Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Nawet krótkie wyjazdy inspirują, zachęcają do działania oraz pozwalają na odrobinę relaksu. Podczas urlopu z zaciekawieniem poznajemy nowe zwyczaje i kuchnie regionalne, które poszerzają nasze horyzonty. Jeśli jednak w najbliższym czasie nie możesz wyjechać, albo niedawno wróciłeś z wakacji, a chcesz przedłużyć wspomnienia, możesz to zrobić poprzez gotowanie. Potrawy o zagranicznym rodowodzie można przyrządzić w domu, dodając do nich produkty WSP „Społem”.
Orientalny smak
Lokalne specjały z innych państw smakują najlepiej w miejscowych restauracjach, ale co zrobić, kiedy brakuje dni urlopowych? Z łatwością odtworzymy je w domu, podczas wakacyjnego popołudnia, wspólnie z rodziną. Do takiej okazji jak letni grill doskonale pasują amerykańskie żeberka w przygotowanej wcześniej marynacie. Kilka łyżeczek Ketchupu Kieleckiego wymieszanego z Musztardą Kielecką Ostrą, ząbkiem czosnku oraz łyżeczką miodu, sprawi, że mięso będzie aromatyczne oraz lekko pikantne. Jeśli jednak zdecydujemy się na coś prostszego, to Sos Kielecki amerykański także przeniesie nas prosto do Stanów Zjednoczonych. Kolendra, kardamon, kozieradka, imbir i goździki w składzie powodują, że smak potraw stanie się intensywniejszy. Możemy połączyć go z klasycznym burgerem lub hot-dogiem ze świeżymi dodatkami.
Dzięki kuchni mamy możliwość wybrania się w podróż do Meksyku. Tacos i wrapy z wołowiną, warzywami oraz cheddarem, idealnie komponują się z sosem cygańskim. Perfekcyjnie do dań z tego obszaru pasuje również tegoroczna nowość WSP „Społem” - Majonez Kielecki z papryką chipotle charakteryzujący się wędzoną pikantnością. Warto wymieszać go z soczystym mięsem i fasolą w burrito lub kurczakiem, mozzarellą oraz kukurydzą w quesadilli.
Śródziemnomorskim daniem, które nasyci nas na długie letnie wieczory, jest dorada z sezonową sałatką. Świeże pomidory, sałatę, cebulę i ogórki warto połączyć z Majonezem Kieleckim Lekkim, odrobiną oliwy, serem feta oraz ziołami prowansalskimi. Dla osób, które nie przepadają za rybami idealny będzie grecki gyros z kurczaka podany z domowymi frytkami i sałatką, wraz z keczupem oraz musztardą od WSP „Społem”.
Śniadanie po królewsku
Codzienne śniadanie stanie się wyjątkowe, gdy uzupełnimy je specjalnymi, dobrej jakości składnikami. Na przykład zwykła bagietka żytnia zachwyci smakiem, kiedy podamy ją z francuskimi serami, hiszpańską wędliną oraz czerwoną papryką. Pieczywo posmarowane musztardą oraz ketchupem doskonale komponuje się z Camembertem, serkiem Brie oraz chorizo. Osoby wybierające słodko-słone potrawy, mogą spróbować tego przepisu, ale w wersji z popularnym rogalikiem Croissant.
Brytyjski fry-up przypomina obiad, jednak zawiera składniki odżywcze, dzięki którym będziemy mieć dużo energii. Smażone jajko, bekon, pieczarki wraz z kiełbaskami, pomidorami oraz fasolką po bretońsku, idealnie pasują do przyrumienionych tostów pszennych. Uniwersalnymi dodatkami do angielskiego śniadania, są ketchup oraz musztarda – odgrywają w nim kluczową rolę i zmienią charakter dania na bardziej wyrazisty. Musztarda Kielecka Delikatesowa zawiera tylko naturalne składniki, co sprawia, że ma uprawnienia do odznaczania znakiem jakości Q.
Więcej kulinarnych inspiracji i informacji o produktach WSP „Społem” można znaleźć na stronie internetowej: https://www.wspspolem.com.pl/produkty

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.