Wielkanoc na ostatnią chwilę
Te najradośniejsze święta w roku to świetna okazja, żeby wreszcie odpocząć od codziennej krzątaniny i pośpiechu, nacieszyć się wspólnymi chwilami z rodziną oraz pysznymi tradycyjnymi daniami. Na dodatek takimi, które można przygotować i podać bardzo szybko. Jak to możliwe?
W Wielkanoc najważniejsze jest śniadanie. Wtedy na stole nie może zabraknąć przede wszystkim jajek, chleba, wędlin, chrzanu oraz pasztetu. Ugotowanie idealnych jajek, z aksamitnym żółtkiem, zajmuje 9 minut – należy włożyć je do wrzącej wody na 4,5 minuty, następnie wyłączyć palnik i zostawić w niej pod przykryciem na kolejne 4,5 minuty. Żeby dobrze się obierały, po odcedzeniu trzeba je delikatnie obtłuc i zalać na kilka minut zimną wodą. Następnie wystarczy przekroić je na pół, udekorować majonezem, szczypiorkiem, plasterkiem rzodkiewki, ułożyć na półmisku i pyszna, naturalna przekąska gotowa! Tak samo można poradzić sobie z wędlinami – pokrojone w plasterki, na liściach sałaty, ewentualnie posmarowane chrzanem i zwinięte w roladki będą się prezentować bardzo elegancko.
Pasztet na ostatnią chwilę? Jego upieczenie wymaga przecież znacznie więcej czasu – samo przygotowanie mięsa zajmuje kilka godzin, bo najlepsze jest gotowane na bardzo małym ogniu, w tzw. „krótkiej” wodzie, czyli takiej ilości, która tylko zakrywa składniki. Potem należy je rozdrobnić, zemleć w maszynce ze specjalnym sitkiem o drobnych oczkach, przyprawić, bardzo starannie wymieszać, warstwami wkładać do foremki, dokładnie ubijając, aby w środku nie zostało powietrze, (bo będzie się kruszył podczas krojenia), a na koniec jeszcze upiec tak, żeby się nie wysuszył… Nie jest to łatwe zadanie, zwłaszcza dla osób, które nie gotują na co dzień. Na szczęście, aby cieszyć się smakiem wybornego pasztetu, nie trzeba przechodzić tego wielogodzinnego i pracochłonnego procesu. Można bowiem sięgnąć po dobrej jakości produkty gotowe, jak naturalnie szlachetny Pasztet Dworski z dodatkiem mięsa z dzika, jelenia, królika albo żurawiny. Nie zawierają glutenu, konserwantów ani wzmacniaczy smaku. Ich receptury są inspirowane staropolską kuchnią, w której dziczyzna była podstawą, a pasztety stanowiły synonim luksusu i prestiżu – do ich przyrządzania zatrudniano świetnie opłacanych specjalistów zwanych pasztetnikami.
Dobrej jakości pasztet z naturalnych składników jest nie tylko smaczny – to zdrowa, pełna wartości odżywczych przekąska, która dostarcza organizmowi m.in. wartościowego białka, witamin z grupy B, żelaza i cynku. Najlepiej smakuje z pieczywem, zimnymi sosami na bazie chrzanu lub majonezu oraz piklami. Na świąteczne śniadanie warto zaserwować pasztet z eleganckich miseczek, aby każdy miał do niego łatwy dostęp.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Beata Pawlikowska: Babia Góra to jest teraz moje ulubione miejsce w Polsce. Jest w niej coś magicznego, więc marzę o tym, żeby tam wrócić
Podróżniczka przyznaje, że majowa wyprawa na Babią Górę mimo kiepskiej pogody okazała się niezwykle ekscytującą przygodą. W prognozach na ten dzień miało być 20 stopni ciepła i dużo słońca, natomiast kiedy wyszła na szlak, padał deszcz, deszcz ze śniegiem i grad, a termometry pokazywały zaledwie kilka stopni powyżej zera. Beata Pawlikowska cieszy się jednak, że nie zniechęciła się taką aurą, bo ta wędrówka zadziałała na nią niezwykle kojąco.
Ochrona środowiska
Przebywanie w lesie pozytywnie wpływa na zdrowie. Kąpiele leśne stają się coraz popularniejsze

Zażywanie kąpieli leśnych ma pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka, zarówno w aspekcie psychicznym, jak i w zakresie wzmacniania układu odpornościowego. Badania naukowe wykazały między innymi, że taka forma odpoczynku przyczynia się do zwiększenia produkcji i aktywności podstawowych komórek układu immunologicznego, spełniających ważną rolę w walce z wirusami i nowotworami. Polacy coraz lepiej zdają sobie sprawę z tego dobroczynnego wpływu, dlatego rośnie popularność kąpieli leśnych.
Podróże
Dorota Gardias: Jeżeli w wakacje chcemy mieszkać w luksusowym hotelu, korzystać ze SPA i jeść na mieście, to na pewno będzie drogo. Za niewielkie pieniądze również można się świetnie bawić

Pogodynka przyznaje, że bardzo ceni sobie czas spędzony z bliskimi, kontakt z naturą i zdrowy styl życia. Poza tym jest lokalną patriotką, dlatego też tegoroczny urlop postanowiła spędzić w swoich rodzinnych stronach – na Roztoczu, by jeszcze bardziej poznać tę niezwykle urokliwą część Polski. Dorota Gardias uważa, że można dobrze się bawić, korzystać z atrakcji i przywieźć z wyjazdu wiele niezapomnianych wrażeń, nie wydając na to majątku. Tym razem zaplanowała spływy kajakowe, jazdę konno, rowerowe wyprawy oraz podążanie śladami historii. Gdyby trzeba było spać pod namiotem, nie miałaby nic przeciwko.