Święta Wielkanocne tuż tuż!
Lensomai Communication
d.matejczyk|lensomai.com| |d.matejczyk|lensomai.com
+48506945597
Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, którzy zjeżdżają nawet z najdalszych zakątków świata. Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z tradycyjną święconką, ale także z wykwintnymi potrawami i najrozmaitszymi wypiekami, których aromaty unoszą się w powietrzu, witając zaproszonych gości już u progu. Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej przygotował autorskie przepisy na potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole!
Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami i oliwkami
Według ludowych wierzeń chleb utożsamiany jest z dostatkiem i szczęściem. To także Liczba jego odsłon jest naprawdę długa - pszenny, razowy, owsiany, pełnoziarnisty, orkiszowy czy też bez drożdży. Bez względu na to, z jakiej mąki wypiekany jest chleb, nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole! Przepis na chleb pszenno-orkiszowy proponowany przez kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory, idealnie łączy tradycję z nowoczesnym spojrzeniem:
- Nic nie może się równać z aromatem świeżo wypiekanego chleba, który maluje uśmiech na twarzy domowników. Ten niezwykle łatwy w przygotowaniu przepis to świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu… w kuchni. - mówi Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej. Chleb pszenno-orkiszowy to propozycja w moim menu, którą można podawać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzi się jako baza do kanapek np. z pastą z bakłażana i dojrzewającą szynką. Doskonałym uzupełnieniem będzie lampką wina Lekka Czerwona Porzeczka od Winiarni Zamojskiej.
Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem
Daniem, którego równiez nie może zabraknąć na wielkanocnym stole jest niewątpliwie kulebiak z kapustą i jajkiem, czyli popularny wypiek drożdżowy z farszem. Farsz, dzięki zawartości majeranku i lubczyku, bogaty jest w aromat, który w procesie pieczenia, nadaje swojskiego klimatu. Kulebiak świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako dodatek do barszczu białego:
- Odkąd pamiętam na moim rodzinnym stole wielkanocnym pojawiał się kulebiak z kapustą i jajkiem. Jego wyrazisty smak i łatwość w przygotowaniu z roku na rok znajduje coraz więcej miłośników wśród moich najbliższych - mówi kucharz Winiarni Zamojskiej. Kiedy kulebiak jest jeszcze w piecu, każdy z gości przechodzących przez kuchnię z zaciekawieniem obserwuje proces przygotowania. To wszystko za sprawą jego charakterystycznego zapachu.
Święta Wielkanocne to idealny czas do wspólnego przygotowywania potraw i odkrywania nowych odsłon tradycyjnych dań. Niech tegoroczne Święta Wielkiej Nocy niosą radość i obfitość!
Przepisy:
1. Chleb pszenno-orkiszowy:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2023/luty/Chleb-pszenno-orkiszowy-z-suszonymi-
pomidorami-i-oliwkami-oraz-pasta-z-baklazana.html
2. Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/kulebiak_wielkanocny.html
Więcej przepisów na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Lanberry: Muszę teraz jak puzzle poukładać koncerty i treningi. Muzyka jest moim życiem, a taniec będzie pięknym dopełnieniem tego muzycznego świata
Ze względu na sporą liczbę koncertów wakacje to dla wokalistki niezwykle intensywny czas. Tym razem obowiązków jest jeszcze więcej, bo zaczęły się już treningi do „Tańca z gwiazdami”. Lanberry zapewnia jednak, że im więcej ma pracy, tym bardziej czuje się spełniona.
Konsument
Nadmierna dbałość o zdrowe żywienie może prowadzić do obsesji. Ryzyko ortoreksji występuje u co 10. człowieka

Co najmniej jedna piąta osób wykazuje zachowania ortorektyczne, a u 10 proc. rozwinie się ortoreksja, czyli obsesja na punkcie jakości pożywienia. Problem występuje częściej u kobiet oraz u osób utrzymujących regularną aktywność fizyczną. Konsekwencją zaburzenia może być zarówno nieprawidłowe odżywienie, jak i pojawienie się problemów natury psychicznej. Psychodietetycy radzą, by nie rezygnować ze zdrowego żywienia, ale we wdrażaniu postępowania dietetycznego zachować przede wszystkim umiar.
Media
Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda

Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.