się do niego, pamiętajmy o podstawowych zasadach! Po pierwsze – przed jedzeniem umyj ręce, przez minimum 30 sekund, po drugie – postaraj się grillować z najbliższymi, z którymi mieszkasz albo przebywasz na co dzień, a po trzecie – pamiętaj, że z ketchupem Kotlin każde jedzenie smakuje lepiej!

 

Sytuacja, w której się wszyscy znaleźliśmy z dnia na dzień się zmienia… Każdy z nas stara się dostosować do nowej rzeczywistości. Dlatego sezon grillowy musieliśmy rozpocząć nieco później. Po długim czasie w domowej izolacji, powoli wracamy do spędzania czasu na świeżym powietrzu i planujemy pierwsze spotkania przy ruszcie. Ciesząc się z tak długo wyczekiwanych chwil na łonie natury, nie możemy jednak zapomnieć o tym, co najważniejsze – o bezpieczeństwie, które wciąż powinno być naszym priorytetem. Pamiętajmy o nim, planując grillowanie.

 

Przygotowując się do spotkań towarzyskich, skupmy się na umacnianiu więzi z najbliższymi, z którymi mieszkamy i żyjemy na co dzień – na wielkie spotkania rodzinne i imprezy ze znajomymi jeszcze przyjdzie czas J Przed jedzeniem, koniecznie myjmy ręce – minimum przez 30 sekund! I jeszcze jedno – bez względu na to, czy zdecydujemy się na tradycyjnego grilla w ogródku, czy wykorzystamy w domu elektrycznego – pewne jest, że smak każdej potrawy będzie lepszy, jeżeli dodamy do niej ketchup Kotlin! Poniżej, przedstawiamy przepisy, które pozwolą Ci się o tym przekonać!

 

Pikantne skrzydełka z grilla

Czas przygotowania: 45 min + 1 godzina w lodówce

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

  • 5 łyżek keczupu KOTLIN pikantnego
  • 16 skrzydełek kurczaka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli

 

Skrzydełka myjemy i odcinamy lotki – czyli ich końce. Mieszamy jogurt z musztardą, keczupem Kotlin, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryką ostrą i słodką oraz solą. W powstałej marynacie zanurzamy skrzydełka. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Następnie grillujemy ok. 35 minut na mocno rozgrzanym grillu, co kilka minut odwracając skrzydełka na drugą stronę.

 

Szaszłyki wieprzowo-drobiowe z warzywami

Czas przygotowania: 45 min

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

  • 3 łyżki keczupu KOTLIN łagodnego
  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 250g piersi kurczaka
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1 papryka zielona
  • 200g pieczarek
  • 4 cebule czerwone
  • 150g pomidorków cherry
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oregano

 

Mięso myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Oliwę mieszamy z keczupem oraz przyprawami i do powstałej marynaty dodajemy mięso w kawałkach. Odstawiamy na ok. 30 minut. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w plasterki. Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy kolejno: mięso drobiowe, paprykę pomarańczową, mięso wieprzowe, cebulę, pieczarkę, mięso drobiowe, paprykę zieloną, pomidorka cherry, mięso wieprzowe. Gotowe szaszłyki grillujemy na rozgrzanym ruszcie ok. 20 minut lub aż mięso wieprzowe będzie miękkie.

 

Kotlin. zmienia jedzenie na lepsze!

Intensywnie pomidorowe ketchupy Kotlin charakteryzują się wysoką jakością i najlepszym smakiem – zawdzięczają to wyjątkowej recepturze łączącej mieszankę przypraw i starannie wyselekcjonowane pomidory. Nie zawierają konserwantów i substancji wzmacniających smak. Nic więc dziwnego, że z Kotlinem jedzenie smakuje lepiej!

Keczup Kotlin dostępny jest w wariantach o różnym stopniu ostrości: Łagodnym, Pikantnym oraz – dla fanów naprawdę intensywnych doznań – Extra Hot z Piekła Rodem. Łagodny i Pikantny Ketchup można wybrać ponadto w wersji 60% mniej kalorii. Z kolei fanom aromatycznych połączeń smakowych polecamy Kotlin Czosnek – Bazylia. Wybierz swój ulubiony wariant ketchupu i ciesz się pysznym smakiem podczas grillowania i nie tylko!

 

Zachęcamy do zapoznania się z portfolio ketchupów Kotlin:

  • Ketchup Kotlin Łagodny – 450 g, ok. 4,20 zł
  • Ketchup Kotlin Pikantny – 450 g, ok. 4,20 zł
  • Ketchup Kotlin Extra Hot z Piekła Rodem – 450 g, ok. 4,20 zł
  • Ketchup Kotlin Czosnek i Bazylia – 450 g, ok. 4,20 zł
  • Ketchup Kotlin Łagodny i Pikantny 60% mniej kalorii – 450 g, ok. 4,20 zł

 

…oraz do obejrzenia jednego z nowych spotów telewizyjnych Kotlin: https://www.youtube.com/watch?v=egBHOT9ApXM 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.