Komunikaty PR

To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość – kulinarne atrakcje na koniec lata

2021-09-14  |  15:28
Biuro prasowe

W dniach od 12 do 15 sierpnia 2021 miał miejsce Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku 2021. W ciągu czterech dni, ambasadorzy kampanii To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość – Cristina Catese, Jasiek Kuroń i Sebastian Krauzowicz gotowali potrawy, których głównym bohaterem było mięso drobiowe.

Zgodnie z ideą festiwalu, goście na poznańskim Starym Rynku mogli odwiedzić wiele kulinarnych zakątków Polski, a na stoisku organizatora kampanii „To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość” nawet Włoch, gdzie przeniosła ich, dzięki swoim potrawom, ambasadorka projektu Cristina Catese. Cristina przygotowała m.in. Kurczaka alla cacciatora z oliwkami i rozmarynem oraz Indyka z pomarańczą z ziołami i migdałami. Pozostali ambasadorowie nawiązali do regionalnych smaków. Jasiek Kuroń, zaserwował danie Wielkopolski Orient, czyli chińszczyznę na bazie polskich produktów i kurczaka oraz Curry z indykiem, orzechami ziemnymi i kolendrą, natomiast Sebastian Krauzowicz postawił na orzeźwiający Chłodnik drobiowy z zielonymi ogórkami, dzikimi ziołami i smażoną piersią z kurczaka oraz Kaszotto grzybowe z piersią z kaczki, zielonymi warzywami i kozim serem.

Smakowite jedzenie, atrakcje dla dużych i małych

Organizator kampanii To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość dysponował jednym z większych stoisk podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku 2021. Podczas dni festiwalu dopisała piękna pogoda i wysoka frekwencja. Wśród atrakcji przygotowanych dla gości OFDS znalazły się nie tylko degustacje smacznych dań z różnymi rodzajami mięsa drobiowego, ale również pokazy kulinarne na żywo prowadzone przez ambasadorów kampanii, a także kącik dla dzieci i rodziców prowadzony przez animatorów. Konkursy z nagrodami, malowanie twarzy – jednym słowem zabawa dla dużych i małych oraz inspiracje kulinarne dla całej rodziny.

Z ambasadorami kampanii już wkrótce będzie można się spotkać ponownie na targach Polagra Food w Poznaniu, które odbędą się w dniach od 4 do 6 października 2021. Jak zwykle, nie zabraknie wielu nowych inspiracji kulinarnych, które zostaną przygotowane przez ambasadorów projektu na stoisku To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość.

Jeżeli interesują Was porady, ciekawostki i przepisy kulinarne z wykorzystaniem mięsa drobiowego – na stronie internetowej kampanii https://pl.eu-poultry.eu znajduje się dużo cennych informacji.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.