Komunikaty PR

Świąteczne inspiracje kulinarne

2022-12-21  |  13:30
Biuro prasowe

To dania znane i lubiane, oparte na tradycyjnych recepturach i często serwowane podczas świątecznych spotkań. Ale warto też skorzystać z nowych, ciekawych inspiracji i zaskoczyć gości, wzbudzając ich kulinarny zachwyt. Proponowane przez Sokołów świąteczne dania będą pyszną odmianą, a przy tym są proste w wykonaniu.

Drożdżowy chlebek z Pasztetem Pieczonym Sokołów

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 8 porcji

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Sokołów

200 g wody w temperaturze pokojowej

400 g mąki pszennej

2 łyżeczki suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego

3 łyżki suszonej żurawiny

1 garść orzechów włoskich

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego

gałązki świeżych ziół do dekoracji

konfitura z pomarańczy i żurawiny do podania

PRZYGOTOWANIE:

Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, wlewamy wodę oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Pasztet rozgniatamy widelcem, łączymy z serkiem śmietankowym, posiekanymi orzechami, żurawiną oraz czerwonym pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go farszem i zwijamy w rulon, który kroimy na około 5 cm kawałki. Układamy w natłuszczonej tortownicy o średnicy 18-20 cm i odstawiamy na 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) na 45 min. Podajemy z konfiturą z pomarańczy i żurawiny.

Placuszki Boczkiem Sokołów, kiszoną kapustą i bakaliami

Czas przygotowywania: 20 minut

Liczba porcji: 8-9 sztuk

SKŁADNIKI:

1 opakowanie Boczku surowego wędzonego Sokołów

3 jajka „M”

150 g serka homogenizowanego naturalnego

2/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka mielonych płatków chili

1 szczypta proszku do pieczenia

1 szczypta soli

1 szklanka odciśniętej kiszonej kapusty

2 łyżki migdałów

2 łyżki suszonej żurawiny

8 suszonych moreli

olej do smażenia

serek śmietankowy kanapkowy do podania

gałązki rozmarynu, posiekane migdały, świeża żurawina do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Jajka, serek homogenizowany, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy miksujemy, aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Cebulę kroimy w piórka, a boczek w paseczki. Migdały drobno siekamy, a morele kroimy w paseczki. W misce łączymy kapustę, cebulę, boczek oraz bakalie, wlewamy ciasto i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 4 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, obsypane siekanymi migdałami i udekorowane świeżą żurawiną oraz rozmarynem.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY! Biuro prasowe
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,
Żywienie Polskie Trendy Grillowe 2024: Steki Premium na Topie
2024-09-25 | 14:00

Polskie Trendy Grillowe 2024: Steki Premium na Topie

Na koniec sezonu grillowego 2024 roku widać wyraźnie wzrost zainteresowania stekami premium, które stają się modnym „must have” na grillu. Coraz więcej Polaków

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Rośnie zapotrzebowanie na dietetyków. Przekłada się to na rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem

Ostatnie lata przyniosły duży rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem człowieka i dietetyką. Zapotrzebowanie na ekspertów w tych dziedzinach rośnie przede wszystkim ze względu na większą świadomość społeczną na temat wpływu diety na zdrowie i życie. A Polacy wciąż najbardziej ufają poradom żywieniowym właśnie ze strony lekarzy i dietetyków. Nowe kadry są potrzebne także producentom żywności i placówkom edukacyjnym, np. do prowadzenia edukacji zdrowotnej, nowego obowiązkowego przedmiotu w szkołach, a także w rozwoju dziedziny sprofilowanego żywienia.

Psychologia

Piotr Zelt: Tygodniowo udaje mi się przejechać na rowerze 250–300 kilometrów. Bardzo fajnie to czyści głowę i jest to forma medytacji sportowej

Aktor z dumą przyznaje, że robi niesamowite wyniki na rowerze szosowym. Nie wyobraża już sobie życia bez dwóch kółek i w każdą trasę wyjeżdża spokojny, bo umie sam naprawić większość usterek. Piotr Zelt preferuje aktywny styl życia, bo jak podkreśla – sport pomaga mu zachować dobrą kondycję, pozwala pozbyć się stresu i poprawia samopoczucie. Od wielu lat uprawia windsurfing, narciarstwo alpejskie, a także gra w hokeja.