Świętuj w wielkim stylu dzięki poradom ekspertów BoConcept.
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
Jadalnia jest towarzyskim centrum w okresie Świąt – miejscem, gdzie rodzina i przyjaciele zbierają się, aby tworzyć wspomnienia, celebrować posiłki i bawić się. Dlatego sposób, w jaki zaprojektujesz tą przestrzeń, jest ważną częścią tworzenia odpowiedniej równowagi między atmosferą, stylem i klimatem Bożego Narodzenia.
"W okresie świątecznym i nie tylko spędzamy tak dużo czasu w naszych jadalniach, dlatego ważne jest, aby stworzyć odpowiednią bazę" – mówi Anna Franzisca Gaier, projektantka wnętrz BoConcept. "Przemyślana przestrzeń powinna być nie tylko atrakcyjna wizualnie, ale także przyjemna do przebywania w niej i zabawiania gości".
Niezależnie od tego, czy planujesz kameralne spotkanie, czy organizujesz duże przyjęcie, aby pomóc Ci przygotować przestrzeń do wspaniałej uroczystości, projektanci wnętrz BoConcept dzielą się swoimi wskazówkami: od wyboru odpowiedniego stołu po tworzenie przyjaznego nastroju.
Planowanie przestrzeni
Jakie są kluczowe elementy, które klienci muszą wziąć pod uwagę przy projektowaniu swojej przestrzeni? "Zaczynamy od zrozumienia, jaką atmosferę chcą stworzyć – niezależnie od tego, czy jest to przytulne, kameralne miejsce, czy bardziej otwarta na otoczenie przestrzeń" – mówi Gaier.
"Możemy zasugerować, że okrągły stół jadalniany Santiago jest idealny na mniejsze spotkania, ponieważ jego design zachęca do rozmowy i tworzy atmosferę intymności. Dodatkowo, dzięki wysuwanym dodatkowym blatom, zapewnia elastyczność w przyjmowaniu większej ilości gości".
W BoConcept skupiamy się na projektowaniu przestrzeni, które są zarówno funkcjonalne, jak i zachęcające. "Aranżowanie wielofunkcyjnych mebli i planowanie siedzisk w celu stworzenia wygodnych, angażujących miejsc sprawia, że przestrzeń jest praktyczna i ciekawa" – mówi Gaier.
Wszystko o stole
Stół jest oczywiście centrum przestrzeni jadalnianej, dlatego ważne jest, aby dokonać właściwego wyboru dla swojej przestrzeni. Jak podkreśla Gaier: "Skoncentruj się na prostocie i wysokiej jakości materiałów. Wybierz trwałe opcje, takie jak ceramiczne blaty, które zapewniają niezawodność I ponadczasowy wygląd. Skup się na czystych liniach i ponadczasowym wzornictwie, które uzupełnią Twój dom i pozostaną zawsze modne."
Paige Carr, projektantka wnętrz z BoConcept w Newcastle, zawsze pyta klientów, ile osób będzie korzystać ze stołu podczas przyjmowania gości. "Aby uniknąć ciasnego i nieprzyjemnego miejsca do jedzenia, idealnie byłoby, gdyby wokół stołu pozostało około 90 cm przestrzeni". Ponadto radzi, aby wziąć pod uwagę możliwość rozłożenia o dodatkowe blaty, jeśli często gościsz więcej osób. "Jeśli masz bardzo mały pokój lub przestrzeń o zmieniającym się przeznaczeniu, rozważ takie projekty, które można przekształcić na przykład w stolik kawowy lub konsolę".
Bohaterowie przyjmowania gości
Jakie inne elementy polecają nasi styliści, aby ubogacić podejmowanie gości w domu? "Wszechstronność jest kluczowa", mówi Gaier. "Bufet Santiago to fantastyczny wybór ze względu na swoją wielofunkcyjność - może służyć jako stylowy schowek lub wyrafinowany barek."
Zastanów się nad stworzeniem "spotów do siedzenia" – małych obszarów, które zachęcają do rozmowy między gośćmi, a które wykraczają poza stół jadalny. "Umieszczenie wygodnych siedzisk strategicznym rozmieszczeniu w przestrzeni może stworzyć przytulne, zachęcające miejsca do konwersacji i relaksu" – mówi Gaier. Pufy Nawabari i Eden to elastyczny sposób na usadowienie dodatkowych gości.
Dla Carr obowiązkowym elementem jest barek. "Kto chce bezustannie wchodzić i wychodzić z kuchni? Kolejną rzeczą do rozważenia są stoliki pomocnicze. Będziesz potrzebować elastycznych mebli do ich przemieszczania po całej przestrzeni. Nie ma nic gorszego niż konieczność odstawienia kieliszka wina na podłogę!"
Świąteczne hygge
Jest też ten specjalny składnik końcowy – atmosfera. "Organizując swoją przestrzeń jadalną, skorzystaj z esencji duńskiego wzornictwa i zainspiruj się hygge, czyli celebracją ciepła i przytulności" - mówi Gaier. "Uwzględnij elementy, które dodają osobowości i uroku: wszechstronny bufet lub regał taki jak Calgary, aby wyeksponować dekoracje i pamiątki".
Kolejną świetną wskazówką jest dodanie klimatycznego oświetlenia do jadalni. "Użyj kombinacji górnego oświetlenia, lamp stołowych i świec, aby stworzyć ciepłą i zachęcającą atmosferę". Delikatne, nastrojowe oświetlenie potęguje poczucie przytulności i pozwala na elastyczność w tworzeniu atmosfery na różne okazje.
"Łącząc praktyczną funkcjonalność z zachęcającymi, osobistymi akcentami, stworzysz przestrzeń, która promieniuje ciepłem i sprawia, że każde spotkanie jest wyjątkowe i niezapomniane".
Więcej na: www.boconcept.com/pl-pl/
Założona w 1952 w Danii firma BoConcept to renomowana marka lifestyle’owa w segmencie premium detalicznej sprzedaży mebli, posiadająca ponad 310 salonów w 67 krajach. Współpracują z nią nagradzani projektanci, którzy tworzą kolekcje mebli, akcesoriów i oświetlenia do wnętrz prywatnych i przestrzeni biznesowych. Pod hasłem „Live Ekstraordinær” BoConcept oferuje elastyczną Usługę Projektowania Wnętrz oraz wiodącą w skali całej branży meblarskiej personalizację mebli — bez żadnych kompromisów w kwestii designu i estetyki.

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.