Komunikaty PR

Sprawdź, czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

2022-04-11  |  12:00
Biuro prasowe

Żur i biały barszcz, baby, mazurki i serniki to obowiązkowe potrawy na świątecznym stole. Nabiał wpisany jest w polskie tradycje wielkanocne. Smaczne dania, często tworzone z rodzinnych przepisów, wzbogacają wspólne chwile. Co pomoże odnieść kulinarny sukces w tym wyjątkowym czasie?

Większość z nas nie wyobraża sobie Świąt bez własnoręcznie przygotowywanych domowych wypieków. Klasyczne desery, takie jak sernik, babka czy pascha, wpisane są w polskie tradycje wielkanocne i sprawiają, że spędzanie czasu w rodzinnym gronie staje się jeszcze przyjemniejsze i bardzo smaczne. Do przygotowania tradycyjnych, świątecznych potraw, zwłaszcza deserów, Polacy najczęściej wybierają znane i najwyższej jakości produkty. To one sprawiają, że w kuchni można poczuć się pewnie. Przy dokonywaniu zakupów decydujące jest dla nich zaufanie do marki, smak i jakość. Cenią też to co polskie. Do wielkanocnych potraw niezbędne są określone produkty – m.in. masło, twaróg sernikowy, śmietanka, śmietana, twarogi czy mleko.

Poznajcie przepisy na wielkanocny must have – ciasta, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Wielkanocna pascha migdałowa

Jednym z tradycyjnych świątecznych deserów jest pascha. Przygotowuje się ją tylko raz do roku – z twarogu i bakalii. Choć Wielkanoc to czas, kiedy konsumenci sięgają po przepisy naszych mam czy babć, to równie śmiało łączą tradycję z nowoczesnością. Dlatego coraz częściej w ciastach stosują np. ser mascarpone. Zobaczcie, jakie to proste!

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • 200 g cukru pudru 
  • 5 żółtek twardych 
  • 2 żółtka płynne 
  • 120 g masła ekstra Łaciate
  • 2 łyżki sera mascarpone Mlekpol 
  • laska wanilii 
  • 2 łyżki posiekanych migdałów 
  • 2 krople esencji migdałowej 
  • 50 g rodzynek

Przygotowanie: W malakserze mieszamy zmielony twaróg z cukrem i ugotowanymi jajkami, na koniec dodajemy jajka surowe i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), mascarpone, nasiona wanilii, pokrojone migdały i esencję. Mieszamy na najmniejszych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego namoczone w wodzie rodzynki i mieszamy ponownie do połączenia. Formę wykładamy masą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane płatkami migdałów.

Mazurek wielkanocny

Innym tradycyjnym wielkanocnym przepisem jest oczywiście mazurek. Poznajcie sprawdzoną recepturę, dzięki której z łatwością przygotujecie czekoladowego, kruchego i pysznego mazurka.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • masło ekstra Mazurski Smak
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka

Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.

Składniki na masę:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 15 dkg orzechów włoskich
  • 0,5 kostki masła ekstra Mazurski Smak
  • 2 łyżki kakao
  • skórka z pomarańczy
  • migdały

Przygotowanie: Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm, podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę – z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy, aż się rozpuszczą. Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Na to wykładamy masę czekoladową. Po zastygnięciu ścieramy na to skórkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować innymi bakaliami. Smacznego!

Kulinarne, wielkanocne inspiracje warto czerpać na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.