Komunikaty PR

Tydzień Kuchni Tureckiej 2024 pod znakiem smaków z regionu Morza Egejskiego

2024-05-21  |  11:45
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

W dniach od 21 do 27 maja 2024 roku, w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej, na całym świecie celebrowane będzie bogactwo kultury gastronomicznej Anatolii, pełnej smaków i tradycji, które zawdzięcza położeniu geograficznemu obfitującemu w żyzne gleby. Corocznemu wydarzeniu, które odbędzie się już po raz trzeci, mają towarzyszyć dedykowane eventy i kampanie w mediach społecznościowych, organizowane przez przedstawicielstwa Republiki Turcji w kraju i za granicą. Tegoroczna edycja Tygodnia Kuchni Tureckiej będzie poświęcona smacznym, zdrowym i tradycyjnym przepisom w duchu zero waste oraz zrównoważonej gastronomii. Podczas międzynarodowych wydarzeń zaprezentowane zostanie menu prosto z regionu Morza Egejskiego, będące odzwierciedleniem pełnego energii połączenia historii, kultury i natury kraju.

Egejskie smaki łączące tradycję, kulturę i naturę

Wybrzeże Morza Egejskiego w Türkiye (Turcji) z przepięknymi krajobrazami pełnymi zieleni i błękitu przyciąga uwagę wspaniałą scenerią, głęboko zakorzenioną historią i kulturą zdrowego żywienia. Oprócz tego, w 2010 roku UNESCO uznało dietę śródziemnomorską za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Te nadmorskie regiony słyną z bogactwa warzyw, takich jak karczochy i kwiaty cukinii, lokalnych ziół oraz obfitości owoców morza. Region Morza Egejskiego znany jest również z obecności wielowiekowych drzew oliwnych i posiadającej prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek, która uważana jest za sekret długowieczności. Do tego stopnia, że ogrody oliwne rozciągają się na całej trasie z Çanakkale do Muğli, stanowiąc zarazem dziedzictwo kulturowe regionu, obejmujące oliwki i ich uprawę. W tym regionie szczególnie wyróżniają się dwa przystanki „Szlaku Drzewa Oliwnego”, zarejestrowanego przez Radę Europy, jakimi są Izmir i Milas. Co ciekawe, artefakty znajdujące się w starożytnym Klazomenai w Urli, na terenie którego mieści się najstarsza w Anatolii wytwórnia oliwy z oliwek, potwierdzają 2600-letnią historię metod przetwórstwa oliwek stosowanych do dziś.

Region Morza Egejskiego w Türkiye (Turcji) to niezwykłe miejsce, w którym celebrowana jest radość z życia dzięki wybornym produktom z oliwy z oliwek i okolicznym winnicom. W ostatnich latach powstały również miejscowe, regionalne restauracje, których gospodarzami są szefowie kuchni tworzący, kulinarne cuda, dostarczając produkty „z pola na stół”, pozyskiwane z okolicznych plantacji przy zastosowaniu zrównoważonych metod upraw.

Egejskie menu prezentowane na międzynarodowych wydarzeniach w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej składa się z przepisów symbolizujących obfitość regionu, w którym od dawna główną rolę odgrywa zdrowa, zrównoważona dieta w stylu śródziemnomorskim. W jej skład wchodzą m.in. egejskie oliwki i sery, zupa tarhana, puree z fasoli fava, mücver (placuszki z cukinii), zielona fasolka z oliwą z oliwek, faszerowana papryka z oliwą z oliwek, gözleme i inne wypieki z ziołami, zapiekanka z krewetek, kotleciki w izmirskim stylu, incir uyutması (pudding z mleka i suszonych fig), somata (szerbet z gorzkich migdałów) i sübye (szerbet z pestek melona) i to tylko niektóre z propozycji tego menu.

Kuchnia turecka z oznaczeniami geograficznymi

Podstawą zrównoważonego dziedzictwa Türkiye (Turcji) – unikalnego połączenia miejscowych i regionalnych produktów oraz potraw, jest oznaczona geograficznie, lokalna i sprawdzona żywność pochodząca z 81 prowincji. W związku z tym, w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej, menu zawierające produkty z Türkiye (Turcji) z oznaczeniami geograficznymi będą także prezentowane na wydarzeniach organizowanych w kraju. Sygnowana w ten sposób żywność pochodząca z regionów i prowincji w całym kraju, jest potwierdzeniem zrównoważonej ekologicznie tradycji kulinarnej, osiągniętej dzięki naturalnym metodom produkcji i jakości.

Turecki Instytut Patentowy zarejestrował w sumie 2218 produktów, z czego 1637 z nich zawiera miejsce pochodzenia, 565 produktów posiada oznaczenie geograficzne, a 16 produktów to znakomite tradycyjne specjały. Kraj posiada również 21 produktów zarejestrowanych przez Unię Europejską (UE), w tym baklavę z Gaziantep, Aydın kestanesi (kasztany) i Aydın inciri (figi), Bayramiç beyazı (rodzaj nektarynki), Malatya kayısısı (morele), Milas zeytinyağı (oliwa z oliwek), Taşköprü sarımsağı (czosnek), Giresun tombul fındığı (okrągłe orzechy laskowe), Antakya künefesi, Suruç narı (granaty), Çağlayancerit cevizi (orzechy włoskie), Gemlik zeytini (oliwki), Edremit zeytinyağı (oliwa z oliwek) i Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini (Edremit Gulf green) (nacinane zielone oliwki), Milas zeytinyağı (oliwa z oliwek), Ayaş domatesi (pomidory), Maraş tarhanası (tarhana), Ezine peyniri (ser), Safranbolu safranı (szafran), Aydın Memecik zeytinyağı (oliwa z oliwek) i Araban sarımsağı (czosnek).

Niezwykła tradycja gastronomiczna kuchni tureckiej, łącząca wysokiej jakości naturalne składniki z różnymi technikami przyrządzania potraw, posiada również wiele opcji kulinarnych dla wegetarian i wegan. 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Dlaczego warto wybrać wakacje all inclusive? Biuro prasowe
2025-03-03 | 11:10

Dlaczego warto wybrać wakacje all inclusive?

Wakacje all inclusive to jeden z najpopularniejszych sposobów na spędzenie urlopu. Ta formuła wypoczynku cieszy się dużą popularnością ze względu na liczne korzyści,
Podróże Mercure Szczyrk Resort prezentuje ofertę na Wielkanoc
2025-02-24 | 10:50

Mercure Szczyrk Resort prezentuje ofertę na Wielkanoc

Wielkanoc w górach zapowiada się nader ciekawie. Otwarty we wrześniu 2024 roku hotel Mercure Szczyrk Resort zaprasza na niezapomniane wrażenia i błogi relaks w samym
Podróże Malediwy drogie? Tak, ale tylko w resorcie!
2024-12-30 | 12:00

Malediwy drogie? Tak, ale tylko w resorcie!

Jesień i zima to zdecydowanie czas na Azje, w której panuje właśnie pora sucha i pełnia słońca. W tym roku Azja zaskoczyła wzrostem popularności w porównaniu do roku

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Transport

Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.