Komunikaty PR

Sposób na tańsze zakupy spożywcze?

2021-05-18  |  12:00
Biuro prasowe

Jak kupować taniej i zyskać więcej czasu? Stwórz listę zakupów!

 

Wielu z nas wpada do sklepu spożywczego „po drodze” tylko po to, aby wziąć kilka rzeczy. Butelkę mleka, chleb i może pudełko płatków śniadaniowych dla dzieci. Tymczasem, gdy przechodzimy sklepowymi alejkami, do naszych koszyków w magiczny sposób trafiają kolejne przedmioty. Niestety, po powrocie do domu często okazuje się, że jednocześnie zmarnowaliśmy wiele czasu i pieniędzy. Pora temu zaradzić.

Dlaczego nie warto kupować „na hura”?

 

Jaki jest fenomen „szybkich” zakupów? W myślach zaczynamy analizować stan naszych zapasów i bierzemy z półki kilka opakowań makaronu na wypadek, gdyby w domu go nie było. O, frytki są w promocji, więc bierzemy dwie paczki. Poczekają w zamrażarce, na pewno kiedyś je zjemy. Zupy - dwie w cenie jednej. Aż prosi się, żeby wziąć od razu cztery. Ostatecznie, przy kasie, zamiast kilkunastu złotych, płacimy co najmniej kilkadziesiąt. Ale w końcu to tylko jedzenie i wszyscy musimy jeść, prawda? Próbujemy usprawiedliwić to, co właśnie zrobiliśmy. Zwłaszcza, że po powrocie ze sklepu okazuje się, że oprócz mnóstwa zbędnych rzeczy i kolejnych paczek makaronu, którego w domu było pod dostatkiem, wciąż brakuje nam sosu do spaghetti, o którym zupełnie zapomnieliśmy. Jak uniknąć marnowania czasu i pieniędzy podczas wizyty w sklepie spożywczym? Z listą zakupów mamy jedno i drugie pod kontrolą.

 

Twórz listę zakupową na bieżąco

Aby być na bieżąco z tym, czego brakuje lub co się kończy, dobrze jest mieć listę zakupów stale na widoku, by cała rodzina mogła w każdej chwili dopisać kolejną pozycję. Listę zakupów można więc umieścić z przodu lodówki, na tablicy korkowej albo zainstalować aplikację, do której każdy ma dostęp w swoim smartfonie. Trzeba także ustalić zasady, tak aby wszyscy w rodzinie wiedzieli, że jeśli jakiegoś produktu nie ma na liście, to nie zostanie kupiony. Są jednak produkty, których nie warto kupować „na zapas”, jak np. ser żółty. – Jak każdy produkt, ma on po otwarciu określoną trwałość do spożycia. Ponadto długo otwarty ser żółty może zacząć obsychać, przez co stanie się mniej apetyczny – zauważa Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Niektórzy twierdzą, że dzięki zapamiętywaniu listy zakupów, trenują pamięć. Nie ulegaj pokusie, aby pominąć ten krok, a pamięć ćwicz, rozwiązując krzyżówki.

 

Zaplanuj tygodniowe menu

Niektórzy może właśnie przewracają oczami na myśl, że mieliby poświęcić pół godziny na to, by zaplanować menu na kolejny tydzień. Aby jednak stworzyć faktycznie skuteczną listę zakupów, warto się nad tym pochylić. Poza tym, mając gotowe, cotygodniowe menu, zaczynają się dziać niesamowite rzeczy. Znika stres, związany z koniecznością przygotowania posiłku – nie mając ustalonego menu patrzysz na zegarek, masz świadomość, że obiad powinien być za pół godziny, a tymczasem w kuchni nadal nic się nie dzieje. Wtedy pozostaje albo przygotowanie jedzenia z tego, co jest pod ręką, albo zamówienie czegoś na wynos. Taki nieplanowany wydatek 3 razy w tygodniu może poważnie nadwyrężyć Twój budżet. Mając opracowane menu, wiesz co i kiedy zacząć przygotowywać. Zaplanowanie posiłków (i trzymanie się tego planu) zagwarantuje także, że zaopatrzysz się we wszystkie niezbędne składniki i będziesz je mieć pod ręką, gdy tylko będą potrzebne.

 

Czy istnieje uniwersalna lista zakupów?

Każdy ma inny gust i preferencje żywieniowe, ale tym, co łączy nas coraz częściej, jest chęć, by odżywiać się zdrowo. Dlatego na każdej liście zakupów powinny się znaleźć produkty gwarantujące zbilansowaną dietę i bogate w wartości odżywcze. Świeże warzywa i owoce, w zależności od pory roku, to pozycja obowiązkowa. Nabiał, w tym sery żółte, to produkty o wysokiej koncentracji składników odżywczych. – Sery są czasem niesłusznie wykluczane z diet, z uwagi na zawartość tłuszczu i laktozę. – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki - A przecież są również bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia. – dodaje. Ci, którzy jedzą mięso, powinni zwracać uwagę na to, jakie i gdzie kupują. Ta zasada dotyczy wszystkich produktów spożywczych. Sporządzenie listy zakupowej to jedno. Warto robić zakupy w miejscach, gdzie produkty są świeże, apetyczne i dobrej jakości.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit Biuro prasowe
2024-09-27 | 11:10

Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit

PLGBC Green Building Summit to jedno z najważniejszych międzynarodowych wydarzeń poświęconych zrównoważonemu budownictwu, architekturze i rynkowi nieruchomości. Najbliższa,
Dom Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie
2024-09-26 | 15:40

Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie

Dom to nie tyle ściany, co ludzie, którzy w nich zamieszkują. Najlepiej o tym świadczy dwupiętrowe mieszkanie dla rodziny, które za sprawą architekt Weroniki Budzichowskiej z To
Dom Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu
2024-09-26 | 14:00

Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu

Jesień to idealny moment, by wprowadzić do wnętrz nowe akcenty, które nie tylko ocieplą przestrzeń, ale także – zgodnie z koncepcją neurodesignu – wpłyną na nasze dobre

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.