Komunikaty PR

Ukraiński projekt z nagrodą International Design Award!

2023-03-16  |  15:20
Biuro prasowe
Kontakt
Olga Kisiel-Konopka
OKK! PR

ul. Świętojesrska5/7
00-236 Warszawa
biuro|okkpr.pl| |biuro|okkpr.pl
882444811
www.okkpr.pl

Krzesło KOHTI autorstwa ukraińskiego studia Levantin Design zostało nagrodzone w międzynarodowym konkursie International Design Award. Produkt jest wyrazem dialogu między nowoczesnym wzornictwem a projektowaniem w zgodzie z zasadami cyrkularnej gospodarki.

Konkurs International Design Awards (IDA) powstał, aby wyróżniać, celebrować i promować wyjątkowych wizjonerów designu oraz odkrywać wschodzące talenty w dziedzinie architektury, wnętrz, produktów, grafiki i projektowania mody na całym świecie.

Wśród zwycięzców najnowszej edycji plebiscytu znalazło się również krzesło KOHTI projektu ukraińskiego studia Levantin Design, które otrzymało nagrodę Silver w kategorii Design for Society-Eco-Sustainable Design. Wyjątkowy produkt już wkrótce trafi do oferty polskiego producenta mebli, Nobonobo.

Krzesło KOHTI

Minimalistyczne krzesło zaprojektowane przez studio Levantin Design to ekologiczna rewolucja we wzornictwie. Nazwa krzesła KOHTI oznacza z fińskiego „w kierunku” nawiązuje do tworzenia w duchu zero waste i cyrkularnego gospodarowania materiałami. Designerzy zakładają, że choć nowe meble muszą i będą dalej powstawać, sprzeciwiają się nadmiernej produkcji i w swoich projektach starają się wykorzystywać materiały pochodzące z recyklingu. Krzesło posiada eleganckie, minimalistyczne oparcie na plecy, płynnie przechodzące w podłokietniki, które zostało wykonane ze stalowych rur malowanych proszkowo.  Do produkcji siedziska wykorzystano czarne i białe butelki po szamponach z polietylenu HDPE. Materiał ten okazał się doskonały nie tylko ze względu na możliwość ponownego wykorzystania, ale także przez swoje właściwości użytkowe – jest bezpieczny, odporny na promieniowanie UV, niskie temperatury czy działanie wody i kwasów. Ze względu na swoją prostotę i uniwersalność, krzesło KOHTI świetnie sprawdzi się zarówno w domowych wnętrzach, jak i w przestrzeniach komercyjnych, jak bary i restauracje.

O projektancie

Wspólny projekt Sierhii i Aleksandra Lvovów rozpoczął się od eksperymentów z renowacją mebli podczas studiów na uniwersytecie. W 2012 roku stworzyli pracownię Levantin Re-design Work, która z czasem przekształciła się w multidyscyplinarne studio projektowania Levantin design, skupiające wokół siebie pasjonatów i niezależnych rzemieślników.

Więcej informacji na stronie: https://nobonobo.pl/***

Nobonobo jest polską marką, której siedziba znajduje się w Łodygowicach. Działalność firmy od samego początku koncentruje się na produkcji wysokiej jakości mebli tapicerowanych, głównie sof. Modele, które tworzy marka dostępne są w wyselekcjonowanych salonach na terenie Polski. Firma stale poszerza również dystrybucję na rynkach zagranicznych.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: OKK! PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom 5 powodów dlaczego warto stosować nowe grzejniki pionowe Purmo Biuro prasowe
2024-08-07 | 11:00

5 powodów dlaczego warto stosować nowe grzejniki pionowe Purmo

Grzejniki pionowe charakteryzują się niezwykłą wszechstronnością. Przede wszystkim można je idealnie dopasować do szerokiej gamy pomieszczeń, zwłaszcza tych, w których przestrzeń
Dom Zaprojektuj wnętrze z telewizorem Samsung The Frame i lodówką Bespoke
2024-08-06 | 15:30

Zaprojektuj wnętrze z telewizorem Samsung The Frame i lodówką Bespoke

Wystartował nowy konkurs marki Samsung, skierowany do studentów, architektów, projektantów „Wystrój wnętrze z telewizorem The Frame i lodówką
Dom Metal pod kompleksową ochroną
2024-08-06 | 14:00

Metal pod kompleksową ochroną

Wykonane z metalu meble czy też inne elementy wyposażenia i dekoracji ogrodu to nadal popularny wybór. Wdzięcznie uzupełniają przydomowy krajobraz, wpisując się we

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Sport

Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach

Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.

Gwiazdy

Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie

Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.

Konsument

Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana

Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.