Komunikaty PR

Upiorne przekąski z produktami WSP „Społem”

2024-10-21  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

Halloween to doskonały pretekst, aby urządzić przebieraną imprezę z potwornym motywem. Warto zadbać o to, aby nie tylko kostiumy i dekoracje oddawały atmosferę tego wydarzenia, ale także potrawy. Dlatego wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi opracujmy wyjątkowo straszne menu. Wykonanie dań na tę okazję to nie tylko dobra zabawa, ale i sprawdzian naszej kreatywności. Jeśli brakuje Ci pomysłów na proste, a jednocześnie zaskakujące jedzenie, zainspiruj się propozycjami WSP „Społem”.

Wycinanie dyni to tylko jedna z wielu atrakcji, które mogą urozmaicić Halloween. Można tego wieczora nie tylko zbierać cukierki, ale także urządzić kostiumowe przyjęcie. Nasi goście z pewnością będą pod wrażeniem, gdy zaserwujemy im przekąski wpisujące się w tematykę święta. Do ich przygotowania doskonale nadają się produkowane przez kielecką Spółdzielnię sosy i inne dodatki.

Empanady cheeseburgerowe w kształcie duszków

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 130 g masła
  • ¾ szklanki wody
  • żółtko
  • szczypta soli

Składniki na farsz

  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • mięso wołowe 500 g
  • sól i pieprz do smaku
  • pokrojone w kostkę 3 ogórki kiszone
  • 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka Musztardy Kieleckiej Delikatesowej
  • ser cheddar w wiórkach

Przepis

Masło rozpuszczamy w rondelku. W misce mieszamy mąkę z wodą i solą. Ostudzone masło łączymy ze składnikami i wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy je w kulę i wkładamy do lodówki. W międzyczasie, możemy przygotować farsz. Do garnka wlewamy 1,5 łyżki oleju i posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek. Wrzucamy składniki do rozgrzanego naczynia i czekamy, aż się przyrumienią. Następnie dorzucamy całe mięso, sól oraz pieprz i rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Przykrywamy pokrywką i podsmażamy około 10-15 minut, mieszając. Kiedy mięso będzie już gotowe, dajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz ketchup, majonez i musztardę od WSP „Społem”. Na koniec wsypujemy 2 garście sera cheddar.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm i wykrajamy  z niego duszki. Na tył postaci nakładamy 3 łyżki farszu i przykrywamy go górą z wyrzeźbioną buźką oraz oczami. Boki łączymy za pomocą widelca. Górę smarujemy roztrzepanym żółtkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut, aż staną się złociste.

Ta prosta przekąska będzie alternatywą dla hamburgerów i na pewno zaskoczy wszystkich gości. Można zaserwować także kilka empanad z roślinnym mięsem, które robi się dokładnie w taki sam sposób. Dodatkowo warto w osobnych miseczkach przygotować dipy, do maczania, np. Sos Tysiąca Wysp, Sos Amerykański oraz Sos Czosnkowy od WSP „Społem”.

Mrożące krew w żyłach przystawki

Na halloweenowym stole mogą pojawić się też kreatywne przekąski na zimno, które z pewnością przyciągną wszystkie zaproszone wampiry i innych przebierańców. Jednym z pomysłów są przepołowione i posmarowane Majonezem Kieleckim jajka na twardo. Układamy na nich czarne oliwki, które należy pokroić i skomponować w taki sposób, aby przypominały kształtem nietoperze oraz pająki. Z kolei dla miłośników warzywnych specjałów idealne będą marchewki i ogórki, pokrojone w kształt duszków, podane z dipem na bazie jogurtu naturalnego oraz Majonezem Kieleckim Lekkim. Ten prosty trick sprawi, że nawet dzieciom warzywa będą tego wieczora niestraszne. Dosyć przerażającą, lecz ciekawą opcją,  są pokrojone bagietki z „okiem Frankensteina”, które oprócz masła warto posmarować Musztardą, Majonezem lub Ketchupem Kieleckim od WSP „Społem”. Gałkę stworzymy z małej kulki mozzarelli, w której trzeba wydrążyć dziurkę, a do środka włożyć oliwkę. Całość owijamy, kilka razy szynką parmeńską i kładziemy na pieczywo.

Budzić grozę będą też „palce czarownic polane krwią”, które można zaserwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Do ich wykonania potrzebne są przecięte bułki do hot dogów oraz klasyczne parówki, w których trzeba wyciąć prostokąty o kształcie paznokcia i ponacinać linie w zgięciach. Gotową kiełbaskę wkładamy do środka i polewamy obficie Ketchupem Kieleckim. Wielbicielom pikantnych i wyrazistych smaków można zaproponować jako alternatywę Sos Kielecki Prażona Cebulka. Jeśli jednak wizja „zjedzenia palca” jest zbyt wstrząsająca, to na halloweenowym stole sprawdzą się także zapiekane parówki, owinięte ciastem francuskim, które wyglądają jak mumie i podawane są z Ketchupem Kieleckim lub innym sosem.

Więcej informacji o produktach WSP „Społem” znajdziesz tutaj: https://www.wspspolem.com.pl/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Qczaj: Na drogach szybkiego ruchu lubię mocniej wcisnąć pedał gazu. Niebawem planuję też zrobić prawo jazdy na motocykl

Trener podkreśla, że decyzja o zrobieniu prawa jazdy była jedną z najlepszych w jego życiu. Teraz, kiedy odpowiedni dokument ma już w kieszeni, z ogromną przyjemnością wsiada za kierownicę i mknie przed siebie. Najbardziej lubi drogi szybkiego ruchu, bo tam może mocniej wcisnąć pedał gazu. W innych okolicznościach jednak jeździ z dużą rozwagą, dostosowując prędkość do warunków panujących na jezdni. Qczaj zdradza też, że kolejnym krokiem będzie kurs na prawo jazdy na motocykl.

Edukacja

Uczelnie zaczynają wspólnie walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji. Ruszają badania nad skalą problemu

Szkoły wyższe chcą aktywniej walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji zarówno wobec pracowników, jak i studentów. W ramach projektu Bezpieczna Uczelnia będą się wymieniać dobrymi praktykami w zakresie polityki antymobbingowej. Zostaną przeprowadzone także badania na temat obecnej sytuacji w środowisku akademickim. Dotychczasowe badania prowadzone przez Fundację Science Watch Polska wskazują, że mobbing to dość powszechne zjawisko na uczelniach, które przybiera charakterystyczne dla środowiska formy.

Edukacja

Polki coraz bardziej świadomie podchodzą do profilaktyki nowotworów piersi. Wciąż jednak blisko połowa się nie bada

Profilaktyka raka piersi przestaje być dla Polek źródłem lęku i tematem tabu. Coraz częściej motywacją do wykonania badań jest odpowiedzialność za siebie i bliskich – wynika z najnowszego badania Maison & Partners dla Henkel Polska. 36 proc. kobiet jako motywację wskazało rekomendacje lekarskie, a 30 proc. – potrzebę dbania o swój organizm. Mimo że około 40 proc. kobiet w wieku 20–60 lat bada się regularnie, wykonując badania palpacyjne czy USG, podobny odsetek nie bada się wcale, a co piąta deklaruje, że w ogóle nie interesuje się tym tematem.