Komunikaty PR

Więcej energii wiosną? Poznaj te 3 proste zasady!

2021-03-26  |  10:10
Biuro prasowe
Kontakt

Alicja Zaborska
PR Hub Sp z o.o.

Długa 16
00-238 Warszawa
alicja.zaborska|prhub.eu| |alicja.zaborska|prhub.eu
+ 48 533 337 960
https://prhub.eu/

Choć rozpoczęcie kalendarzowej wiosny jest już za nami, nie każdemu dane jest cieszyć się jej dobrodziejstwami. Połowa osób mieszkających w naszej strefie klimatycznej na zmianę pór roku reaguje zmęczeniem, rozdrażnieniem oraz wahaniami nastroju. Tzw. przesilenie wiosenne to normalne zjawisko – czas, gdy organizm dostosowuje się do nowych warunków pogodowych. Czy można ten proces przyśpieszyć? Oto 3 proste sposoby na szybsze odzyskanie równowagi i dostarczenie organizmowi wiosennej energii.

1. Aktywność fizyczna

Aktywność jest istotna dla zachowania równowagi fizycznej i psychicznej. Codzienna porcja ruchu przynosi korzyści niezależnie od pory roku, jednak w okresie przesilenia wiosennego będzie podwójnie pomocna. Wiosenna aura sprzyja ruchowi na świeżym powietrzu, dlatego chcąc szybciej uporać się z objawami przesilenia i zyskać więcej energii do działania, warto każdego dnia wygospodarować czas na spacer, rower czy wizytę na siłowni pod gołym niebem. Pamiętajmy, że nie musi być to wysiłek intensywny, zwłaszcza że w czasie przesilenia trudno wykonywać forsowne ćwiczenia. Wystarczy minimum ruchu dostosowane do naszych możliwości. Zaleca się 1 h dziennie aktywności fizycznej. Najważniejsza jest jednak regularność, a nie chwilowe zrywy.

2. Odpoczynek psychiczny

Choć mówi się, że w zdrowym ciele zdrowy duch, do zachowania dobrego samopoczucia nie wystarczy sama aktywność fizyczna. Konieczny jest tu także codzienny relaks i regeneracja. Wiele osób na początku wiosny odczuwa silne rozdrażnienie, a niektórzy także gorzej się wtedy wysypiają – im w przejściu przez czas przesilenia pomoże dbałość o higienę snu, a więc: stałe pory snu, min. 7-8 godzin nocnego odpoczynku. Warto też każdego dnia poświęcić chwilę na dodatkowe czynności, które nas wyciszają. W zależności od preferencji mogą być to medytacje, kąpiele relaksacyjne, prace w ogródku, dobra lektura lub po prostu kwadrans spędzony w ciszy.

3. Lżejsza dieta

Sposób odżywiania w dużym stopniu warunkuje to, jak się czujemy ze sobą. Dlatego w okresie przesilenia wiosennego warto też zadbać o dietę i sprawić, żeby była lżejsza. Specjaliści zalecają wzbogacenie posiłków o większą ilość warzyw, które wiosną są łatwiej dostępne, oraz uzupełnianie posiłków w pełnoziarniste zboża i grube kasze, które są źródłem węglowodanów złożonych i błonnika.

Lżejsza dieta nie oznacza głodzenia się. Chodzi o weryfikację naszego sposobu odżywiania pod kątem produktów, z których czerpiemy energię oraz składniki odżywcze, witaminy oraz minerały. Wiosenna dieta powinna zawierać jak najwięcej warzyw, które dostarczą nam niezbędnych witamin; wartościowego białka, najlepiej roślinnego, z suchych nasion roślin strączkowych, a przede wszystkim jakościowych węglowodanów złożonych z produktów zbożowych  jako energetycznej bazy dla posiłków. W okresie przesilenia wiosennego spróbujmy częściej sięgać po kasze. Kasze są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, w tym magnez, który wspiera układ nerwowy i pomaga przeciwdziałać zmęczeniu, czy żelazo dla wsparcia układu krwionośnego i odpowiedniego dotlenienia organizmu - wyjaśnia dr Hanna Stolińska, dietetyk.

Posiłki z udziałem nisko przetworzonych kasz, takich jak np. kasza gryczana, są dobrym źródłem energii nie tylko w okresie wiosennym. Wiosną jednak łatwiej odkryć kasze na nowo, jako inspirację do zbilansowanych i smacznych potraw, uwzględniających też sezonowe warzywa i owoce.

Poniżej prezentujemy przykład takiego dania: przepis na kaszę gryczaną z polskimi nowalijkami, autorstwa dr Hanny Stolińskiej.

Kasza gryczana z soczewica i nowalijkami na młodej sałacie/we wrapie z sałaty

Składniki:

  • Kasza gryczana 30 g

  • Soczewica czerwona 30 g

  • Rzodkiewki 4 sztuki

  • Ogórek 1/2 sztuki

  • Szczypiorek, koperek- po 1 łyżce

  • Sałata masłowa - 4 liście

  • Sól, pieprz do smaku

Ugotuj kasze i soczewicę na sypko. W międzyczasie pokrój w kostkę ogórka, rzodkiewki, posiekaj szczypiorek z koperkiem.

Umyj pod bieżącą wodą liście sałaty i osusz je delikatnie ręcznikami papierowymi.

Ugotowaną kaszę i soczewicę wymieszaj z ogórkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem. Doprawi do smaku pieprzem i solą.

Przekąskę możesz podawać na listkach sałaty lub zawiń je w formie wrapa, umieszczając w środku mieszankę kaszy, soczewicy i warzyw.

Potrawa ta to bomba witamin i składników mineralnych takich, jak witamina C, kwas foliowy, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, cynk oraz białka i błonnika pokarmowego.

Energetycznego smacznego! #CzerpZeZboża

Więcej informacji na: www.dobrezboze.pl

___

O Stowarzyszeniu:

Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych (SPPZ) to organizacja non-profit, która zrzesza producentów produktów zbożowych – w szczególności kasz i płatków. Stowarzyszanie działa na rzecz ochrony środowiska i zdrowia oraz rozwoju nowych technologii w zakresie produkcji oraz przetwórstwa produktów zbożowych, przyjaznych środowisku i zdrowiu. Jednym ze strategicznych obszarów działalności jest podejmowanie inicjatyw edukacyjnych, mających na celu rzetelne informowanie opinii publicznej o jakości i właściwościach prozdrowotnych produktów zbożowych.

W trosce o konsumentów Stowarzyszenie dokłada starań, aby nieustannie zapewniać wysoką jakość produktów na rynku. Współpracować będzie również z instytucjami państwowymi, naukowymi, laboratoriami badawczymi, dostawcami surowców.

Firmy członkowskie i założycielskie Stowarzyszenia:  Cenos Sp. z o.o., Kupiec Sp. z o. o., Lestello Sp. z o.o., Melvit S.A., Rol-Ryż Sp. z o.o., Sawex Foods Sp. z o.o., Soligrano Sp. z o.o. Sp. k., Sonko Sp. z o.o.

Hanna Stolińska:

Doktor nauk o zdrowiu, dietetyk kliniczny. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia. Pomaga osobom z problemem nadwagi i otyłości, cierpiącym na choroby dietozależne oraz będącym na dietach alternatywnych (ze szczególnym uwzględnieniem diet roślinnych). Prowadzi liczne szkolenia dla dietetyków i lekarzy oraz wykłady dla rodziców i osób starszych. Współpracuje z Narodowym Programem Zdrowia i przy realizacji kampanii społecznych. Jedna z założycielek Fundacji Kobiety bez Diety. Autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych, aktywny uczestnik konferencji polskich i zagranicznych, autorka wielu książek o odżywianiu, między innymi „Love Vegan”, „Jeść́ zdrowiej”, „Jelito drażliwe. Leczenie dietą”, „Insulinooporność. Leczenie dietą”, „Zdrowe stawy. Leczenie dietą”, „Jedz zielone”, ,,Zakłamane jedzenie'', ,,Dieta przy osteoporozie''.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PR Hub Sp z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku Biuro prasowe
2025-02-05 | 06:00

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale skorygować. Najwięcej obaw pacjentów dotyczących tych
Zdrowie Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji
2025-01-15 | 14:00

Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji

Jednym z Twoich postanowień na nowy rok jest to, aby bardziej o siebie zadbać? Nic prostszego! Dzięki wysokiej jakości suplementom diety nie będziesz musiała podejmować
Zdrowie Filary pielęgnacji skóry atopowej
2024-12-30 | 09:00

Filary pielęgnacji skóry atopowej

Atopowe Zapalenie Skóry jest przewlekłą chorobą cywilizacyjną. Do jej objawów należą przesuszenie skóry, zaczerwienienie, podrażnienie i dotkliwy świąd, które

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa

Alkohol staje się coraz mniej popularny wśród młodzieży, przede wszystkim w grupie wiekowej 15–16 lat, ale pozytywne zmiany widoczne są również w grupie 17- i 18-latków – wynika z badania ESPAD z 2024 roku przedstawionego niedawno podczas konferencji w Sejmie. Mniej nastolatków niż 20 lat temu przyznaje się do zakupu alkoholu i tych, którzy oceniają, że jest on łatwy do zdobycia. Wciąż jednak na wysokim poziomie utrzymuje się odsetek młodzieży, która pije w sposób ryzykowny. Ministerstwo Zdrowia zapowiada działania ograniczające sprzedaż alkoholu.

IT i technologie

Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich

Już nie tylko usprawnianie analizy badań obrazowych, ale i na przykład typowanie celów terapeutycznych w chorobach rzadkich to pola, na których w medycynie sprawdza się sztuczna inteligencja. Różne technologie zasilane SI wykorzystuje prawie 80 proc. podmiotów leczniczych, a inwestycja w nie zwraca się średnio w ciągu 14 miesięcy. Wraz z pokoleniową wymianą kadr widać też coraz większe otwieranie się lekarzy na korzystanie z narzędzi sztucznej inteligencji.