Komunikaty PR

Szybkie i aromatyczne dania dla najmłodszych

2022-09-22  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Nadszedł długo wyczekiwany wrzesień, a z nim początek roku szkolnego. Jak co roku rodzice zastanawiają się nad jadłospisem i menu dla swoich pociech. Proponujemy dwa przepyszne dania, które z pewnością dodadzą energii.

Wystarczy tak naprawdę kilka prostych składników by stworzyć ciekawą i dobrze zbilansowaną potrawę dla dzieci. Dlatego przygotowaliśmy dwie propozycje z wykorzystaniem sosu Majonezu Kieleckiego. Posiłki wzbogacone o ten wyjątkowy sos na pewno przypadną im do gustu. Pierwsza to zielony makaron z Majonezem Kieleckim Omega-3, który – jak sama nazwa wskazuje - poszczycić się może wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, a druga to deser z dodatkiem tradycyjnego Majonezu Kieleckiego.

Zielony obiad

Makaron ze szpinakiem można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako 2 śniadanie podczas przerwy w szkole. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i zasmakuje nawet największym niejadkom. Do przygotowania zielonego makaronu potrzebujemy:

  • 1 cukinię
  • 1 łyżkę Majonezu Kieleckiego Omega-3
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • 1 łyżkę masła
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag serka topionego
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 dag makaronu penne

Cukinię dokładnie myjemy, oczyszczamy z pestek i rozdrabniamy w malakserze. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zamrożony szpinak. Dusimy wszystko razem, po kilku minutach dodajemy cukinię. W tym czasie do pół szklanki wody dodajemy łyżkę Majonezu Kieleckiego Omega-3, mieszamy i wlewamy na patelnię. Dodajemy serek topiony, przyprawiamy i dusimy wszystko razem. Sos gotowy! Teraz wystarczy jedynie ugotować makaron i pyszne, zielone danie jest gotowe do zjedzenia.

Słodkości dla małych i dużych

Najmłodsi (i nie tylko!) uwielbiają desery. A domowe, kremowe ptysie to idealna propozycja na każdą porę roku. Poniżej spis niezbędnych składników.

Ptysie

  • 1 szklanka mąki
  • 80g masła
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka

Krem

  • 0,5 l mleka
  • 2,5 - 3 łyżek manny
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych i orzechów włoskich
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 2 - 3 łyżki Majonezu Kieleckiego

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wodę zagotowujemy z masłem, mąką i solą cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy ubite jajka, sok z cytryny i sodę. Wszystko przekładamy do rękawa cukierniczego. Kolejny krok to uformowanie na blaszce do pieczenia figur np. w kształcie liter czy zwierząt. Do pomocy możemy zaprosić nasze pociechy. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Mleko zagotowujemy z kaszą manną. Odstawiamy do wystygnięcia mieszając cały czas. Sięgamy po orzechy, prażymy je na suchej patelni, a po wystygnięciu drobno siekamy. Gdy wcześniej przygotowana masa wystygnie – dodajemy majonez, cukier i miksujemy. Na koniec wrzucamy orzechy, skórkę z cytryny i wiórki kokosowe. Ptysie przekrajamy na pół, dodajemy krem na dolną połówkę, przykrywamy górną i… deser gotowy!

Więcej przepisów znajduje się na stronie: http://www.majonez.pl.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego w plastikowym opakowaniu: ok. 9,5 zł brutto / 450 ml

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego Omega-3: ok. 6,8 zł brutto / 310 g

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Pasibus otwiera się w CH Focus Biuro prasowe
2024-08-13 | 11:32

Pasibus otwiera się w CH Focus

Od 23 sierpnia kultowa burgerownia Pasibus zaprasza do Focusa! Wywodząca się z Wrocławia marka, przebojem przecierająca od kilku lat kulinarne szlaki, właśnie otwiera swój drugi lokal
Żywienie 3 topowe trendy kulinarne – sprawdź, czy jesteś na bieżąco
2024-08-13 | 01:00

3 topowe trendy kulinarne – sprawdź, czy jesteś na bieżąco

Nie ma nic trwałego, oprócz zmiany. Choć tradycyjne przepisy kulinarne królują w niejednej kuchni, bardzo chętnie inspirujemy się także nowinkami kreowanymi przez szefów
Żywienie Odkrywaj smaki domowych przetworów
2024-08-12 | 01:00

Odkrywaj smaki domowych przetworów

Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Media

Tomasz Jacyków: Bardzo modny tego lata jest nurt bieliźniany. Hitem są spodenki udające męskie bokserki

Zdaniem Tomasza Jacykowa w letnich stylizacjach możemy sobie pozwolić na więcej, ale trzeba pamiętać, że szorty, koszulki bez ramiączek, mocno wycięte topy i zwiewne spódniczki zamiast podkreślać atuty sylwetki, mogą tylko uwypuklić jej mankamenty i niedoskonałości. W konsekwencji źle dobrane wakacyjne zestawienia zamiast zachwycać, budzą niesmak. Poza tym coś, co idealnie pasuje na plażę, niekoniecznie musi dobrze wyglądać na ulicy. Stylista z uwagą śledzi bieżące trendy i jak przyznaje, bardzo podoba mu się chociażby eksponowanie bielizny i czynienie jej ważnym elementem codziennych stylizacji.

Prawo

Ostatni moment na przyjęcie standardów ochrony małoletnich w placówkach pracujących z dziećmi. Przepisy mają pomóc walczyć ze zjawiskiem przemocy wobec najmłodszych

15 sierpnia mija termin wprowadzenia standardów ochrony małoletnich (SOM) we wszystkich instytucjach pracujących z dziećmi. Poza oczywistymi placówkami, takimi jak szkoły, przedszkola czy kluby sportowe, obowiązek ten dotyczy także np. hoteli czy szpitali. Wdrożenie przez te instytucje odpowiednich procedur zapobiegawczych i interwencyjnych ma doprowadzić docelowo do zmniejszenia skali przemocy i nadużyć wobec najmłodszych. – Standardy ochrony małoletnich przez to, że są obowiązkowe i dotyczą tak wielu organizacji i instytucji, będą prawdziwą zmianą społeczną, o ile świadomie podejdziemy do ich przygotowania i wdrażania – podkreśla Agata Sotomska z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.