Szuflady 4.0 w kuchniach ZAJC
Organizery zaprojektował Patryk Zajc, natomiast wykonują je doświadczeni rzemieślnicy w sposób nieosiągalny dla najlepszych maszyn. Firma ZAJC oferuje kilka modeli organizerów, wszystkie w całości lub w większości powstają z drewna.
Całkowitą swobodę kształtowania podziałów daje model składający się z dębowej podstawy z długimi żłobieniami lub okrągłymi otworami. W tych miejscach wsuwamy różnej długości stalowe przegródki lub drewniane kołki. Dzięki nim możemy dopasowywać podziały do aktualnie przechowywanych naczyń i akcesoriów.
Inną propozycją są indywidualnie zamawiane i konfigurowane modele z drewna dębowego lub sklejki w kolorze naturalnym (jasnym lub ciemnym) oraz w kolorze orzecha.
Ustalony na etapie projektowym układ przestrzeni organizerów gwarantuje, że wszystkie przybory kuchenne znajdą w nich swoje miejsce. I to nie tylko te typowe, jak sztućce, otwieracze do wina, łyżki wazowe, noże do pizzy czy do serów. Przewidzieć tu można także miejsce na niewielką wagę kuchenną lub toster. Wyposażenie szuflad staje się coraz bardziej sprytne i spersonalizowane. Co ciekawe, powiększa się również lista urządzeń chowanych w szufladzie, do których niedawno dołączył blender.
Wszystkie nowatorskie pomysły zastosowane w funkcjonalnych i eleganckich organizerach zmieniają wnętrza szuflad. W nowej odsłonie stają się one wielofunkcyjnymi schowkami kuchennymi. Szufladami 4.0. www.zajc.p

Łotewski producent wysokiej jakości domów prefabrykowanych wchodzi na polski rynek

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mika Urbaniak: Dążę do tego, by żyć w autentyczności. Stawiam więc granice w relacjach z innymi
Wokalistka podkreśla, że życie w zgodzie z własnym wnętrzem wymaga nie tylko autorefleksji, ale także odważnego wyrażania siebie i dbania o własne potrzeby. Taki sposób funkcjonowania pomaga utrzymać komfort emocjonalny, pozwala maksymalnie wykorzystać drzemiący w nas potencjał i jest fundamentem szczęśliwego życia. Mika Urbaniak zwraca też uwagę na konieczność wyznaczania granic w relacjach z innymi i budowanie zdrowych relacji.
Ochrona środowiska
Mężczyźni generują dużo wyższy ślad węglowy z transportu i konsumpcji niż kobiety. Główne powody to spożycie czerwonego mięsa i jazda samochodem

Ślad węglowy generowany przez kobiety, liczony na podstawie diety i wykorzystania środków transportu, jest o jedną czwartą niższy w porównaniu do mężczyzn – donoszą francuscy i brytyjscy naukowcy na podstawie badań przeprowadzonych we Francji. Nawet po skorygowaniu wyników, na przykład o różnice płciowe w zapotrzebowaniu na kalorie, luka pozostaje bardzo duża. Tym, co w większości odpowiada za te różnice, są czerwone mięso i samochody – oba wysokoemisyjne i oba powiązane ze stereotypowym wizerunkiem mężczyzny.
Gwiazdy
Marcelina Zawadzka: Kiedyś sama decydowałam o swoim życiu i nie byłam od nikogo zależna. Teraz już przy opiece nad synkiem jestem zdana na pomoc innych

Prezenterka przyznaje, że bycie mamą to ciągłe wykraczanie poza swoją strefę komfortu, bo od momentu narodzin dziecka jest się całkowicie odpowiedzialnym za tę małą istotę i trzeba ustawić wszystko pod jej potrzeby. Każdego dnia macierzyństwo uczy ją pokory i pokazuje, że nie na wszystko ma wpływ i nie wszystkiemu jest w stanie zapobiec. Często nie pozostaje nic innego, jak przyjąć trudne doświadczenia i wyciągnąć z nich odpowiednią lekcję. Marcelina Zawadzka zdradza, że jej dziewięciomiesięczny syn już stawia pierwsze kroki i jest niezwykle ciekawy świata. Czasami towarzyszy jej także w pracy.