Komunikaty PR

Szafki czy szuflady? Najlepsze rozwiązania do Twojej kuchni

2021-07-07  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Adriana Kondratowicz
PR Expert

Przestrzenna 48/3
50-533 Wrocław
akondratowicz|prexpert.com.pl| |akondratowicz|prexpert.com.pl
+48 502 332 358
www.prexpert.com.pl

Szafki czy szuflady? Najlepsze rozwiązania do Twojej kuchni

Remontując starą czy urządzając nową kuchnię, stajemy przed dylematem
– jakie rozwiązania wybrać, aby zachować maksimum pojemności i wygody. Dziś podpowiadamy, kiedy w kuchni bardziej sprawdzą się szuflady, a kiedy
szafki.

Lato to najlepszy czas na remont – czerwiec i lipiec są najchętniej wybieranymi miesiącami na prace remontowe, a najczęściej remontowanym pomieszczeniem jest kuchnia. Jeśli i Ty wybierasz letni czas na remont kuchni, podpowiadamy, jak zaplanować funkcjonalną i ergonomiczną przestrzeń do gotowania.

Kuchenna matematyka

Mały metraż, aneks, z wyspą, połączona z jadalnią – wszystko to wpływa na rozmieszczenie stref w kuchni. Na początku planowania trzeba przemyśleć, co jest w niej niezbędne. – Wybór zabudowy w kuchni może być problematyczny – mówi Michał Kichler, product marketing manager Häfele. – Warto zacząć od sprawdzenia, ile miejsca jest potrzebne na podstawowe, wolnostojące sprzęty, jak lodówka czy kuchenka. Następnie trzeba zastanowić się, co jest konieczne w kuchni: czego używamy codziennie i chcemy by było pod ręką, a jakie sprzęty, naczynia czy produkty chcemy schować w zabudowie. Należy też policzyć, ile blatu roboczego to nasze minimum, bo to również determinuje liczbę szafek – podpowiada.

Szuflada – wszystko pod ręką

Niewątpliwie do największych zalet szuflad należy łatwość organizacji. Na rynku dostępnych jest wiele akcesoriów, które ułatwiają przechowywanie: wkłady na sztućce, bloki na noże czy przekładki na przyprawy. Kolejnym atutem jest doskonały widok na wszystkie przechowywane przedmioty. Dzięki możliwości pełnego wysunięcia szuflady mamy łatwy dostęp do całej jej zawartości. Koniec z przesuwaniem i wyciąganiem przedmiotów znajdujących się na końcu szafki.

Ponadto na rynku oferowane są szuflady o różnej wysokości i głębokości, dzięki czemu można idealnie dopasować je do swoich potrzeb. Producenci pomyśleli także o

 

 

przechowywaniu dużych przedmiotów, tworząc prowadnice o dużej nośności. Takie w swojej ofercie ma m.in. Häfele. – Nasze prowadnice mają udźwig nawet do 70 kg. Dzięki temu w szufladach bez problemu można schować duże i ciężkie przedmioty takie jak patelnie, garnki i akcesoria kuchenne typu toster, sokowirówka czy robot kuchenny – wyjaśnia Michał Kichler z Häfele. Wymienia również inne zalety – Współcześnie mamy wiele możliwości organizacji szuflad i doboru udogodnień. Jest wspomaganie otwierania i zamykania, pełny wysuw. Na szczególną uwagę zasługuje indywidualizacja wyglądu, np. szuflady Matrix mają różne warianty kolorystyczne boków, dzięki czemu może je dopasować ściśle do kuchennej aranżacji.

Czy szuflada to remedium na wszystkie kuchenne bolączki? W górnej strefie zabudowy lepiej sprawdzą się szafki – np. z podnoszonym frontem. Szuflada może być zastąpiona przez szafkę także tam, gdzie jest potrzeba zabudowy większych sprzętów AGD.

Szafka – królowa kuchni?

Chociaż szuflady cieszą się coraz większa popularnością, projektanci wciąż chętnie je wybierają. Cenią je za dużą ładowność, możliwość regulowania wysokości półek czy montowania frontów bez uchwytów. Są niezawodne np. w tworzeniu zabudowy na całą ścianę oraz projektowaniu spiżarni. Tym bardziej, że rynek oferuje wiele inteligentnych systemów, dzięki którym korzystanie z szafek jest wygodne i funkcjonalne. Takimi są np. kosze cargo, półki obrotowe czy tzw. nerki. – Mówienie, że w kuchni sprawdzają się jedynie szuflady, to częściowa prawda. Współczesne szafki można tak zagospodarować, że codzienne korzystanie z kuchni staje się przyjemnością – mówi Michał Kichler z Häfele.

Czy należy zupełnie rezygnować z tradycyjnych szafek? Z pewnością oferują inny komfort dostępu do przechowywanych rzeczy, a efektywność wykorzystania kuchennej przestrzeni jest tutaj mniejsza niż w przypadku szuflad. Są jednak strefy, gdzie szafki sprawdzą się zdecydowanie najlepiej.

Co wybrać – szafki czy szuflady?

Bez wątpienia obie formy się uzupełniają. Warto rozplanować sobie organizację kuchni tak, by umieścić w niej zarówno szuflady, jak i szafki, pamiętając o ułatwiających użytkowanie rozwiązaniach, takich jak wysuwane półki, kosze cargo, różnego rodzaju przegrody czy akcesoria ułatwiające przechowywanie mniejszych elementów kuchennego wyposażenia.

 

 

Bez względu na to, co wybierzesz, pamiętaj o ergonomii. Kuchnia jest sercem domu, spędza się w niej dużo czasu. Dobrze jest zadbać o to, aby korzystanie z niej było komfortowe i zdrowe dla Twojego kręgosłupa.

Häfele to globalna firma działająca od 1923 roku. Oferuje największy na rynku asortyment okuć meblowych, okuć budowlanych, oświetlenia meblowego LED, elektronicznych systemów kontroli dostępów oraz akcesoriów dla stolarzy i architektów – w sumie ponad 100 tys. produktów o wyjątkowej konstrukcji i designie, które można znaleźć w meblach i prestiżowych inwestycjach budowlanych na całym świecie. Firma jest wsparciem dla szerokiego grona stolarzy, przemysłu meblarskiego, architektów, projektantów, producentów drzwiowych i okiennych. W Häfele pracuje przeszło 6 tys. pracowników w kilkudziesięciu krajach. Firma ma ponad 160 tys. klientów na całym świecie, 5 zakładów produkcyjnych, 37 oddziałów i liczne biura sprzedaży.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PR Expert
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit Biuro prasowe
2024-09-27 | 11:10

Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit

PLGBC Green Building Summit to jedno z najważniejszych międzynarodowych wydarzeń poświęconych zrównoważonemu budownictwu, architekturze i rynkowi nieruchomości. Najbliższa,
Dom Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie
2024-09-26 | 15:40

Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie

Dom to nie tyle ściany, co ludzie, którzy w nich zamieszkują. Najlepiej o tym świadczy dwupiętrowe mieszkanie dla rodziny, które za sprawą architekt Weroniki Budzichowskiej z To
Dom Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu
2024-09-26 | 14:00

Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu

Jesień to idealny moment, by wprowadzić do wnętrz nowe akcenty, które nie tylko ocieplą przestrzeń, ale także – zgodnie z koncepcją neurodesignu – wpłyną na nasze dobre

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.