Komunikaty PR

Świętuj Dzień Serka Wiejskiego!

2022-12-29  |  10:00
Biuro prasowe

Serek Wiejski to produkt, który gości na stołach ponad połowy gospodarstw domowych w naszym kraju. Produkt pojawił się na rynku w 1992 roku dzięki OSM Piątnica, która nieustannie pozostaje jego największym producentem. Serek Wiejski z Piątnicy od 30 lat produkowany jest według niezmienionej, tradycyjnej receptury. Z uwagi na swoją popularność serek doczekał się także specjalnego miejsca w kalendarzu – 30 grudnia obchodzimy Dzień Serka Wiejskiego.

Mimo że formuła serka typu cottage cheese była znana na świecie już od starożytności to dopiero  w  XV wieku trafił on do Stanów Zjednoczonych, a prawdziwy wzrost popularności odnotował w XIX wieku. Receptura produktu wynikała z wykorzystywania mleka oraz drobnych kawałków serka, które były efektami ubocznymi produkcji masła.

W Polsce historia Serka Wiejskiego rozpoczęła się w roku 1992, kiedy OSM Piątnica wprowadziła na nasz rynek ten innowacyjny produkt. Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy to delikatne ziarna twarożku zanurzone w słodkiej śmietance. Ogromna popularność produktu sprawiła, że w ofercie Piątnicy pojawiły się także inne warianty Serka Wiejskiego.

Serki Wiejskie z Piątnicy – dla każdego coś dobrego!

Klasyczny Serek Wiejski z Piątnicy swój doskonały smak zawdzięcza połączeniu sprężystych ziarenek twarożku ze słodką śmietanką. Wyróżnia go unikalna, sprawdzona i niezmienna od lat receptura oparta na prostym składzie i najwyższej jakości składnikach. To idealny produkt na naturalne i pyszne śniadanie!

Serek Wiejski wysokobiałkowy zawiera aż 28 g białka w opakowaniu, dzięki czemu stanowi idealną przekąskę dla osób aktywnych, uprawiających sport lub będących na wysokobiałkowej diecie.

Serek Wiejski ze szczypiorkiem charakteryzuje się znakomitym smakiem będącym połączeniem lekko ostrego, pachnącego szczypiorku z delikatnymi ziarnami twarożku. Wytwarzany jest w tradycyjny, unikalny sposób z najlepszego mleka od lokalnych dostawców. To doskonała, odżywcza przekąska z Piątnicy, no bo skąd!

Uwielbiany Serek Wiejski z Piątnicy dostępny jest także w wersji bez laktozy. Zachowuje on tradycyjny smak i najwyższą jakość składników, a przy tym jest naturalnie mleczny i bardzo pożywny. Po prostu pyszny!

Serek Wiejski Bio OSM Piątnica wytwarzany jest z mleka ekologicznego i jest bogaty w białko, witaminy i mikroelementy. To doskonały pomysł zarówno na szybką przekąskę, jak i dodatek do wielu dań.

Serek Wiejski lekki, tak jak pozostałe warianty tego produktu, powstaje z najlepszego lokalnego mleka. Zawiera tylko naturalne, proste składniki, ma mnóstwo białka, a przy tym mniejszą zawartość tłuszczu. Lżejszy, ale równie pyszny! W sam raz na lekkie śniadanie lub kolację fit.

Doskonały Serek Wiejski z Piątnicy dostępny jest także w dwudzielnym opakowaniu z dodatkiem pysznych owoców! Naturalnie smaczny, dzięki dodatkowi owoców staje się idealnym pomysłem na doskonałą przekąskę lub mały deser! Dostępny w wielu wersjach: z jagodami, malinami i żurawiną, truskawkami, a także z ananasem czy brzoskwinią.

Serek Wiejski z Piątnicy – dobry składnik wielu dań!

Serek Wiejski może być także składnikiem różnorodnych potraw. Z okazji Dnia Serka Wiejskiego prezentujemy przepis na lekką sałatkę, dzięki której odkryjecie Serek Wiejski na nowo! Po więcej inspirujących przepisów na dania z Serkiem Wiejskim zapraszamy na www.piatnica.com.pl

 

Lekka sałatka z Serkiem Wiejskim wysokobiałkowym


Składniki na dwie porcje:

  • opakowanie Serka Wiejskiego wysokobiałkowego z Piątnicy - same ziarenka
  • miks sałat z rukolą -180 g
  • duży pomidor malinowy
  • 1 cebula czerwona
  • ⅓ ogórka zielonego świeżego
  • łyżka oliwy lub łyżka oleju lnianego
  • pół pęczka koperku
  • 10 g pestek dyni
  • szczypta soli, szczypta pieprzu.

Wykonanie:                                                                                                           

Miks sałat wymieszaj z pokrojonymi warzywami: pomidorem, ogórkiem, cebulą czerwoną oraz posiekanym koperkiem. Oliwę połącz z solą, pieprzem i wymieszaj wszystko z sałatą. Odcedź ziarenka serka wysokobiałkowego i posyp nimi sałatkę. Na końcu dodaj pestki dyni. Sałatkę podawaj z pieczywem lub solo.
Smacznego!

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii

Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.

Handel

Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE

Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.

Ochrona środowiska

Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami

Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.