Komunikaty PR

Tofu po azjatycku. Co warto o nim wiedzieć?

2024-07-10  |  17:00
Biuro prasowe

 

Słynny roślinny produkt na bazie mleka sojowego zyskał popularność nie tylko w Azji, ale również w Polsce! Choć sam w sobie nie wyróżnia się intensywnym smakiem, za to jego zdolność do wchłaniania aromatów sprawia, że staje się idealną bazą dla różnorodnych dań. O czym mowa?

O tofu! Tradycyjnie stosowane w kuchni Dalekiego Wschodu doskonale komponuje się z aromatycznymi wywarami i intensywnie przyprawionymi potrawami z woka i nie tylko! Dzięki swojej strukturze dodaje charakteru wielu potrawom, które pokochali ludzie na całym świecie.

Aspekty zdrowotne 

Tofu urozmaica dania i wspiera zdrowy styl życia. Jest niskokaloryczne, wolne od cholesterolu i glutenu, a także bogate w białko roślinne oraz ważne składniki odżywcze. W Azji jest nieodłącznym elementem wielu kuchni, gdzie spożywa się je surowe, gotowane, smażone, czy też dodawane do zup oraz sałatek. Często można je spotkać także na ulicach w formie szybkiej przekąski. Natomiast w Europie i Ameryce, tofu zyskuje popularność głównie jako zdrowa alternatywa mięsa w potrawach wegetariańskich i wegańskich. 

Z czym komponuje się najlepiej?

Tofu świetnie komponuje się z różnorodnymi sosami – sojowym, teriyaki, curry, słodko-kwaśnym czy sosem z orzeszków ziemnych. Sosy te nadają głębi i intensywności smaku. Przyprawy i zioła, takie jak imbir, czosnek, cebula, kolendra, chili, bazylia czy kminek, doskonale uzupełniają smak tofu, nadając mu charakteru i aromatu. Taka kombinacja składników pozwala na przygotowanie aromatycznych, zdrowych i przede wszystkim smakowitych dań, które są idealną alternatywą dla osób na diecie bezmięsnej. 

Oaza azjatyckich smaków na wyciągnięcie ręki

Polacy są otwarci na nowe doznania kulinarne i coraz częściej poszukują unikalnych propozycji, które pozwolą na podróż smaków bez wyjeżdżania poza granice swojego kraju. Szczególnym zamiłowaniem cieszy się Pad Thai, klasyczne danie kuchni tajskiej, które standardowo podawane jest z krewetkami, wołowiną lub kurczakiem z dodatkiem tofu. Łączy w sobie intensywność aromatów i różnorodność składników. Składa się z makaronu ryżowego, jajka, kiełków fasoli mung i orzeszków ziemnych. Nie zabraknie w nim również sosu tamaryndowego, który nadaje mu charakterystyczny smak i teksturę. 

Drugim faworytem jest Dầu Nồi Chiên, czyli niezwykle chrupiące młode tofu, smażone na gorącym oleju, otulone delikatną panierką, która zachowuje jego soczystość wewnątrz. Potrawa jest podawana z sosem słodko-kwaśnym, który doskonale współgra z jego delikatnym smakiem.

Z kolei latem na szczególne uznanie zasługuje młode tofu na parze podane z sosem sojowym, grzybami shitake i shimeji, cebulą dymką, kiełkami fasoli mung oraz kolendrą.

Wszystkie z powyższych dań dostępne są w warszawskiej restauracji Wi-Taj, mieszczącej się przy przy Placu Konstytucji 4. W menu dostępne są sezonowe pozycje z tofu w roli głównej, jak i stałe, ulubione dania gości. Bez względu na porę roku, w Wi-Taj zawsze znajdziecie coś wyjątkowego, co przeniesie Was wprost do serca azjatyckiej kuchni.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta

Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.

Moda

Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.

Infrastruktura

Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć