Tradycja na świątecznym stole
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Wielkanoc coraz bliżej, a to oznacza, że warto już teraz zacząć planować świąteczne potrawy. Przepisów zakorzenionych w naszej tradycji od pokoleń jest bardzo wiele, jednak bez względu na region jeden składnik niepodzielnie króluje na wielkanocnych stołach Polaków – mowa oczywiście o jajkach. Od klasycznych z majonezem, po bardziej zaskakujące kompozycje – tak więc, warto postawić na różnorodność!
Jajko w tradycji chrześcijańskiej jest symbolem zmartwychwstania i odradzającego się życia. Nie bez powodu jest więc jednym z najważniejszych symboli Wielkanocy i niezaprzeczalnym królem wielu potraw. Jajka z majonezem to „klasyka klasyki”, pojawiają się na niemal wszystkich świątecznych stołach. Jednak z ich wykorzystaniem można przygotować również, inne ciekawe i mniej oczywiste dania. Oto garść inspiracji, które sprawią, że świąteczna uczta będzie jeszcze smaczniejsza.
Wielkanocna sałatka
Świeże, wiosenne warzywa, aromatyczne kawałki kurczaka, wielkanocne jajka i przepyszny sos na bazie Majonezu Kieleckiego… taka sałatka będzie idealnym uzupełnieniem wielkanocnego śniadania.
Potrzebne składniki:
- kapusta pekińska
- 10-15 rzodkiewek
- puszka kukurydzy
- jeden zielony ogórek
- pierś z kurczaka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- rzeżucha
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, oliwę, sól i pieprz oraz bazylię. Mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut. W tym czasie kroimy kapustę pekińską w paski, ogórka w kostkę, a rzodkiewki w plastry i przekładamy do miski, po czym dodajemy kukurydzę. Przygotowujemy sos – w misce mieszamy Majonez Kielecki z jogurtem naturalnym oraz Musztardą Kielecką delikatesową, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Kurczaka przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 5 minut, a następnie dodajemy do warzyw. Całość łączymy z sosem, przekładamy na półmisek, a na wierzch wykładamy pokrojone w ćwiartki jajka oraz rzeżuchę.
Aromatyczna pasta do chleba
Ciekawym sposobem na przemycenie do wielkanocnego śniadania jeszcze większej ilości jajek może być przygotowanie smacznej pasty do chleba z dodatkiem wędzonej makreli oraz Sosu Kieleckiego tatarskiego.
Potrzebne składniki:
- ok. 500 g wędzonej makreli
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 ogórki kiszone
- 3 łyżki Sosu Kieleckiego tatarskiego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, sok z cytryny
Rybę oczyszczamy ze skóry i ości. Jajka rozgniatamy widelcem, a cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy Sos Kielecki tatarski, jogurt naturalny, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Całość możemy ozdobić dodatkową natką pietruszki. Gotowe!
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 8,64 zł brutto / 500 ml
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: ok. 3 zł brutto / 180 g

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Beata Pawlikowska: Babia Góra to jest teraz moje ulubione miejsce w Polsce. Jest w niej coś magicznego, więc marzę o tym, żeby tam wrócić
Podróżniczka przyznaje, że majowa wyprawa na Babią Górę mimo kiepskiej pogody okazała się niezwykle ekscytującą przygodą. W prognozach na ten dzień miało być 20 stopni ciepła i dużo słońca, natomiast kiedy wyszła na szlak, padał deszcz, deszcz ze śniegiem i grad, a termometry pokazywały zaledwie kilka stopni powyżej zera. Beata Pawlikowska cieszy się jednak, że nie zniechęciła się taką aurą, bo ta wędrówka zadziałała na nią niezwykle kojąco.
Ochrona środowiska
Przebywanie w lesie pozytywnie wpływa na zdrowie. Kąpiele leśne stają się coraz popularniejsze

Zażywanie kąpieli leśnych ma pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka, zarówno w aspekcie psychicznym, jak i w zakresie wzmacniania układu odpornościowego. Badania naukowe wykazały między innymi, że taka forma odpoczynku przyczynia się do zwiększenia produkcji i aktywności podstawowych komórek układu immunologicznego, spełniających ważną rolę w walce z wirusami i nowotworami. Polacy coraz lepiej zdają sobie sprawę z tego dobroczynnego wpływu, dlatego rośnie popularność kąpieli leśnych.
Podróże
Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić

Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.