Uratuj żywność przed koszem na śmieci!
Temat marnowania żywności wraca jak bumerang, bo choć świadomość w temacie „zero waste” rośnie, to dzieje się to powoli. Wciąż ponad miliard ton żywności na świecie jest marnowany. Z badań przeprowadzonych na zlecenie Barbora.pl wynika, że najczęściej marnujemy pieczywo, niedojedzone posiłki oraz owoce i warzywa. Jak uratować żywność przed wyrzuceniem do kosza?
Dane Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Żywienia i Rolnictwa (FAO) wskazują, że na świecie marnowanych jest 1 mld 300 mln ton żywności nadającej się do spożycia. W Polsce to 5 mln ton rocznie, z czego 60% tej liczby to jedzenie wyrzucane w naszych domach. Informacje te są zatrważające. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że aż 1,6 mln polskich obywateli żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa.
Internetowy sklep spożywczy Barbora.pl przeprowadził badanie dotyczące marnowania żywności. Ankietowani zostali zapytani o to, jakiego typu resztki pozostają najczęściej u nich w domu i co zazwyczaj się z nimi dzieje. Wyniki pokazały, że najczęściej w gospodarstwach domowych marnujemy chleb (41%) oraz posiłki już przygotowane i zostawione na później, których ostatecznie nie zjadamy (38%). Drugie niechlubne miejsce zajęły warzywa (22%) i owoce (18%), następnie produkty mleczne (13%). Najrzadziej wyrzucamy mięso (9%) i kasze (8%).
Dlaczego marnujemy żywność? Powodów jest wiele: przeoczenie daty ważności, nieprzemyślane i za duże zakupy, zbyt duże ilości przygotowanych posiłków, nieatrakcyjny wygląd. Najczęstszym zaś jest po prostu zepsucie żywności, która została już zakupiona. Tak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli opublikowanego w 2021 roku w ramach "Programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności".
– Raport NIK podaje, że co piąta osoba robi nieprzemyślane zakupy. Jako sklep spożywczy online promujemy codzienne zakupy wedle rzeczywistego zapotrzebowania. Zależy nam, by kolejni klienci przekonywali się o tym, że codzienna i szybka dostawa świeżych produktów jest możliwa, wygodna i ułatwia życie w duchu zero waste
– mówi Agnieszka Śliwka-Stachowiak, kierownik Marketingu i PR Barbora.pl.
Nie wyrzucaj – wykorzystaj
Oto kilka kreatywnych sposobów, które pozwolą uratować żywność przed wyrzuceniem:
- Jadalny papier – dojrzałe, niezbyt apetycznie wyglądające owoce świetnie nadają się do przygotowania miąższu, z którego powstanie jadalny papier, który można wykorzystać jako ciekawą ozdobę lub słodką przekąskę.
- Dekoracyjny odświeżacz powietrza – ze skórek z owoców cytrusowych można zrobić potpourri, które ładnie pachnie i stanowi oryginalny element wystroju.
- Owocowe smoothie – dojrzałe, zblendowane owoce, można zamrozić w kostkarce do lodu, a w upalny dzień wystarczy dodać jogurt lub kefir i przygotować smaczny napój.
- Lunch z resztek – wpisanie w domowe menu przynajmniej raz w tygodniu lunchu z resztek, to sposób na wykorzystanie jedzenia oraz odkrywanie nieoczywistych połączeń kulinarnych.
Zmiany przyzwyczajeń związanych z marnowaniem żywności leżą w interesie całego społeczeństwa, ale także każdego z nas z osobna. Jedną z podstawowych korzyści jest oszczędność wydatków przeznaczonych na jedzenie. Kupując mniej, a częściej, zaopatrujemy się tylko w to, czego rzeczywiście potrzebujemy. Dzięki temu możemy lepiej zaplanować jadłospis i bardziej skoncentrować się na jego jakości, a posiłki przygotowywane na bieżąco, w odpowiednich ilościach, przekładają się na nasze lepsze samopoczucie. Mniejsza ilość jedzenia w domu to większy porządek w lodówce i szafkach kuchennych, a co za tym idzie komfort w ich codziennym użytkowaniu.
– To także nasza rola jako sklepów spożywczych, aby oferować naszym klientom dostęp do świeżych produktów z dostawą nawet tego samego dnia, aby nie było konieczności magazynowania dużej ilości żywności w lodówkach czy zamrażarkach – dodaje Agnieszka Śliwka-Stachowiak, kierownik Marketingu i PR, Barbora.pl
W materiale wykorzystano wyniki badania, przeprowadzonego na zlecenie marki Barbora przez Instytut KOG w styczniu 2022 roku, N = 500.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Tomasz Jacyków: W tym sezonie w Polsacie jest dużo „spadochroniarzy” z innych stacji. Ja nie oglądam telewizji w ogóle
Co prawda stylista zaznacza, że nie ogląda telewizji, ale pojawił się na prezentacji jesiennej ramówki Polsatu. To dla niego okazja, by nie tylko samemu się pokazać na ściance w nietuzinkowym stroju, ale także podejrzeć, co pozostali postanowili na siebie założyć. Tomasz Jacyków zauważa też, że do stacji dołączyły niedawno nazwiska wcześniej kojarzone z innymi kanałami, jest więc ciekawy, jakie będą efekty tej współpracy.
Konsument
Nieprawidłowe postrzeganie masy ciała może być przekazywane pokoleniowo. Ważne jest budowanie zdrowych nawyków na poziomie rodziny

Rodzice przekazują swojemu potomstwu własne lęki, w tym te dotyczące postrzegania własnego ciała – mówią psychodietetycy. Przez naśladownictwo dzieci uczą się też nieprawidłowych nawyków żywieniowych, takich jak na przykład kompulsywne objadanie się po niepowodzeniu w stosowaniu restrykcyjnej diety. Eksperci podkreślają, że podstawą profilaktyki zaburzeń odżywiania jest uświadamianie dzieci na temat zdrowych nawyków. Zachęcają do wspólnych zakupów i przygotowywania razem posiłków. Ostrzegają również przed fat shamingiem, którego konsekwencje mogą towarzyszyć dziecku również w dorosłości.
Gwiazdy
Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie

Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.