Wegański pasztet i chleb ze śliwką na zakwasie — zaskocz bliskich na święta
Wielkanoc to doskonała okazja na wypróbowanie nowych potraw, a przy tym przepisów. Puszysty pasztet czy chrupiący chleb to już tradycja na polskim stole. Jak je przygotować, aby dostarczyć bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych? Sekret tkwi w diecie roślinnej.
Według raportu The Vegan Society w Internecie coraz częściej poszukiwane są inspiracje na potrawy roślinne*. To zrozumiałe — są zdrowe i bardzo smaczne. Wśród przepisów można znaleźć te na lekkie przekąski, pasty czy pasztety. Pojawia się także wiele pomysłów na przygotowanie własnego pieczywa. Wielkanoc więc to idealna okazja na skorzystanie z tego typu kulinarnych rozwiązań — szczególnie, jeśli wśród gości znajdą się wegetarianie lub weganie.
Chleb ze śliwką na zakwasie
Świąteczne gotowanie rozpocznij od przygotowania wyjątkowego pieczywa z dodatkiem suszonej śliwki. Chleb ten idealnie smakuje, gdy jest jeszcze delikatnie ciepły. Psst… przygotuj go więcej, na pewno szybko zostanie zjedzony!
Składniki na zaczyn:
200 ml letniej wody
150 g mąki chlebowej
150 g zakwasu żytniego
Składniki na chleb:
250 g mąki typ 2000
200 ml wody sól do smaku
80 g suszonych śliwek Bakal Soft
80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler
Wykonanie:
- zaczyn
Przygotować dzień wcześniej. Umieścić składniki w dużym pojemniku i wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej.
- chleb
Do zaczynu dodać mąkę, wodę, sól, pokrojone śliwki oraz orzechy i wymieszać. Powstałe ciasto ma być gładkie i sprężyste. Przełożyć je do ,,keksówki” i owinąć szczelnie folią. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 6 godzin. Następ piec przez godzinę w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu.
Wegański pasztet z orzechami
Przygotuj tradycyjny wielkanocny wypiek w wegańskiej odsłonie. Pasztet z soczewicy zaskoczy podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dla podkreślenia smaku podawaj go z konfiturą z żurawiny, stanie się jeszcze pyszniejszy!
Składniki:
180 g czerwonej soczewicy
1 duża cebula (najlepiej czerwona — ma bardziej wyrazisty smak)
90 g kaszy jaglanej
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
2 ziarna ziela angielskiego
3 goździki (w całości) szczypta gałki muszkatołowej
80 g orzechów włoskich Bakal Naturalnie Chandler
Wykonanie:
Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę z goździkami i zielem angielskim. Ugotować oddzielnie soczewicę oraz kaszę jaglaną. Przygotowane składniki złączyć w jednym naczyniu i dodać sos sojowy, majeranek, gałkę muszkatołową oraz do smaku sól i pieprz. Wszystko zblendować na gładką masę. Dodać lekko posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać masę do ,,keksówki’’ i piec około 50 min w temperaturze 180 stopni.
Wielkanocne śniadanie z domowym wegańskim pasztetem oraz z samodzielnie upieczonym chlebem z całą pewnością zrobi na bliskich ogromne wrażenie. Kto wie, może te wypieki okażą się nową rodzinną tradycją. Smacznego!
O Bakal:
Bakal już ponad 29 lat dostarcza na rynek Polski najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana
w przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości odżywczych i ogrom zastosowań kulinarnych. Dlatego też
w swoim portfolio posiada takie produkty jak np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe
z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie, suszone daktyle w kakao i inne.
Motto Bakal brzmi: ,,Z miłości do bakalii”.
*https://www.vegansociety.com/ [dostęp: 5.03.2020].

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie
Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.
Problemy społeczne
W 2030 roku zetki będą stanowić jedną trzecią globalnej siły roboczej. Ich odmienne od starszej generacji oczekiwania zmienią podejście firm

Wśród kluczowych kryteriów, którymi przedstawiciele pokolenia Z kierują się przy wyborze pracodawcy, są: atrakcyjne wynagrodzenie, atmosfera w firmie i zachowanie równowagi między życiem zawodowym i prywatnym. Trzy czwarte managerów nie jest zadowolonych z młodych absolwentów szkół wyższych, wskazując na ich słabą motywację, brak profesjonalizmu i niskie umiejętności organizacyjne. Analitycy rynku pracy podnoszą, że aby przyciągnąć do siebie młode talenty i utrzymać je w strukturach firmy, pracodawcy muszą wprowadzić szereg zmian, szczególnie w zakresie kultury organizacyjnej.
Muzyka
Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.