Usuń olej palmowy z listy zakupów… zrobisz przysługę światu i samemu sobie!
Agencja Face It
ul. Bagatela 10 lok. 31
00-585 Warszawa
m.polawska|agencjafaceit.pl| |m.polawska|agencjafaceit.pl
+22 241 12 36
https://agencjafaceit.pl/
W dyskursie na temat szkodliwości produkcji i użytkowania oleju palmowego bardzo często podnosi się kwestię dewastacji lasów tropikalnych, co stanowi bezpośrednie zagrożenie dla wszystkich zamieszkujących je gatunków flory i fauny. Nie jest to jednak jedyny powód, aby wystrzegać się używania na co dzień produktów zawierających olej palmowy. Co jeszcze warto wiedzieć i na co zwracać uwagę?
Olej palmowy wytwarzany jest obecnie na najszerszą skalę wśród wszystkich innych olejów roślinnych. Jego uprawa jest stosunkowo łatwa, nie wymaga specjalnej troski ze strony plantatora oraz wielu rąk do pracy, a przynosi ogromne zyski – nieporównywalne do zysków z innych upraw. A samego oleju używa się nie tylko w produktach spożywczych wszelkiego rodzaju, ale także do produkcji kosmetyków, środków czystości, biopaliw i olejów silnikowych. Jednocześnie jest nieporównywalnie bardziej szkodliwy zarówno dla środowiska jak i naszego zdrowia od innych powszechnie używanych olejów roślinnych…
Olej palmowy – morderca środowiska naturalnego
Olej palmowy pozyskuje się z upraw olejowca gwinejskiego, zwanego również palmą oleistą. Uprawa palmy oleistej wymaga wycinki lasów na ogromną skalę. Często dochodzi do przekształcania gruntów ornych i mokradeł, a z samą uprawą i produkcją wiążą się między innymi: wzrost ekspansji dwutlenku węgla oraz ryzyka pożarów i powodzi, zanieczyszczenie ekosystemów wodnych i lądowych (podczas produkcji powstają ogromne ilości ścieków, przedostających się do środowiska naturalnego).
Przemawiającym do wszystkich symbolem negatywnego wpływu produkcji oleju palmowego jeszcze kilka lat temu były zdjęcia płonących lasów tropikalnych na Borneo oraz poparzonych ogniem zwierząt, w tym orangutanów. Od tamtego czasu niewiele się zmieniło. Pożary, wylesianie i pozbawianie zwierząt naturalnych siedlisk w dalszym ciągu są na porządku dziennym, a środowisko naturalne cierpi. Dlatego zainicjowany po raz pierwszy w 2016 roku Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego to doskonała okazja na uświadamianie społeczeństwa. To dobry moment, aby przemyśleć na nowo nasze wybory – zarówno żywieniowe jak i związane z innymi przedmiotami codziennego użytku – tłumaczy Mariusz Budrowski, pasjonat zdrowego żywienia oraz troski o środowisko naturalne.
Olej palmowy na naszym talerzu…
Pewnie wydaje ci się, że ten problem cię nie dotyczy. Przecież nie smażysz na oleju palmowym i nie dodajesz go do sałatek… I wcale nie musisz! Wystarczy, że robisz zakupy w sposób podobny do innych mieszkańców „zachodniego świata”. Jeśli w Twoim koszyku znajdują się produkty takie jak: margaryna, pieczywo, czekolady, ciastka, chipsy, płatki śniadaniowe, gotowe dania czy nawet mrożone warzywa i mleko modyfikowane dla dzieci, to znaczy, że na co dzień pochłaniasz ogromne ilości oleju palmowego i szkodzisz swojemu organizmowi na wiele różnych sposobów…
W olejach roślinnych samych w sobie nie ma nic złego. Oczywiście, jeśli spożywamy je w odpowiedniej formie i zwracamy uwagę na to, w jaki sposób zostały pozyskane. Obecnie jednak najczęściej spożywany olej poddany procesów rafinacji, który staje się nośnikiem szkodliwych substancji, uważanych za rakotwórcze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności podaje, że olej palmowy posiada najwyższe stężenie niebezpiecznych substancji ze wszystkich olejów roślinnych. Oprócz aspektu bezpośredniego wpływu na zdrowie, pozostaje również aspekt pośredni, czyli wpływ spożywania produktów bogatych w olej palmowy na naszą sylwetkę. Olej palmowy w ogromnym stopniu wpływa na rozwój otyłości, która określana jest często jako epidemia i największa choroba cywilizacyjna naszych czasów – tłumaczy Mariusz Budrowski.
Jak zatem ustrzec się negatywnego wpływu oleju palmowego na zdrowie i jednocześnie zadbać o środowisko naturalne?
Na początku będzie oczywiście trudno – jak to zawsze jest ze zmianami. Warto jednak dla własnego i innych dobra taką zmianę podjąć. Pierwszym krokiem powinno być uważne czytanie etykiet podczas zakupów. Jeżeli nie chcemy być radykalni i od razu rezygnować całkowicie z produktów przetworzonych – do czego mimo wszystko serdecznie zachęcam – polecam zacząć od szukania zamienników. Nie wszystkie czekolady i nie wszystkie mrożone warzywa zawierają olej palmowy i niezdrowe dodatki. Wystarczy wystrzegać się kupowania produktów zawierających kilka, nieraz enigmatycznych nazw. Wśród nich są takie jak: olej palmowy utwardzony, tłuszcz częściowo utwardzony, tłuszcz palmowy, tłuszcz roślinny utwardzony, tłuszcz uwodorniony, czy emulgator E471. Taka zmiana będzie już dużym krokiem zarówno dla twojego zdrowia jak i dla zdrowia planety. Dokładnie taką samą uważność polecam przy wyborze kosmetyków czy środków czystości – przekonuje Mariusz Budrowski, specjalista praktyk zdrowego stylu życia.
Warto podjąć decyzję i wprowadzić do życia chociażby drobne zmiany na rzecz naszego zdrowia i na rzecz czystego powietrza. Spróbujmy razem na Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego!

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.