Komunikaty PR

Wege pasztet z konfiturą z żurawiny

2024-06-24  |  19:00
Biuro prasowe

Wege pasztet z konfiturą z żurawiny to smaczna, prosta w przygotowaniu wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych mięsnych przysmaków. Sprawdzi się zarówno w postaci dodatku do śniadania, lunchowej porcji czy lekkiej kolacji. Pycha!

Składniki (foremka 9 cm x 18 cm):
• 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
• 1 łyżka masła
• 1 cebula
• 600 g obranych batatów
• 2 jajka na twardo
• 2 jajka surowe
• 90 g mielonych migdałów KRESTO
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka soli kala namak
• pieprz
• 2 łyżki sezamu KRESTO

Konfitura:
• 200 g suszonej żurawiny KRESTO
• 2 łyżki miodu
• 1/2 szkl wody
• 1/2 szkl wytrawnego czerwonego wina
• skórka otarta z 1/2 cytryny

Wykonanie:
1. Bataty pokrój w kostkę. Na oleju i maśle podsmaż posiekaną cebulę, dodaj bataty i smaż pod przykryciem na małym ogniu często mieszając (przez 15 minut).
2. Gdy bataty i cebulka będą miękkie, zmiel je w maszynce do mięsa razem z jajkami ugotowanymi na twardo. Dodaj migdały, mąkę kukurydzianą, jajka i przyprawy.
3. Wymieszaj i przełóż do foremki (9 cm x 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i posyp sezamem.
4. Piecz w 180℃ około godzinę. Odstudź w foremce.
5. Żurawinę wsyp do rondelka, dodaj miód i skórkę z cytryny, wlej wodę i wino. Gotuj na średnim ogniu 10 minut aż połowa płynu odparuje i delikatnie zblenduj.
6. Plasterki pasztetu podaj na ulubionym pieczywie razem z konfiturą.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.