Szafki narożne – zorganizuj je z Architekt Porządku
OKK! PR
ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl
W kolejnej odcinku cyklu dotyczącego organizowania kuchennych przestrzeni, stworzonym w showroomie PEKA, znana blogerka Architekt Porządku opowiada jak poradzić sobie z przestrzenią narożną oraz zdradza kilka niezawodnych rozwiązań. Decluttering jest sztuką zaprowadzania ładu we wnętrzach, pozbywania się nadmiaru przedmiotów oraz organizacji miejsc do przechowywania, a Agnieszka Witkowska zajmuje się profesjonalnym „odgracaniem” wnętrz. We wspólnym projekcie z PEKA, po raz kolejny dzieli się na YT swoimi niezawodnymi radami, tym razem dotyczącymi problematycznej przestrzeni narożnikowej.
Klasyka gatunku – Le Mans
Jak przyznaje Architekt Porządku, szafki narożne są domeną przedmiotów i urządzeń kuchennych rzadko używanych na co dzień. Bez systemów wspomagających, ta przestrzeń staje się trudno dostępna, a sięganie po naczynia wiąże się z koniecznością schylania i „nurkowania” w szafce/ Tu doskonale sprawdzi się system PEKA – Le Mans. Rozwiązanie służy do schowania i porządkowania garnków, patelni i większego sprzętu. Użytkowanie półki z systemem Le Mans staje się nieporównywalnie łatwiejsze – mamy możliwość wysunięcia zawartości półki na zewnątrz, a opływowy kształt pasuje do garnków i patelni.
Magiczny kącik – niezbędny w każdej kuchni
Przedmioty o kanciastym kształcie lub sprzęt AGD trzymany w kartonowych pudełkach znajdzie swoje miejsce w dedykowanym systemie marki PEKA – Magic-Corner Comfort. System obejmuje cztery kosze, oferujące powierzchnię większą, niż w systemie Le Mans. Powierzchnia porozdzielana jest na kilka koszy i pozwala zagospodarować sprzęt AGD, który zwykle przechowywany jest w pudełkach i używany sporadycznie – opiekacze, tostery czy wyciskarki do soków. Magic-Corner rekomendowany jest do przedmiotów kanciastych, tak aby jego powierzchnia była optymalnie wykorzystana. Architekt Porządku Agnieszka Witkowska zauważa też, że takie rozwiązanie sprzyja jednej z zasad uporządkowywania – klasyfikacji przedmiotów według danej kategorii, co niesamowicie organizuje przestrzeń i ułatwia komfortowe użytkowanie.
Organizacja przedmiotów kuchennych na co dzień
Dobrze zagospodarowana i rozplanowana kuchnia to już połowa sukcesu idealnie zorganizowanej kuchni. Ważną częścią utrzymywania porządku są codzienne nawyki i wyznaczenie kilku prostych reguł w użytkowaniu kuchni. Często spotykanym problemem staje się brak miejsca, spowodowany posiadaniem dużej ilości naczyń kuchennych, akcesoriów czy zastawy stołowej. Przechowujemy w szafkach narożnych zdecydowanie za dużo rzeczy, pomimo, że częstotliwość ich używania nie jest wielka. Warto zastanowić się jakie naczynia umieszczamy w systemach narożnych. Akcesoria kuchenne używane na co dzień – pozostawmy na dole, rzadziej użytkowane na górze. Tak prosta zasada z pewnością zaprowadzi ład w naszej kuchni na dłużej.
Drugi film PEKA z gościem Architekt Porządku dostępny jest na kanale You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=06bqcHi8jO8
Pierwszy odcinek serii z Architekt Porządku: https://www.youtube.com/watch?v=BT70VBo7R9k
Więcej przydatnych informacji na stronie: https://peka.pl

Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mika Urbaniak: Dążę do tego, by żyć w autentyczności. Stawiam więc granice w relacjach z innymi
Wokalistka podkreśla, że życie w zgodzie z własnym wnętrzem wymaga nie tylko autorefleksji, ale także odważnego wyrażania siebie i dbania o własne potrzeby. Taki sposób funkcjonowania pomaga utrzymać komfort emocjonalny, pozwala maksymalnie wykorzystać drzemiący w nas potencjał i jest fundamentem szczęśliwego życia. Mika Urbaniak zwraca też uwagę na konieczność wyznaczania granic w relacjach z innymi i budowanie zdrowych relacji.
Ochrona środowiska
Mężczyźni generują dużo wyższy ślad węglowy z transportu i konsumpcji niż kobiety. Główne powody to spożycie czerwonego mięsa i jazda samochodem

Ślad węglowy generowany przez kobiety, liczony na podstawie diety i wykorzystania środków transportu, jest o jedną czwartą niższy w porównaniu do mężczyzn – donoszą francuscy i brytyjscy naukowcy na podstawie badań przeprowadzonych we Francji. Nawet po skorygowaniu wyników, na przykład o różnice płciowe w zapotrzebowaniu na kalorie, luka pozostaje bardzo duża. Tym, co w większości odpowiada za te różnice, są czerwone mięso i samochody – oba wysokoemisyjne i oba powiązane ze stereotypowym wizerunkiem mężczyzny.
Gwiazdy
Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych

Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.