Urządzamy ekologiczną kuchnię w duchu minimalizmu
PR Expert
Przestrzenna 48/3
50-533 Wrocław
akondratowicz|prexpert.com.pl| |akondratowicz|prexpert.com.pl
+48 502 332 358
www.prexpert.com.pl
Moda na ekologiczne wnętrza to nie chwilowy zwrot ku naturze, lecz zbiór świadomych i zrównoważonych rozwiązań w projektowaniu przestrzeni, które wpływają na codzienne życie. Pokazujemy, co oznacza ekologia w kuchni i jak urządzić takie wnętrze.
Zarówno klienci, jak i producenci stają się coraz bardziej świadomi wpływu swoich wyborów na planetę. Ekologia we wnętrzarstwie to przede wszystkim stawianie na trwałe i niezawodne rozwiązania, które posłużą przez długie lata. Zwracamy też uwagę na materiały, z jakich zostały wykonane elementy, po które sięgamy oraz ich pochodzenie. Ekologia i minimalizm idą w parze, zrównoważone rozwiązania wykluczają nadmiar.
Trwałe elementy ze zrównoważonych źródeł
Przystępując do urządzania ekologicznej kuchni, zwróćmy uwagę na surowce i komponenty użyte do ich wyprodukowania. Stawiając na ponadczasowe rozwiązania, sięgajmy po trwałe, naturalne materiały takie jak drewno czy kamień, a także tworzywa pochodzące z recyklingu. Dotyczy to poszczególnych elementów mebli — szafek, płyt, blatów, frontów, a także okuć meblowych. — Możemy wybierać spośród produktów, które są zrobione z przetworzonych materiałów i w 100% nadają się do recyklingu — zaznacza Kinga Przymuszała, ekspertka ds. oświetlenia i okuć meblowych Häfele. — Systemy takie, jak nasze półki narożne Trigon są produkowane z wykorzystaniem własnej lub zielonej energii elektrycznej, a 95 proc. ich komponentów powstaje w Europie. Ponadto mają o 40 proc. niższy ślad CO2 w porównaniu z podobnymi rozwiązaniami. Warto też sprawdzić, czy nasze wybory posiadają certyfikacje świadczące o wpływie wykorzystywanych materiałów na środowisko. Co ważne, w styczniu tego roku Parlament Europejski zatwierdził dyrektywę Green Claims, dzięki której producenci nie będą mogli używać określeń typu „ekologiczny”, „bio”, „eko-friendly” bez poparcia ich odpowiednimi certyfikatami.
Minimalizm to funkcjonalność
Kuchnia minimalistyczna odznacza się funkcjonalnymi rozwiązaniami. To nie tylko umiejętne wydzielenie w pomieszczeniu poszczególnych stref — gotowania, przechowywania czy zmywania — ale także zastosowanie sprytnych, choć często niewidocznych środków. Mogą pomóc maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń oraz oszczędzić czas potrzebny później do przygotowywania posiłków czy sprzątania po gotowaniu. — Przykładem mogą być szuflady Matrix S Slim Häfele, które ze swoimi cienkimi, 13 mm bokami, oferują dodatkową przestrzeń, nie tracąc na stabilności i nośności, która dochodzi do 35 kg. Klienci otrzymują możliwość bardziej efektywnego wykorzystania nawet niewielkiej przestrzeni w minimalistycznym designie — ocenia Kinga Przymuszała. Z kolei niska waga i nieduży rozmiar produktu to nie tylko mniejsze zużycie surowców, ale także oszczędność miejsca przy magazynowaniu czy zużycia paliwa podczas transportu. — Konstrukcje półek, takich jak Trigon czy szafek Matrix oszczędzają zasoby, a jednocześnie oferują większą powierzchnię do porównywalnych produktów — dodaje ekspertka.
Segregacja i recykling
W nawyk wchodzi nam już segregowanie odpadów, które pozwala zmniejszyć zanieczyszczenie środowiska, ułatwia recyklingowanie materiałów nadających się do ponownego wykorzystania, ale też obniża koszty wywozu śmieci. Warto sięgnąć po wygodne rozwiązania, które ułatwią nam codzienną dbałość o planetę. — Klienci mogą wybierać spośród szerokiej gamy koszy w różnych rozmiarach, dostępne są pojemniki z kilkoma komorami w zależności od potrzeb i miejsca — mówi ekspertka z Häfele. Warto pomyśleć o wnętrzu, w tym kuchni, jako o miejscu, które ma być nie tylko estetyczne, wygodne i funkcjonalne, ale także zaprojektowane w harmonii ze środowiskiem naturalnym.
![Spektakularne metamorfozy z Beckers Designer Universal Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_614464961,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Spektakularne metamorfozy z Beckers Designer Universal
![KRISHOME FEN 78N - Okno z idealną proporcją](/files/_uploaded/glownekonf_531130217,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
KRISHOME FEN 78N - Okno z idealną proporcją
![Przydomowe „aquaparki” zyskują na popularności wśród Polaków - dane ERLI](/files/_uploaded/glownekonf_865341287,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Przydomowe „aquaparki” zyskują na popularności wśród Polaków - dane ERLI
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Handel
![](/files/1922771799/tpay-platnosci-foto-ram,w_274,r_png,_small.png)
E-konsumenci wybierają jak najszybsze i najprostsze opcje płatności online. Coraz bardziej interesują się płatnościami odroczonymi i ratalnymi
Szybkie płatności, a w szczególności Blik, to metody najchętniej wybierane przez klientów podczas zakupów internetowych. W ostatnim czasie rośnie jednak popularność płatności odroczonych oraz rozłożenia płatności na raty – twierdzą przedstawiciele e-commerce. Niezmiennie ktoś, kto chce osiągnąć sukces w handlu w sieci, musi oferować wszystkie możliwe metody płatności. Jeśli klient nie znajdzie na stronie swojej ulubionej, zwykle rezygnuje z zakupu.
Firma
Polki są przedsiębiorcze. Wciąż mają jednak mniej wiary w swoje kompetencje i pewności siebie niż kobiety biznesu na świecie
![](/files/1922771799/fundacja-lbc-kobiety-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Według danych PIE na koniec 2023 roku do kobiet należało 34 proc. jednoosobowych działalności gospodarczych w Polsce. To więcej niż średnio w skali całej UE, ale i tak kobiety wciąż rzadziej niż mężczyźni decydują się na prowadzenie własnej firmy. Powstrzymuje je przed tym głównie strach przed porażką, brak wiary w swoje umiejętności i wiedzy na temat narzędzi niezbędnych w prowadzeniu biznesu. Według danych przytaczanych przez Fundację LBC Business Women Foundation tylko 11 proc. przedsiębiorczych Polek uważa się za ekspertki w technologiach, a aż 60 proc. kobiet biznesu ocenia, że poziom ich kompetencji w tym zakresie jest niewystarczający. Kampania społeczna GO digital – realizowana przez Fundację LBC przy wsparciu Mastercard Strive, globalnej inicjatywy Caribou Digital i Mastercard Center for Inclusive Growth – ma zachęcić do sprawdzenia poziomu cyfryzacji firmy oraz testowania i wdrażania narzędzi cyfrowych, niezbędnych do rozwoju własnego przedsiębiorstwa.
Media
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto,w_133,_small.jpg)
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.