Komunikaty PR

Wegańskie barbecue - czyli jak grillować smacznie i zdrowo?

2020-06-25  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.31 MB )

Sezon grillowy trwa. Od kliku lat to właśnie grill jest narodowym symbolem urlopu i wypoczynku. Mało kto odmawia sobie w tym czasie rumianej kiełbaski, przypieczonej karkówki czy drobiowych szaszłyków. Czy podczas ogrodowych imprez weganie mogą znaleźć coś ze swego menu? Aby zarówno osoby przepadające za grillowaniem, jak i ci, którzy od niego stronią mogli wspólnie biesiadować, można podać zupełnie bezmięsne ale również apetyczne potrawy i przekąski z grilla, w których będą mogli zasmakować wszyscy.

- Nie trzeba unikać imprez plenerowych, aby zdrowo się odżywiać. Wszystko to sztuka odpowiednich wyborów, a także przestrzegania ilości i regularności spożywanych w ciągu dnia posiłków. Na pewno bardziej zdrowe będą warzywne szaszłyki czy nawet gotowe dania wegetariańskie dostępne w sklepach – mówi Małgorzata Pomykała, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej w Giżycku.

Potrawy z grilla dla wegetarian są o wiele zdrowsze, mniej kaloryczne, a wcale nie mniej smaczne niż tradycyjne mięsa. Przepisy wegetariańskie na dania grillowane to ciekawe urozmaicenie monotonnej diety i wcale nie muszą być przygotowywane w sezonie letnim. Wystarczy posiadać kuchenkę z funkcją grillowania, by móc delektować się takimi smakołykami w chłodniejsze miesiące.
W sieciach i supermarketach dostępne są gotowe dania na grilla w wersji wege. Można skusić się na bezmięsne odpowiedniki popularnych przekąsek: kiełbasek grillowych, żeberek, boczku czy też wegańskie nuggetsy lub filety z tofu. Natomiast zamiennikiem tradycyjnej, ociekającej tłuszczem karkówki może być karkówka sojowa, dostępna w wielu sieciach spożywczych. To proste danie zaskoczy wszystkich, nawet najbardziej wymagających gości na letnim przyjęciu. Gotujemy kotlety sojowe wg przepisu na sojowe schabowe, a potem nacieramy oliwą z oliwek i przyprawą do karkówki, grillujemy i gotowe.

Do szaszłyków zamiast boczku możemy wykorzystać np. pieczarki, paprykę, cukinię, marchew, cebulę, pomidorki koktajlowe. Warzywa warto wcześniej zamarynować. Smakują doskonale w towarzystwie tofu.
 - Jako dietetyk odradzam także gotowe sosy na bazie majonezu, które znacznie podnoszą  wartość kaloryczną potraw. Lepiej jest przygotować je samodzielnie wykorzystując do tego naturalny jogurt, czosnek i kompozycję ziół – podsumowuje Małgorzata Pomykała z giżyckiego CDS.

Kilka pomysłów na domowe fit sosy

Sos z oliwek i kaparów:
 Zblendować szklankę czarnych lub zielonych oliwek z 1 – 2 łyżkami kaparów, 4 łyżkami oliwy z oliwek lub oleju lnianego i świeżym lub suszonym tymiankiem.
 Sos tzatziki:
 200g naturalnego jogurtu sojowego wymieszać z posiekanymi drobno 2 zielonymi ogórkami i koperkiem, doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i pieprzem.
Śliwkowy sos BBQ: 

Kilogram pomidorów obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, 2 cebule posiekać, zeszklić na 3 łyżkach oleju rzepakowego.
 Do cebuli na patelni dodać posiekane pomidory, 100-150g posiekanych wędzonych śliwek, 3 łyżki melasy, 1-2 łyżki octu jabłkowego, 400g koncentratu pomidorowego, łyżkę papryki słodkiej i łyżkę papryki wędzonej. Całość dusić na patelni ok. 30 minut. Ostudzić, zblendować na gładką masę. Świetnie nadaje się do pasteryzacji i przechowywania.

SMACZNEGO!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.