Komunikaty PR

W jaki sposób wykorzystać koreańskie marynaty i tajskie sosy? Sprawdź 3 przepisy

2023-02-09  |  01:00
Biuro prasowe

Chcesz dodać egzotyki do codziennych dań? Jeżeli tak, to koniecznie sprawdź nowości dostępne na rynku i przyrządź danie Satay z kurczaka.

 

Polacy coraz bardziej cenią kuchnie azjatyckie i już co czwarty Polak deklaruje, że lubi dania kuchni tamtejszych regionów[1]. Nic dziwnego, gdyż charakteryzują się one wyjątkowym smakiem. Dania te sprawdzają się zarówno podczas przyjęcia ze znajomymi, romantycznej kolacji we dwoje lub lunchu z kolegami z pracy. W tym artykule podpowiemy Wam w jaki sposób wykorzystać koreańskie marynaty i tajskie sosy. Przedstawimy także przepisy, które pokażą, że kuchnia azjatycka wcale nie jest skomplikowana, a do przygotowania dań można użyć lokalnych i aktualnie dostępnych składników.

 

W kuchni azjatyckiej używamy świeżych produktów, przypraw i sosów nadających potrawom wyrazisty smak. Dzięki nim dania nabierają wyjątkowego aromatu.

 

Koreańskie marynaty - nowość na rynku.

 

W sklepach pojawiły się nowe produkty - koreańskie marynaty. Ich oryginalne pochodzenie i tradycyjny koreański smak gwarantują wspaniałe doznania kulinarne.

 

- Marynaty marki O’food idealnie nadają się do dań smażonych, pieczonych i oczywiście z grilla. Dzięki nim poczujemy unikalny smak koreańskiego grilla. Marynaty te, można używać także jako dip, składnik glazur do mięs: wieprzowiny, wołowiny, drobiu, indyka czy jagnięciny.  – mówi Rene Starzomska (De Care).

 

 

Jeżeli już pokochałeś azjatyckie smaki, sprawdź koniecznie nowe, wyjątkowe tajskie dipy i sosy marki Ros Thai Thai.

 

Na co zwracać uwagę przy wyborze azjatyckich sosów? Przede wszystkim na ich autentyczne pochodzenie i oryginalne, dobrej jakości składniki. W ofercie marki Ros Thai Thai znajdziemy:

- sosy będące bazą znanych dań takich jak Pad Thai czy Holy Basil,

- sos śliwkowy,

- dip do Spring Rolls,

- sos do bardzo popularnego dania Satay. Jego orzechowy smak zachwyci także w innych daniach i zastosowaniach (sałatki, dresingi, sosy do mięs i warzyw).

 

 – Gotowe sosy to bardzo wygodne rozwiązanie. Dzięki nim możemy nie tylko szybko przygotować dania, ale nadać im również oryginalnego azjatyckiego smaku – dodaje Rene Starzomska. – Na rynku dostępny jest między innymi Sos do spring rolls. Jego słodko-pikantny smak uzyskany dzięki dodatkowi chili, sprawia, że świetnie sprawdzi się jako dip, nie tylko do wymienionych spring rollsów (smażonych lub świeżych), ale również do kurczaka, krewetek czy ryb.

 

Ostry i posiadający lekki posmak bazylii sos Holy Basil, jest używany w całej Azji południowo-wschodniej do dań stir-fry. Dla fanów pieczonej kaczki polecany jest z kolei sos śliwkowy. Jego słodko-słony smak sprawia, że jest używany w kuchni azjatyckiej jako dip do dań smażonych i przygotowywanych na głębokim tłuszczu.

 

Przetestujcie koniecznie nasze przepisy przygotowując swoje ulubione dania.

 

 

Przepisy:

 

Satay z kurczaka w sosie orzechowym

4 porcje 

Czas: 30 minut 

Poziom trudności:

Poziom ostrości: 1

 

Składniki: 

100 ml Sosu Satay Ros Thai Thai

100 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia

500 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski

1 łyżeczka kurkumy 

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

1/4 łyżeczki kuminu 

1 łyżka cukru 

1/2 łyżeczki soli

3-4 łyżki oleju 

 

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj wszystkie przyprawy z mleczkiem kokosowym, łyżką oleju i zamarynuj mięso, odstaw na 15 minut. Następnie nadziej kurczaka na patyczki do szaszłyków.

2.  Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż mięso na rumiany kolor, w między czasie smaruj je pozostałym z marynaty sosem przy pomocą pędzelka. 

3. Sos do sataya przelej do miseczek i podawaj z gotowymi szaszłykami.

 

 

Stir-fry z grillowaną wieprzowiną

4 porcje 

Czas: 25 minut (bez czasu marynowania)

Poziom trudności:

Poziom ostrości: 2

 

Składniki:

100 g Marynaty do mięsa wieprzowego galbi BBQ O’FOOD

300 g karkówki wieprzowej 

1 zielona i 1 żółta papryka pokrojona w paski 

1 cebula czerwona pokrojona w ćwiartki 

100 g mrożonej fasolki szparagowej lub świeżej pociętej na mniejsze kawałki 

3 łyżki dymki zielonej 

Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę pokrój w plastry i zamarynuj w marynacie galbi. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. 
  2. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż mięso na rumiany kolor. Następnie pokrój w paski i przełóż do miski. 
  3. Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż pokrojone warzywa przez 3-4 minuty, dodaj mięso i całość wymieszaj z pozostałą ilością marynaty. Wyłóż na talerze i posyp sezamem i dymką.

4.    Danie podawaj z ryżem jaśminowym.

 

 

Smażone spring rolls z wieprzowiną 

 

4 porcje 

Czas: 45 minut 

Poziom trudności: 2

Poziom ostrości: 1

 

Składniki: 

150 ml Sosu do spring rolls Ros Thai Thai

½ szklanki namoczonych wcześniej Grzybów Mun krojonych House of Asia

2 łyżeczki Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 opakowanie Papieru ryżowego okrągłego House of Asia

200 g mielonej wieprzowiny

1 jajko

½ szklanki posiekanej w cienkie paski marchewki

4 łyżki dymki drobno pokrojonej 

Pieprz czarny do smaku 

Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1. Na patelnię wlej olej i podmaż mięso, dodaj pastę z czosnku, imbiru i chili, następnie cebulę, marchewkę, a na końcu drobno posiekane grzyby mun. Całość wymieszaj i dopraw do smaku sosem sojowym oraz świeżo mielonym pieprzem. Powstały farsz przełóż do miski, dodaj dymkę i wymieszaj. 

2. Rozłóż arkusze papieru ryżowego. Na środku każdego połóż po 2 łyżki farszu, zwiń jak krokieta i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

4. Gotowe danie podawaj z sosem do spring rolls.

 

 

 


[1] Badanie SW Research

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.

Medycyna

Diagnostyka zaburzeń snu może być łatwiejsza. Inteligentna piżama monitoruje bruksizm i bezdech senny

Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge opracowali inteligentną piżamę, której zadaniem jest monitorowanie w warunkach domowych wzorców oddechu podczas snu i wykrywanie jego zaburzeń takich jak bezdech senny, chrapanie czy bruksizm. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w materiale zaawansowanym grafenowym czujnikom tensometrycznym. Urządzenie może stać się alternatywą dla często niekomfortowej dla pacjentów diagnostyki w warunkach szpitalnych lub z wykorzystaniem nieporęcznego sprzętu.

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz

Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.