Wegańskie barbecue - czyli jak grillować smacznie i zdrowo?
Sezon grillowy trwa. Od kliku lat to właśnie grill jest narodowym symbolem urlopu i wypoczynku. Mało kto odmawia sobie w tym czasie rumianej kiełbaski, przypieczonej karkówki czy drobiowych szaszłyków. Czy podczas ogrodowych imprez weganie mogą znaleźć coś ze swego menu? Aby zarówno osoby przepadające za grillowaniem, jak i ci, którzy od niego stronią mogli wspólnie biesiadować, można podać zupełnie bezmięsne ale również apetyczne potrawy i przekąski z grilla, w których będą mogli zasmakować wszyscy.
- Nie trzeba unikać imprez plenerowych, aby zdrowo się odżywiać. Wszystko to sztuka odpowiednich wyborów, a także przestrzegania ilości i regularności spożywanych w ciągu dnia posiłków. Na pewno bardziej zdrowe będą warzywne szaszłyki czy nawet gotowe dania wegetariańskie dostępne w sklepach – mówi Małgorzata Pomykała, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej w Giżycku.
Potrawy z grilla dla wegetarian są o wiele zdrowsze, mniej kaloryczne, a wcale nie mniej smaczne niż tradycyjne mięsa. Przepisy wegetariańskie na dania grillowane to ciekawe urozmaicenie monotonnej diety i wcale nie muszą być przygotowywane w sezonie letnim. Wystarczy posiadać kuchenkę z funkcją grillowania, by móc delektować się takimi smakołykami w chłodniejsze miesiące.
W sieciach i supermarketach dostępne są gotowe dania na grilla w wersji wege. Można skusić się na bezmięsne odpowiedniki popularnych przekąsek: kiełbasek grillowych, żeberek, boczku czy też wegańskie nuggetsy lub filety z tofu. Natomiast zamiennikiem tradycyjnej, ociekającej tłuszczem karkówki może być karkówka sojowa, dostępna w wielu sieciach spożywczych. To proste danie zaskoczy wszystkich, nawet najbardziej wymagających gości na letnim przyjęciu. Gotujemy kotlety sojowe wg przepisu na sojowe schabowe, a potem nacieramy oliwą z oliwek i przyprawą do karkówki, grillujemy i gotowe.
Do szaszłyków zamiast boczku możemy wykorzystać np. pieczarki, paprykę, cukinię, marchew, cebulę, pomidorki koktajlowe. Warzywa warto wcześniej zamarynować. Smakują doskonale w towarzystwie tofu.
- Jako dietetyk odradzam także gotowe sosy na bazie majonezu, które znacznie podnoszą wartość kaloryczną potraw. Lepiej jest przygotować je samodzielnie wykorzystując do tego naturalny jogurt, czosnek i kompozycję ziół – podsumowuje Małgorzata Pomykała z giżyckiego CDS.
Kilka pomysłów na domowe fit sosy
Sos z oliwek i kaparów:
Zblendować szklankę czarnych lub zielonych oliwek z 1 – 2 łyżkami kaparów, 4 łyżkami oliwy z oliwek lub oleju lnianego i świeżym lub suszonym tymiankiem.
Sos tzatziki:
200g naturalnego jogurtu sojowego wymieszać z posiekanymi drobno 2 zielonymi ogórkami i koperkiem, doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem.
Śliwkowy sos BBQ:
Kilogram pomidorów obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, 2 cebule posiekać, zeszklić na 3 łyżkach oleju rzepakowego.
Do cebuli na patelni dodać posiekane pomidory, 100-150g posiekanych wędzonych śliwek, 3 łyżki melasy, 1-2 łyżki octu jabłkowego, 400g koncentratu pomidorowego, łyżkę papryki słodkiej i łyżkę papryki wędzonej. Całość dusić na patelni ok. 30 minut. Ostudzić, zblendować na gładką masę. Świetnie nadaje się do pasteryzacji i przechowywania.
SMACZNEGO!

11 tysięcy automatów paczkowych w sieci DPD Pickup

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Elżbieta Romanowska: Przez lata udało się pomóc wielu rodzinom zyskać nowy dom. Jesteśmy świadkami ich szczęścia
Prowadząca „Nasz nowy dom” przyznaje, że największą satysfakcję odczuwa w momencie, kiedy może zaprosić uczestników programu do wyremontowanego już domu i zobaczyć na ich twarzach radość. Wtedy wie, że misja została zakończona sukcesem. Takich pozytywnych zakończeń nie zabraknie również w jubileuszowym sezonie programu. Elżbieta Romanowska zdradza, że twórcy wprowadzili też kilka nowości, ale do czasu emisji pozostaną one niespodzianką.
Prawo
Kolejne polskie miasta chcą być przyjazne dzieciom. Planują stworzyć najmłodszym dobre warunki do rozwoju

Cztery miasta w Polsce posiadają tytuł Miasta Przyjaznego Dzieciom nadany przez UNICEF Polska. Dziewięć kolejnych miast czeka na certyfikację, a w ostatnich miesiącach do programu zgłosiło się kilka następnych. Na całym świecie inicjatywa została przyjęta już w ponad 4 tys. samorządów, a w Hiszpanii objęła połowę dziecięcej populacji miast. Program UNICEF-u ma na celu zachęcenie włodarzy do traktowania najmłodszych obywateli w sposób podmiotowy, respektowania ich praw i zaproszenia ich do współdecydowania o przyszłości.
Media
Agnieszka Hyży: W „Halo, tu Polsat” wreszcie mogę wykorzystać swoją wiedzę, wykształcenie i doświadczenie. Bardzo się tam rozwijam

Przy okazji prezentacji nowej ramówki Polsatu Agnieszka Hyży chwaliła programy, jakie proponuje stacja, i strategię działania Edwarda Miszczaka. Prezenterka przekonuje, że jesień spędzi albo w studiu, bo jest gospodynią weekendowego pasma śniadaniowego „Halo, tu Polsat” i show „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, albo przed telewizorem. Zamierza oglądać m.in. „Taniec z gwiazdami” i „Milionerów”.