Szybkie śniadanie nie musi być niezdrowe
Każda minuta rano jest na wagę złota. Dlatego też poranne czynności przed wyjściem do pracy czy na uczelnie, ograniczamy do minimum. Często śniadanie (o ile w ogóle) jemy w biegu, łapiąc słodką bułkę czy batona. A wystarczy poświęcić chwilę, by zdrowo rozpocząć dzień – i to nawet w słodkim wydaniu!
Zacznij od śniadania
Każdy z nas żyje coraz szybciej, wciąż się dokądś spieszymy. Na spotkanie służbowe, do lekarza, po dzieci do szkoły. Niestety wpływa to głównie na jakość naszego odżywiania się. Nie mamy czasu, by poświęcić chwilę na to, by przygotowywać sobie wartościowe potrawy.
Już nasze babcie mówiły, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia – i miały rację. Wciąż jednak bagatelizujemy jego znaczenie – i często pomijając je - wybiegamy z domu. Wolimy „zapchać się” kubkiem kawy, a pierwszy posiłek zjeść dopiero koło południa.
Dlaczego właściwie śniadanie jest tak ważne? Daje siłę na cały dzień oraz reguluje układ trawienny. Powinno składać się z bogatych w błonnik produktów pełnoziarnistych (pieczywo, płatki) oraz białka (jajka, mleko). Taki wybór pierwszego posiłku pozwoli uniknąć w ciągu dnia zachcianek na niezdrowe produkty i przekąski.
Sposób na szybkie (smaczne!) i zdrowe śniadanie
Dobrym sposobem na to, by nie wychodzić z domu na czczo, jest wybór płatków z dodatkiem ulubionego mleka czy jogurtu. To najszybsze śniadanie jakie możemy sobie sprawić – a przy wyborze odpowiednich płatków - może dostarczyć nam niezbędnych składników dających siłę do działania. Hi5! beeCrunchy to w 100% naturalna oraz odpowiednio zbilansowana mieszanka owoców, warzyw i dobroczynnych, pełnych ziaren bez dodatku cukru. Stanowi wysokie źródło błonnika i nasion, które dostarczają cennych dla zdrowia składników. Swoją słodycz płatki te zawdzięczają naturalnym cukrom pochodzącym jedynie z owoców i miodu. W beeCrunchy nie znajdziemy żadnych substancji dodatkowych – są w 100% naturalne.
Skład bogaty w odżywcze składniki i superfoods zapewniają zdrowy początek każdego dnia.
W poręcznym opakowaniu znajdziemy m.in. jagody goji, zaliczane do superfoods, które są źródłem przeciwutleniaczy, pestki dyni, orzechy włoskie czy słonecznik, który wspomaga proces obniżania poziomu cholesterolu. Dodatek bogatej w błonnik śliwki, wspomaga trawienie i proces obniżania poziomu glukozy we krwi.
Jeśli mamy wybór – powinniśmy decydować się na produkty, które nie tylko zaspokoją podstawowe potrzeby naszego organizmu, ale będą przy tym smaczne i zdrowe. Śniadaniu, jako najważniejszemu posiłkowi dnia, należy poświęcić szczególną uwagę. Zatem łyżki w dłoń!
myduolife.com
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Adam Kszczot: Radek Majdan to człowiek niezwykle mądry życiowo. Cieszę się też, że mogłem od ludzkiej strony poznać Kubę Rzeźniczaka
Biegacz zaznacza, że udział w formacie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” poszerzył jego horyzonty i dał mu nowe spojrzenie na ludzi i ich historie. Adam Kszczot podkreśla, że każdy uczestnik wniósł do programu coś unikalnego. Ich sylwetki i życiowe doświadczenia mogą więc być dla widzów przykładem i inspiracją. On sam jest pod dużym wrażeniem Radosława Majdana i Jakuba Rzeźniczaka.
Konsument
Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa
Alkohol staje się coraz mniej popularny wśród młodzieży, przede wszystkim w grupie wiekowej 15–16 lat, ale pozytywne zmiany widoczne są również w grupie 17- i 18-latków – wynika z badania ESPAD z 2024 roku przedstawionego niedawno podczas konferencji w Sejmie. Mniej nastolatków niż 20 lat temu przyznaje się do zakupu alkoholu i tych, którzy oceniają, że jest on łatwy do zdobycia. Wciąż jednak na wysokim poziomie utrzymuje się odsetek młodzieży, która pije w sposób ryzykowny. Ministerstwo Zdrowia zapowiada działania ograniczające sprzedaż alkoholu.
IT i technologie
Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich
Już nie tylko usprawnianie analizy badań obrazowych, ale i na przykład typowanie celów terapeutycznych w chorobach rzadkich to pola, na których w medycynie sprawdza się sztuczna inteligencja. Różne technologie zasilane SI wykorzystuje prawie 80 proc. podmiotów leczniczych, a inwestycja w nie zwraca się średnio w ciągu 14 miesięcy. Wraz z pokoleniową wymianą kadr widać też coraz większe otwieranie się lekarzy na korzystanie z narzędzi sztucznej inteligencji.