Westfield Arkadia zaprasza na warsztaty wielkanocne dla dzieci i dorosłych
Najbliższa sobota, 1 kwietnia będzie okazją do odkrycia i rozwijania talentów artystycznych. Westfield Arkadia, wraz z partnerem, galerią sztuki Ado-art, zaprasza na warsztaty artystyczne, podczas których uczestnicy własnoręcznie stworzą ozdoby wielkanocne z ekologicznych materiałów. Udział w zajęciach jest bezpłatny.
Wielkanocne stroiki z żywych i suszonych kwiatów oraz gałązek, dekoracyjne baranki i kolorowe pisanki – wszystko to będą mogli własnoręcznie wykonać odwiedzający warszawskie centrum handlowe Westfield Arkadia w sobotę, 1 kwietnia. Do pobudzenia swojej wyobraźni, odkrycia manualnych talentów i spędzenia kreatywnie czasu zachęcać będzie prowadząca Karina Reclik, ceniona rzeźbiarka oraz artystka sztuk wizualnych, absolwentka Edukacji Artystycznej w Zakresie Sztuk Plastycznych, na specjalizacji rzeźbiarskiej Uniwersytetu Śląskiego oraz Rzeźby w Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Z jej pomocą kursanci będą mieli szansę stworzyć ciekawe artystyczne projekty. Co ważne, wszystkie użyte podczas zajęć materiały będą ekologiczne. Warsztaty kierowane są do wszystkich chętnych, zarówno do dzieci i ich opiekunów, jak i osób dorosłych.
– Wiemy, że wiele osób lubi samemu tworzyć wszelkie ozdoby i dekoracje. Zauważyliśmy to szczególnie po wysokiej frekwencji na warsztatach artystycznych, które odbywały się w naszym centrum od września 2022 r. do lutego br. Wzięło w nich udział ponad 700 osób. Dlatego też, z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, ponownie chcieliśmy zainspirować naszych klientów do obudzenia w sobie kreatywności. Rzeczy wykonane podczas tych warsztatów z pewnością przystroją ich domy czy koszyczki wielkanocne, a mogą okazać się też świetnym pomysłem na prezent dla kogoś bliskiego. – mówi Piotr Brzozowicz, dyrektor centrum handlowego Westfield Arkadia.
W warsztatach będzie mogło wziąć udział nawet do 200 osób. Zajęcia odbędą się w lokalu na pierwszym piętrze obok sklepu charytatywnego Sue Ryder. Można będzie do nich dołączyć w dowolnym momencie w godz. 11.00-16.00. Na warsztaty nie obowiązują zapisy, a udział jest bezpłatny.
Partnerem warsztatów jest galeria sztuki Ado-art, jeden z najemców Westfield Arkadia.
Targi rękodzieła i warsztaty w Fuzji Łódź - czyli spotkanie pasji z kreatywności
Wakacyjnych atrakcji w Fuzji ciąg dalszy!
Lato Konesera trwa. Sprawdź, co będzie się działo w sierpniu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Nie żyje Bogumiła Wander
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.