Komunikaty PR

W MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ KETCHUPU ODKRYWAMY ZASKAKUJĄCE SPOSOBY JEGO WYKORZYSTANIA

2020-06-05  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Aleksandra Siewiera
MSL GROUP

Wołoska 9
02-583 Warszawa
aleksandra.siewiera|mslgroup.com| |aleksandra.siewiera|mslgroup.com
+48 537 366 252
a

Co łączy perfekcyjne panie domu, hipsterów, harleyowców i szefów kuchni? Miłość do ketchupu Heinz! W piątek, 5 czerwca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ketchupu. To na pewno wyjątkowe wydarzenie dla wszystkich miłośników tego pomidorowego sosu. Na całym świecie jest ich całkiem sporo, choć, jak się okazuje, w różnych krajach je się go zupełnie inaczej niż w Polsce.

 

Ketchup to produkt, który pokochały miliony. Niektórzy traktują go po prostu jako dodatek do dań, inni podchodzą do tematu bardziej kreatywnie i eksperymentują, wykorzystując go np. jako składnik dań, a nie jako dodatek. Z okazji międzynarodowego Dnia Ketchupu marka Heinz postanowiła zrobić krótki przegląd tego, jak je się ketchup na świecie. Może polscy miłośnicy tego pomidorowego sosu zainspirują się preferencjami zagranicznych kolegów?

 

Jednak zanim przejdziemy do kulinarnych pomysłów na ketchup, zacznijmy od początku: pierwsze ketchupy wcale nie były przygotowywane z pomidorów! W XVII wieku Brytyjczycy odkryli w Południowo-Wschodniej Azji kachiap, czyli sos zrobiony ze sfermentowanych ryb. Kilkadziesiąt lat później angielskie książki kucharskie zaczęły publikować przepisy na catsups, catchups i ketchups, które były sosami z orzechów włoskich, grzybów, anchois i przypraw. Pomidory miały dopiero nadejść... A jak już się pojawiły w postaci powszechnie teraz znanego wyśmienitego sosu, zaczęły się eksperymenty:

 

  • Na Filipinach popularny jest ketchup bananowy, który został wynaleziony podczas niedoboru pomidorów w czasie II wojny światowej. Co zaskakujące, jego wygląd
    i smak przypomina ketchup pomidorowy.

 

  • W Niemczech faworytem jest ketchup curry, który trafia na kiełbaski sprzedawane na ulicznych straganach. Z kolei klasycznego ketchupu Niemcy używają często jako sosu do makaronu.

 

  • W Rosji jest obecnie dostępnych najwięcej jego odmian na świecie – ponad 50 smaków m.in. ketchup pomidorowy Heinz z śródziemnomorskimi przyprawami, ketchup pomidorowy Heinz z miodem i ketchup pomidorowy Heinz z pieprzem Cayenne. Sposobów na ich wykorzystanie nawet nie da się zliczyć!

 

  • Zdarza się, że ketchup stosowany jest jako substytut sosu pomidorowego w daniach wywodzących się z kuchni włoskiej – m.in. w Polsce, Trynidadzie czy Libanie ketchupem polewa się pizzę. Natomiast w Japonii wykorzystuje się go do makaronu spaghetti, aby powstał sos boloński.

 

  • Z kolei w Szwecji ketchup jest namiętnie używany do gotowania, jako jeden ze składników, a nie dodatek do dań.

 

  • Bez wątpienia jednak najbardziej intrygujący przepis pochodzi z Kanady, gdzie ludzie jedzą ciasto z ketchupem!

 

  • Sam producent nie pozostaje w tyle: marka Heinz wypuściła na amerykański rynek ketchupy w kolorze zielonym, fioletowym, różowym, pomarańczowym i niebieskim. Z kolei w Wielkiej Brytanii pojawił się ketchup z przyprawami indyjskimi – była to limitowana seria 1 000 057 butelek. Poza tym z okazji Walentynek Heinz stworzył niezwykły kawior o smaku ketchupu, a także praliny czekoladowo-ketchupowe – mimo że połączenia mogą wydawać się zaskakujące, wszystko współgrało znakomicie!

 

Wspomnieliśmy, że ketchup jemy na całym świecie – ale to nie do końca prawda... Jest on dostępny także poza Ziemią! W latach 90. XX w. ketchup Heinz został oficjalnie zatwierdzony przez NASA do spożycia na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Dzięki temu nawet astronauci na stacji kosmicznej mogą delektować się jego smakiem.

 

Ketchup podbił serca milionów ludzi na całym świecie, umilając ich posiłki każdego dnia – niezależnie od tego jak go stosują. Najważniejsze, aby zgodnie z motto Heinza, pozwalał on zwyczajne rzeczy robić nadzwyczajnie dobrze. I nadzwyczajnie pysznie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: MSL GROUP
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Moda

Infrastruktura

Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.

Muzyka

Wiktor Dyduła: Produkcja płyt i nagrywanie teledysków są niezwykle kosztowne. Jeśli nie ma pomocy wytwórni fonograficznej, można założyć zbiórkę na ten cel

Wokalista przyznaje, że często na barkach artystów jest nie tylko przygotowanie materiału na płytę, ale także zebranie pieniędzy na jej nagranie, produkcję i wszelkie działania promocyjne. To wszystko sporo kosztuje. On sam może w tej kwestii liczyć na wsparcie wytwórni fonograficznej, więc jest mu łatwiej, natomiast ci, którzy są zdani sami na siebie, mają twardy orzech do zgryzienia. Dlatego też Wiktor Duduła pochwala chociażby zakładanie publicznych zbiórek na taki cel.