Tydzień Kuchni Tureckiej 2024 pod znakiem smaków z regionu Morza Egejskiego
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
W dniach od 21 do 27 maja 2024 roku, w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej, na całym świecie celebrowane będzie bogactwo kultury gastronomicznej Anatolii, pełnej smaków i tradycji, które zawdzięcza położeniu geograficznemu obfitującemu w żyzne gleby. Corocznemu wydarzeniu, które odbędzie się już po raz trzeci, mają towarzyszyć dedykowane eventy i kampanie w mediach społecznościowych, organizowane przez przedstawicielstwa Republiki Turcji w kraju i za granicą. Tegoroczna edycja Tygodnia Kuchni Tureckiej będzie poświęcona smacznym, zdrowym i tradycyjnym przepisom w duchu zero waste oraz zrównoważonej gastronomii. Podczas międzynarodowych wydarzeń zaprezentowane zostanie menu prosto z regionu Morza Egejskiego, będące odzwierciedleniem pełnego energii połączenia historii, kultury i natury kraju.
Egejskie smaki łączące tradycję, kulturę i naturę
Wybrzeże Morza Egejskiego w Türkiye (Turcji) z przepięknymi krajobrazami pełnymi zieleni i błękitu przyciąga uwagę wspaniałą scenerią, głęboko zakorzenioną historią i kulturą zdrowego żywienia. Oprócz tego, w 2010 roku UNESCO uznało dietę śródziemnomorską za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Te nadmorskie regiony słyną z bogactwa warzyw, takich jak karczochy i kwiaty cukinii, lokalnych ziół oraz obfitości owoców morza. Region Morza Egejskiego znany jest również z obecności wielowiekowych drzew oliwnych i posiadającej prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek, która uważana jest za sekret długowieczności. Do tego stopnia, że ogrody oliwne rozciągają się na całej trasie z Çanakkale do Muğli, stanowiąc zarazem dziedzictwo kulturowe regionu, obejmujące oliwki i ich uprawę. W tym regionie szczególnie wyróżniają się dwa przystanki „Szlaku Drzewa Oliwnego”, zarejestrowanego przez Radę Europy, jakimi są Izmir i Milas. Co ciekawe, artefakty znajdujące się w starożytnym Klazomenai w Urli, na terenie którego mieści się najstarsza w Anatolii wytwórnia oliwy z oliwek, potwierdzają 2600-letnią historię metod przetwórstwa oliwek stosowanych do dziś.
Region Morza Egejskiego w Türkiye (Turcji) to niezwykłe miejsce, w którym celebrowana jest radość z życia dzięki wybornym produktom z oliwy z oliwek i okolicznym winnicom. W ostatnich latach powstały również miejscowe, regionalne restauracje, których gospodarzami są szefowie kuchni tworzący, kulinarne cuda, dostarczając produkty „z pola na stół”, pozyskiwane z okolicznych plantacji przy zastosowaniu zrównoważonych metod upraw.
Egejskie menu prezentowane na międzynarodowych wydarzeniach w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej składa się z przepisów symbolizujących obfitość regionu, w którym od dawna główną rolę odgrywa zdrowa, zrównoważona dieta w stylu śródziemnomorskim. W jej skład wchodzą m.in. egejskie oliwki i sery, zupa tarhana, puree z fasoli fava, mücver (placuszki z cukinii), zielona fasolka z oliwą z oliwek, faszerowana papryka z oliwą z oliwek, gözleme i inne wypieki z ziołami, zapiekanka z krewetek, kotleciki w izmirskim stylu, incir uyutması (pudding z mleka i suszonych fig), somata (szerbet z gorzkich migdałów) i sübye (szerbet z pestek melona) i to tylko niektóre z propozycji tego menu.
Kuchnia turecka z oznaczeniami geograficznymi
Podstawą zrównoważonego dziedzictwa Türkiye (Turcji) – unikalnego połączenia miejscowych i regionalnych produktów oraz potraw, jest oznaczona geograficznie, lokalna i sprawdzona żywność pochodząca z 81 prowincji. W związku z tym, w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej, menu zawierające produkty z Türkiye (Turcji) z oznaczeniami geograficznymi będą także prezentowane na wydarzeniach organizowanych w kraju. Sygnowana w ten sposób żywność pochodząca z regionów i prowincji w całym kraju, jest potwierdzeniem zrównoważonej ekologicznie tradycji kulinarnej, osiągniętej dzięki naturalnym metodom produkcji i jakości.
Turecki Instytut Patentowy zarejestrował w sumie 2218 produktów, z czego 1637 z nich zawiera miejsce pochodzenia, 565 produktów posiada oznaczenie geograficzne, a 16 produktów to znakomite tradycyjne specjały. Kraj posiada również 21 produktów zarejestrowanych przez Unię Europejską (UE), w tym baklavę z Gaziantep, Aydın kestanesi (kasztany) i Aydın inciri (figi), Bayramiç beyazı (rodzaj nektarynki), Malatya kayısısı (morele), Milas zeytinyağı (oliwa z oliwek), Taşköprü sarımsağı (czosnek), Giresun tombul fındığı (okrągłe orzechy laskowe), Antakya künefesi, Suruç narı (granaty), Çağlayancerit cevizi (orzechy włoskie), Gemlik zeytini (oliwki), Edremit zeytinyağı (oliwa z oliwek) i Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini (Edremit Gulf green) (nacinane zielone oliwki), Milas zeytinyağı (oliwa z oliwek), Ayaş domatesi (pomidory), Maraş tarhanası (tarhana), Ezine peyniri (ser), Safranbolu safranı (szafran), Aydın Memecik zeytinyağı (oliwa z oliwek) i Araban sarımsağı (czosnek).
Niezwykła tradycja gastronomiczna kuchni tureckiej, łącząca wysokiej jakości naturalne składniki z różnymi technikami przyrządzania potraw, posiada również wiele opcji kulinarnych dla wegetarian i wegan.

Smart travel w 5 krokach. Jak wypocząć i nie przepłacić?

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Lanberry: Muszę teraz jak puzzle poukładać koncerty i treningi. Muzyka jest moim życiem, a taniec będzie pięknym dopełnieniem tego muzycznego świata
Ze względu na sporą liczbę koncertów wakacje to dla wokalistki niezwykle intensywny czas. Tym razem obowiązków jest jeszcze więcej, bo zaczęły się już treningi do „Tańca z gwiazdami”. Lanberry zapewnia jednak, że im więcej ma pracy, tym bardziej czuje się spełniona.
Konsument
Nadmierna dbałość o zdrowe żywienie może prowadzić do obsesji. Ryzyko ortoreksji występuje u co 10. człowieka

Co najmniej jedna piąta osób wykazuje zachowania ortorektyczne, a u 10 proc. rozwinie się ortoreksja, czyli obsesja na punkcie jakości pożywienia. Problem występuje częściej u kobiet oraz u osób utrzymujących regularną aktywność fizyczną. Konsekwencją zaburzenia może być zarówno nieprawidłowe odżywienie, jak i pojawienie się problemów natury psychicznej. Psychodietetycy radzą, by nie rezygnować ze zdrowego żywienia, ale we wdrażaniu postępowania dietetycznego zachować przede wszystkim umiar.
Media
Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda

Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.