Urządzamy kuchnie: wybieramy wyspę kuchenną

Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
W kuchni liczy się wygoda i ergonomia, dlatego nie ma tutaj miejsca na przypadkowe lub źle rozmieszczone meble. Zasada ta dotyczy również wyspy, która nie tylko pełni funkcję reprezentacyjną, ale jest praktycznym i wielofunkcyjnym meblem. Najpierw jednak musimy określić jej zadania i odpowiednio ulokować.
Bez wątpienia wyspa dodaje kuchni stylu i szyku, ale na tym jej zadanie się nie kończy. Może zapewnić nam miejsce do przygotowywania posiłków i prac kuchennych, powierzchnię do przechowywania albo nawet zastąpić stół. Dobra organizacja sprawi, że będzie odpowiadała nie tylko naszym gustom, ale i potrzebom użytkowym. Jak zrobić to mądrze?
Krok pierwszy: usytuowanie wyspy
Wielkość oraz kształt kuchni będą determinowały układ zabudowy meblowej, a więc również wyspy kuchennej i miejsce jej usytuowania. Ergonomicznie zaaranżowane wnętrze powinno umożliwiać pracę w komfortowych warunkach, a jednym z nich jest odpowiednia ilość przestrzeni do wykonywania codziennych czynności. Wyspa musi być w takiej odległości od pozostałych mebli, abyśmy mogli swobodnie poruszać się w ciągu roboczym, ale również bezkolizyjnie otworzyć fronty szafek czy uchylić drzwiczki piekarnika albo lodówki.
Może być wolnostojąca lub w postaci półwyspu przylegającego do jednej ze ścian. W pierwszym wariancie, dzięki centralnemu położeniu, mamy do niej dostęp ze wszystkich stron. Półwysep z kolei można połączyć w jeden szereg z resztą szafek dolnej zabudowy. Jest to również rozwiązanie do mniejszych wnętrz, w których metraż nie pozwala na pozostawienie wolnej przestrzeni z każdej strony mebla.
Bardzo popularnym rozwiązaniem jest wyspa pełniąca funkcję ciągu kuchennego, który został odsunięty od ściany na środek pomieszczenia. W takich aranżacjach często jest jedynym blatem, a pozostałą część umeblowania stanowi wysoka zabudowa całościenna.
Krok drugi: kształt i wielkość mebla
Wyspy przybierają różne formy – mogą być kwadratowe, prostokątne, owalne lub o bardziej wyszukanych formach. Ograniczeniem w wyborze jest metraż wnętrza. Urządzając małą kuchnię postawmy na minimalistyczną stylistykę. Prosta bryła zapewni efekt wizualnej lekkości i nie przytłoczy pomieszczenia.
Wyspa kuchenna, która będzie jednocześnie blatem roboczym ze zlewozmywakiem czy płytą grzewczą ma dużo większe wymagania rozmiarowe. W przypadku mniejszego modułu należy ograniczyć się do jednej funkcji. Blat wyspy służy wtedy najczęściej jako powierzchnia robocza lub do spożywania posiłków.
- W takiej roli sprawdzi się już wyspa z blatem o długości 120 cm i szerokości 80 cm – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. – Taki nieduży model dostępny w naszym systemie KAMmono jest praktyczny, ponieważ jednocześnie pełni funkcję powierzchni roboczej, na której możemy przygotowywać posiłki i zastępuje stół, na który brakuje miejsca w małych kuchniach. Pod blatem można zamontować szafkę, dzięki czemu zyskamy dodatkowe miejsce do przechowywania.
Wyspa kuchenna może być zintegrowana z barkiem, efektownie łączyć się ze stołem, a czasami równocześnie dzieli zadania miejsca do pracy i siedzenia.
Krok trzeci: po co nam wyspa?
Wymiary wnętrza kuchennego mają znaczący wpływ na kształt i wielkość wyspy, przede wszystkim jednak powinna być dopasowana do potrzeb użytkowników, wynikających z ich aktywności w kuchni. Największym atutem wyspy kuchennej jest wielofunkcyjność - to mebel, który może pełnić różne zadania.
- Zastanówmy się, czego najbardziej potrzebujemy, aby wyspa pełniła nie tylko rolę efektownego ozdobnika, ale była dla nas także funkcjonalna. Warto w pełni wykorzystać jej potencjał i przystosować do gotowania, zmywania lub przechowywania albo po prostu zaadaptować na miejsce do pracy – doradza Sylwia Kowalska-Mikutel.
Począwszy od funkcji barowej, wyspa może pełnić wiele różnych zadań. Jeżeli dużo gotujemy na pewno docenimy dodatkową powierzchnię roboczą, na której możemy przygotowywać posiłki. Możemy tu również zaprojektować płytę grzewczą, wówczas przyda się wydajny pochłaniacz zapachów zamontowany nad blatem lub chowający się w jego powierzchni, albo urządzić na niej strefę zmywania. Pod zlewozmywakiem konieczna jest wtedy szafka czy głęboka szuflada z systemem koszy na odpadki, wygodnie będzie ulokować tu również zmywarkę.
Pod blatem wyspy mamy natomiast idealne miejsce na szuflady, w których możemy przechowywać naczynia i akcesoria kuchenne lub zapasy spożywcze.
Krok czwarty: estetyka
Bryła wyspy jest dominującym elementem wystroju wnętrza, nadając charakter nie tylko kuchni, ale i strefie dziennej, dlatego musi harmonijnie łączyć stylistykę zabudowy meblowej w obu strefach. Duże znaczenie ma odpowiednia kolorystyka i wybrane dekory. Wśród najbardziej popularnych znajdują się wzory drewna i kamieni, ale atrakcyjne są także odwzorowania betonu czy popularne obecnie matowe wybarwienia w monokolorze.
Od strony kuchennej mebel ma charakter roboczy, dlatego najczęściej montujemy tutaj szuflady, od strony salonu pełni funkcję ozdobną. Można wyposażyć ją w otwarte półki czy szklane witryny, za którymi wyeksponujemy efektowne bibeloty.

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Rynek saszetek nikotynowych w Polsce będzie uregulowany. Osoby nieletnie nie będą mogły ich kupić
Siódmego maja sejmowa Komisja Zdrowia zajmie się nowelizacją ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych, która w części reguluje rynek woreczków nikotynowych. Eksperci z Forum Prawo dla Rozwoju podkreślają pilną potrzebę objęcia tego rynku przepisami prawnymi. Podkreślają, że brak odpowiednich regulacji prawnych dotyczących tych produktów, obecnych na polskim rynku od pięciu lat, to realne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Niezbędne są kompleksowe przepisy, które uregulują kwestię saszetek i ograniczą do nich dostęp młodzieży.
Prawo
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek. Tylko część firm działa na rzecz równości płci

Luka w zatrudnieniu kobiet i mężczyzn spadła w UE do najniższego poziomu w ostatniej dekadzie. Jednocześnie jednak panie częściej niż na kierowniczych pracują na niższych i gorzej płatnych stanowiskach. W Polsce, jak wynika z danych 30% Club Poland, udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na GPW wynosi 18,4 proc. Wskazuje to na potrzebę wdrożenia skutecznych działań na rzecz zwiększenia udziału kobiet w najwyższych strukturach zarządzania, również na szczeblu unijnym.
Konsument
Czterech na 10 Polaków miało do czynienia z deepfake’ami. Cyberprzęstępcy coraz skuteczniej wykorzystują manipulowane treści

Deepfaki, czyli wygenerowane bądź też zmanipulowane przez sztuczną inteligencję zdjęcia, dźwięki lub treści wideo, to jedna z najbardziej kontrowersyjnych technologii naszych czasów. Do jej tworzenia wykorzystywane są zaawansowane algorytmy AI, dlatego użytkownikom coraz trudniej jest odróżnić treści rzeczywiste od fałszywych. Z raportu „Dezinformacja oczami Polaków 2024” wynika, że cztery na 10 badanych osób miało do czynienia z takimi treściami. To o tyle istotne, że deepfaki bywają wykorzystywane do manipulacji, szantażu, niszczenia reputacji, oszustw i wyłudzeń finansowych.