Wegański pasztet i chleb ze śliwką na zakwasie — zaskocz bliskich na święta
Wielkanoc to doskonała okazja na wypróbowanie nowych potraw, a przy tym przepisów. Puszysty pasztet czy chrupiący chleb to już tradycja na polskim stole. Jak je przygotować, aby dostarczyć bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych? Sekret tkwi w diecie roślinnej.
Według raportu The Vegan Society w Internecie coraz częściej poszukiwane są inspiracje na potrawy roślinne*. To zrozumiałe — są zdrowe i bardzo smaczne. Wśród przepisów można znaleźć te na lekkie przekąski, pasty czy pasztety. Pojawia się także wiele pomysłów na przygotowanie własnego pieczywa. Wielkanoc więc to idealna okazja na skorzystanie z tego typu kulinarnych rozwiązań — szczególnie, jeśli wśród gości znajdą się wegetarianie lub weganie.
Chleb ze śliwką na zakwasie
Świąteczne gotowanie rozpocznij od przygotowania wyjątkowego pieczywa z dodatkiem suszonej śliwki. Chleb ten idealnie smakuje, gdy jest jeszcze delikatnie ciepły. Psst… przygotuj go więcej, na pewno szybko zostanie zjedzony!
Składniki na zaczyn:
200 ml letniej wody
150 g mąki chlebowej
150 g zakwasu żytniego
Składniki na chleb:
250 g mąki typ 2000
200 ml wody sól do smaku
80 g suszonych śliwek Bakal Soft
80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler
Wykonanie:
- zaczyn
Przygotować dzień wcześniej. Umieścić składniki w dużym pojemniku i wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej.
- chleb
Do zaczynu dodać mąkę, wodę, sól, pokrojone śliwki oraz orzechy i wymieszać. Powstałe ciasto ma być gładkie i sprężyste. Przełożyć je do ,,keksówki” i owinąć szczelnie folią. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 6 godzin. Następ piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu.
Wegański pasztet z orzechami
Przygotuj tradycyjny wielkanocny wypiek w wegańskiej odsłonie. Pasztet z soczewicy zaskoczy podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dla podkreślenia smaku podawaj go z konfiturą z żurawiny, stanie się jeszcze pyszniejszy!
Składniki:
180 g czerwonej soczewicy
1 duża cebula (najlepiej czerwona — ma bardziej wyrazisty smak)
90 g kaszy jaglanej
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
2 ziarna ziela angielskiego
3 goździki (w całości) szczypta gałki muszkatołowej
80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler
Wykonanie:
Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę z goździkami i zielem angielskim. Ugotować oddzielnie soczewicę oraz kaszę jaglaną. Przygotowane składniki złączyć w jednym naczyniu i dodać sos sojowy, majeranek, gałkę muszkatołową oraz do smaku sól i pieprz. Wszystko zblendować na gładką masę. Dodać lekko posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać masę do ,,keksówki’’ i piec około 50 min w temperaturze 180 stopni.
Wielkanocne śniadanie z domowym wegańskim pasztetem oraz z samodzielnie upieczonym chlebem z całą pewnością zrobi na bliskich ogromne wrażenie. Kto wie, może te wypieki okażą się nową rodzinną tradycją. Smacznego!
O Bakal:
Bakal już ponad 29 lat dostarcza na rynek Polski najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana
w przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości odżywczych i ogrom zastosowań kulinarnych. Dlatego też
w swoim portfolio posiada takie produkty jak np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe
z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie, suszone daktyle w kakao i inne.
Motto Bakal brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.
*https://www.vegansociety.com/ [dostęp: 5.03.2020].

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.
Handel
Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.
Moda
Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.