Komunikaty PR

Twój EKO-wybór!

2021-07-27  |  08:00
Biuro prasowe

Jeszcze do niedawna dbałość o prawidłowe żywienie oznaczała unikanie wysoko przetworzonej żywności, dietę opartą o różnorodne posiłki, ograniczanie cukru i tłuszczu. Te zasady pozostają niewątpliwie ważne, jednak nasze spojrzenie na zdrową, odpowiednią dietę zdecydowanie się poszerza. Dziś przywiązujemy wagę także do pochodzenia składników czy sposobu wytwarzania produktu. Pogarszający się wciąż stan środowiska naturalnego skłania coraz więcej osób do wyborów proekologicznych.

Dokonując zakupów, zdecydowanie częściej zwracamy uwagę nie tylko na wartości odżywcze czy brak sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku. Umacniająca się świadomość ekologiczna sprawia, że rośnie grupa osób, poszukujących produktów wytwarzanych zgodnie z poszanowaniem zasobów naturalnych i ograniczaniem ingerencji w środowisko, czyli w systemie produkcji biożywności.

Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych sposobach wytwarzania. Środki chemiczne i pestycydy są tu zakazane, natomiast w użyciu znajdują się środki pochodzenia biologicznego, nieprzetworzone technologicznie. Stosowane praktyki uprawy są przyjazne naturze. 

W kategorii produktów, które powstają w systemie rolnictwa ekologicznego, mamy na szczęście bardzo szeroki wybór. Są tu dostępne również soki, po które wiele osób sięga każdego dnia. Nową propozycją są soki tłoczone Fortuna Bio Sok 100% tłoczony

Posiadają one certyfikat rolnictwa ekologicznego, potwierdzający naturalny smak i wysoką jakość. SokiFortuna Bio Sok 100% tłoczony są dostępne w kilku pysznych wersjach: Fortuna Bio Sok 100% tłoczony jabłko, czarna porzeczka; Fortuna Bio Sok 100% tłoczony jabłko, gruszka; Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko; Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko, czarna porzeczka; Fortuna Bio Sok 100% tłoczony pomidor

Ich proces produkcji jest bardzo prosty – warzywa i owoce z ekologicznych upraw są myte, selekcjonowane i tłoczone. A w efekcie mamy pełen natury sok! To codzienna dawka smaku i zdrowia, bowiem soki te dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych. Doskonałe dla nas i dobre dla naszej planety!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.