Komunikaty PR

Świąteczne wypieki w zdrowszej wersji + przepis na pierniczki

2022-12-11  |  12:20
Biuro prasowe

Boże Narodzenie to niezwykły okres, na który z niecierpliwością czekają nie tylko ci najmłodsi. Planowanie świątecznych potraw to jeden z nieodzownych elementów przygotowań. Poza tradycyjnymi specjałami, jak barszcz z uszkami czy ryba po grecku, na stole z pewnością nie zabraknie słodkich wypieków. 

Zwyczaj związany z pieczeniem makowca, sernika lub innych świątecznych wypieków będzie pielęgnowany w niejednym polskim domu. Choć bożonarodzeniowe słodkości cieszą się ogromną popularnością, wiele z nich może dostarczyć nam pokaźnych ilości cukru i niepotrzebnych dodatków spożywczych. Dlatego podczas tegorocznych Świąt postaw na własnoręcznie przygotowane wyroby z naturalnymi składnikami, które, poza tradycyjnym smakiem, dostarczą również cennych składników odżywczych.

Do przygotowania makowca bez wątpienia przyda się masa makowa HELIO. Jest to produkt bezglutenowy, dlatego bez obaw można wykorzystać go w świątecznych wypiekach, jeśli my sami lub ktoś z naszych bliskich zmaga się z nietolerancją glutenu. Ponadto, mak jest cennym źródłem wapnia, który przyczynia się utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Kolejnym równie popularnym ciastem przygotowywanym na Boże Narodzenie jest sernik. Jeśli wersja z rodzynkami nie każdemu przypada do gustu można spróbować tej z daktylami HELIO So Soft! Ich dodatek wzbogaci ciasto w potas i miedź, dzięki czemu funkcjonowanie układu nerwowego będzie zdecydowanie sprawniejsze.

Zapach cynamonu i innych korzennych przypraw skusi niejednego do przygotowania świątecznych pierniczków. Puśćmy w niepamięć sklepowe półki przepełnione sztucznymi ozdobami i postawmy na naturalne dekoracje! Idealną bazą będą masy kajmakowe HELIO. Przygotowane są z pełnego mleka, a na dodatek brak w nich oleju palmowego, co czyni z nich zdrowszą alternatywę dla konkurencyjnych produktów. Co więcej, masy kajmakowe HELIO występują w różnych smakach, dzięki czemu z pewnością trafią w gust wszystkich koneserów słodkości. Produkty HELIO można wykorzystać w wigilijnych wypiekach na wiele sposobów, ale ich różnorodność szczególnie przydaje się podczas pieczenia i dekorowania świątecznych pierniczków. Płatki migdałów oraz pieczone orzechy nerkowca, które są źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych, niewątpliwie będą smakowitą posypką. Drobno pokrojona suszona morela od HELIO Natura lub żurawina HELIO So Soft mogą stanowić kolorystyczny akcent na Twoich pierniczkach, a dodatkowo dostarczą jednego z najcenniejszych składników dla prawidłowej pracy jelit – błonnika pokarmowego. Warto także nadmienić, że wspomniane suszone owoce HELIO nie zawierają substancji konserwujących.

Poniżej przedstawiamy przepis na idealne pierniczki bożonarodzeniowe, w smaczniejszej i zdrowszej odsłonie:

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI:

Pierniczki:

  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150g mąki orkiszowej
  • 200g miodu
  • 100g erytrolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 50g masła

Dekoracja:

  • 1 puszka masy kajmakowej HELIO
  • Nerkowce pieczone HELIO Natura
  • Płatki migdałowe HELIO
  • Morele suszone HELIO Natura
  • Żurawina nasączona sokiem żurawinowym HELIO So Soft
  • Daktyle suszone miękkie HELIO So Soft

Przygotowanie:

Dwa rodzaje mąk przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Masło podgrzewamy z miodem i erytrolem jedynie do rozpuszczenia składników. Łączymy sypkie składniki z płynną masą i jajkiem. Ciasto zagniatamy, formujemy kulę, wkładamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 0,5cm, na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy pożądany kształt pierniczków, układamy na blasze i pieczemy około 5-6 min w 190-200st. Ostudzone pierniczki dekorujemy produktami HELIO według upodobań. Niech tegoroczne Boże Narodzenie przepełnione będzie rodzinną atmosferą i wykwintnym smakiem. Produkty HELIO pomogą zaczarować każdy świąteczny stół tak, aby był zastawiony na najwyższym, kulinarnym poziomie!

Autorki artykułu: Ewa Białecka i Marta Białek – dietetyczki, specjalistki ds. żywienia człowieka, założycielki profilu ”Praktyka dietetyka”.

Źródło:

  1. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Helena Ciborowska i Anna Rudnicka. Wydawnictwo PZWL, 2019.
Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii

Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.

Handel

Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE

Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.

Ochrona środowiska

Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami

Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.