Te produkty ułatwią świąteczne gotowanie. Przygotuj się do świąt z VEGETA
Marka VEGETA od wielu lat towarzyszy Polakom w świątecznym gotowaniu. W bogatej ofercie marki znaleźć można wiele produktów, dzięki którym czas spędzony w kuchni okaże się prawdziwą przyjemnością! Poznaj:
- VEGETA Uniwersalna
- VEGETA Umami
- Piramidki smaku VEGETA do barszczu czerwonego
VEGETA w kuchni tradycyjnej czy nowoczesnej?
Do jakich dań pasuje VEGETA Uniwersalna? Do wszystkich! Oryginalne połączenie i starannie dobrane proporcje przypraw i suszonych warzyw sprawiają, że zastosowania VEGETA są nieograniczone. Sprawdzi się w gotowaniu zup, ryb, warzyw i sosów – niezależnie czy skorzystasz z tradycyjnego przepisu, czy zdecydujesz się na nową, nieoczywistą recepturę. Z VEGETA można puścić wodze fantazji, bo przecież gotowanie to doskonałe pole do popisu dla wyobraźni.
Smaki, za którymi tęsknimy
Większość wigilijnych potraw przygotowujemy tylko raz w roku, co sprawia, że są jeszcze bardziej wyjątkowe i wyczekiwane. W podkreśleniu różnorodności kompozycji smaków może pomóc VEGETA UMAMI. Ta płynna przyprawa stanowi uzupełnienie różnych składników dania, dzięki czemu smak potrawy jest bardziej intensywny i pozwala czerpać pełną przyjemność z jedzenia. Szczególnie dobrze komponuje się z tradycyjną polską kuchnią, opartą na rybach i kapuście. Wystarczy kilka kropel, aby przygotowane dania na długo zapadły w pamięci zaproszonych gości. Produkt sprawi, że do smaków wigilijnej kolacji będziemy tęsknić przez cały rok.
Pomysł na wigilijne danie od marki VEGETA
Barszcz wigilijny to jedno z klasycznych dań, które Polacy darzą szczególnym sentymentem – trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Ta aromatyczna zupa często rozpoczyna wigilijną kolację, rozgrzewając gości w chłodny, zimowy wieczór. Jej esencjonalny smak i wyrazisty aromat uzyskamy za sprawą dodania do potrawy Piramidki Smaku VEGETA do barszczu czerwonego. To mieszanka przypraw, ziół i warzyw zamknięta w praktycznej i łatwej do użycia torebce. Produkt jest w 100% naturalny i nie zawiera soli. Piramidkę łatwo i szybko można także usunąć z garnka i delektować się smakiem potrawy bez konieczności wyławiania pojedynczych przypraw z talerza.
Przepis na wigilijny barszcz od marki VEGETA
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 litra świeżej wody
- 5 średnich buraków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
- 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
- 1 duża pietruszka, obrana i pokrojona na kawałki
- 1 cebula, obrana i pokrojona w grubą kostkę
- ½ selera, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 2 suszone grzyby, namoczone w ciepłej wodzie i pokrojone w paski
- 1 Piramidka Smaku VEGETA do barszczu czerwonego
- 1 kostka bulionu warzywnego VEGETA Natur
Sposób przygotowania:
- Buraki, pozostałe warzywa i namoczone suszone grzyby umieścić w dużym garnku, zalać zimną wodą.
- Dodać Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego i kostkę bulionu warzywnego VEGETA Natur.
- Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, aż warzywa staną się miękkie, a bulion nabierze głębokiego smaku.
- Pod koniec gotowania dodać łyżkę octu wina lub soku z cytryny, aby podkreślić smak i nadać lekkiej kwaskowatości.
- Wyjąć Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego.
- Przygotować uszka do barszczu według osobnego przepisu lub wg preferencji.
- Barszcz podawać gorący, posypany posiekaną świeżą zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.
Smacznego!
Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.