Targi dla poszukiwaczy nowych smaków i pozytywnych wrażeń
Znane i lubiane przez Łodzian Targi Piw i Browarnictwa Piwowary świętują w tym roku swoje dziesięciolecie. Z tej okazji w jubileuszowym roku odbędzie się druga, tym razem październikowa edycja. Takiej imprezy nie możecie ominąć. W Hali Expo będzie można posłuchać zespołów, grających na żywo taką muzykę jak: pop, blues, country, szanty i rock.
To będą dwa dni prawdziwego święta dla wszystkich miłośników doskonałych napitków, wyśmienitego jedzenia, świetnej muzyki oraz niesamowitej atmosfery. Nie zabraknie też konkursów z atrakcyjnymi nagrodami.
Dzielenie się dobrem
Partnerem Targów jest znana łódzka Fundacja Dobrodzieje Się, która podczas Piwowarów będzie edukować o odpowiedzialnym spożywaniu alkoholu, a także o wpływie picia napojów procentowych przez przyszłe matki na ich nienarodzone dzieci. Planowana jest także zbiórka na rzecz tej Fundacji, której misją jest dzielenie się dobrem.
- Wiemy, że dzielenie się dobrem ma wyjątkową moc, bo im więcej dajesz tym więcej otrzymujesz. Tym razem jednak chcemy dzielić się DOBREM z dziećmi, które doświadczyły w swoim życiu wiele zła, zbyt wiele jak na małego człowieka. Dając im odrobinę siebie, stajemy się dla nich bazą, kotwicą, która przywróci im wiarę w drugiego człowieka - tłumaczą swoją misję przedstawiciele tej Fundacji.
Sprawdź czy masz w sobie “pikantnego ducha”
W programie Piwowarów ważne miejsce zajmuje wyjątkowe i ogniste wydarzenie, które rozgrzeje podniebienia uczestników - Gryfusowe Wyzwania Ostrości. Lubicie ostrą kuchnię i emocje na najwyższym poziomie? Jeśli tak, to przygotujcie się na wyjątkowe doświadczenie!
- Już w piątek (25 października) podczas Piwowarów zapraszamy wszystkich śmiałków, którzy mają odwagę zmierzyć się z najbardziej piekielnymi paprykami na świecie i legendarnym Paprykarzem Szczecińskim! To nie jest zwykły konkurs, to prawdziwa próba odwagi! Uczestnicy staną oko w oko z ostrością, której nie powstydziłby się sam smok ziejący ogniem! Zasady są proste: kto pokona ogniste specjały Gryfusa, ten zasłuży na specjalne nagrody i wieczną chwałę. Ale uwaga – w tym wyzwaniu nie ma miejsca na łzy (no, może trochę…) - uśmiecha się Krzysztof Pronobis z Gryfusa.
Jeśli uważasz, że potrafisz ujarzmić smakowy ogień i przy tym zachować pokerową twarz – Gryfusowe Wyzwanie czeka właśnie na Ciebie! Czy odważysz się sprawdzić, gdzie leżą Twoje granice?
- Pamiętaj, że tu nie chodzi tylko o smak, ale o honor i możliwość pochwalenia się, że zjadłeś najostrzejsze papryki świata… i przeżyłeś! Dołącz do nas i podkręć atmosferę razem z nami! Kto wie, może po tym wyzwaniu Twoje kubki smakowe będą potrzebowały tygodniowej przerwy? Przyjdź, spróbuj, poczuj – i nie zapomnij poprosić o szklankę mleka! - podsumowuje z uśmiechem Krzysztof Pronobis.
Gdzie, kiedy, za ile?
Piwowary zaplanowano na 25-26 października w Hali Expo-Łódź przy Al. Politechniki 4.

Międzynarodowe mistrzostwa łączą świat szachów i finansjery

Majaland zauważony przez międzynarodowych inwestorów

Świąteczna Giełda Winyli w Galerii Turzyn
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.