Komunikaty PR

Wielkanoc z Piątnicą! Najlepsze produkty i smaczne przepisy

2021-04-01  |  14:45
Biuro prasowe
Do pobrania Piątnica ( 0.53 MB )

Zbliżająca się Wielkanoc to szczególny czas kojarzony z bliskością, radością oraz stołem pełnym smakołyków. Tradycyjna babka, mazurek, sernik czy pascha to najpopularniejsze wielkanocne ciasta, bez których trudno wyobrazić sobie święta Wielkiej Nocy. Przygotujmy je z najwyższej jakości składników i według sprawdzonych przepisów, które zapewnią nam kulinarny sukces!


Najlepsze składniki – doskonały smak, prosty skład

Do przygotowania wielkanocnego sernika warto użyć najwyższej jakości Twarogu Sernikowego OSM Piątnica. To produkt łączący idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu, które zapewniają odpowiednią zawartość tłuszczu (sernik nie wymaga dodatku masła) oraz wspaniały smak. Twaróg Sernikowy z Piątnicy nie zawiera konserwantów, barwników ani aromatów. Jest całkowicie naturalny, wyprodukowany z mleka od krów karmionych paszami bez GMO.

Tradycyjny mazurek nabierze wyjątkowego charakteru, jeśli wzbogacimy go o krem na bazie Mascarpone z Piątnicy. Ten wyjątkowy rodzaj sera charakteryzuje się gładką konsystencją oraz naturalnym, śmietankowym smakiem. Z dodatkiem Śmietanki 30% z Piątnicy stworzy wyjątkowo aksamitną masę do dekoracji mazurka.

Delikatne śmietany to ważny składnik wielu ciast. Śmietany z Piątnicy mają wyśmienity smak i idealną gęstość. Wielkanocna babka z dodatkiem najpopularniejszej na polskim rynku Śmietany 18% marki Piątnica będzie wyjątkowo delikatna i puszysta. Słodkie Śmietanki 30% i 36% OSM Piątnica doskonale sprawdzą się do przygotowywania wielu wypieków. Niezwykle szybko się ubijają, tworząc wyjątkowo puszystą bazę do kremów czy mas.
 

Przepisy na wielkanocne ciasta – upiecz je z Piątnicą!

Babka z polewą z białej czekolady

Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 50-60 min
Rozmiar foremki: Foremka do babki z kominkiem (śr. 23-26 cm)


Składniki na babkę:
100 g jogurtu naturalnego Piątnica
130 g śmietany 18% Piątnica
440 g mąki pszennej
4 jajka
180 g drobnego cukru do wypieków
140 ml oleju
10 g cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny

Czekoladowa polewa:
200 g białej czekolady
100 g śmietanki 30% Piątnica

Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez drobne sito. Jogurt naturalny OSM Piątnica wymieszaj ze śmietaną 18% Piątnica, sokiem z cytryny, otartą skórką cytrynową i cukrem wanilinowym.
Całe jaja ubij z cukrem (na wysokich obrotach) przy pomocy miksera, aż masa nabierze jasnej barwy i puszystej konsystencji (ok. 7 minut). Zmniejsz obroty miksera. Do masy wlewaj olej cienkim strumieniem, cały czas ubijając. Do masy dodawaj raz mąkę, raz jogurt ze śmietaną, nadal ubijając.
Formę do babki z kominkiem o średnicy 23-26 cm wysmaruj odrobiną oleju lub masła i obsyp minimalną ilością mąki. Nadmiar wysyp z foremki.
Masę przelej równo do foremki.
Upiecz w temperaturze 160°C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).

W rondelku podgrzej śmietankę 30% Piątnica i dodaj pokruszoną czekoladę. Połącz składniki. Polewę lekko ostudź i polej nią babkę.

*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, produkty nabiałowe wyjmij z lodówki 30 minut wcześniej.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mazurek migdałowo-różany

Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 90 min
Czas pieczenia: 20 min
Rozmiar foremki: Foremka do ciasta o rozmiarach ok. 25x33 cm


Składniki na spód:
200 g masła extra OSM Piątnica
1 łyżka (16 g) śmietany 18% Piątnica
190 g mąki pszennej
150 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Różany krem:
150 g serka mascarpone Piątnica
100 g śmietanki 36% Piątnica
100 g konfitur różanych
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Dekoracja:
100g płatków migdałowych i płatki róż

Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę*. Dodaj zmielone migdały, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier puder. Posiekaj szybko nożem aż do uzyskania efektu kruszonki. Dodaj żółtka, sól, kwaśną śmietanę 18% Piątnica i szybko zagnieć.
Z ciasta uformuj prostokątny blok. Jeśli ciasto będzie klejące, oprósz je mąką, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę o wymiarach lub 33 x 25 cm posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto krój na równe plastry i wylep nim dokładnie spód blaszki. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
Piecz w temperaturze 190ºC przez około 18-20 minut, na jasnozłoty kolor.
Wystudź w blaszce.

Przygotuj krem różany.
Zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone z Piątnicy i wymieszaj z gęstą śmietanką 36%. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Posyp płatkami migdałów uprażonymi na patelni.
Udekoruj płatkami róży.

*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Ciasto możesz również zagnieść w malakserze. To prostszy sposób. W tym celu wszystkie składniki ciasta umieść od razu w misie malaksera, a nie dodawaj kolejno. Miksuj bardzo krótko, do połączenia składników.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pascha pomarańczowo-migdałowa

Poziom trudności: Średni
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: 12 godz.
Rozmiar foremki: Sitko lub durszlak o śr. ok. 18 cm


Składniki na deser:
500 g twarogu sernikowego Piątnica
150 g serka mascarpone Piątnica
150 g masła extra Piątnica, miękkiego
150 g cukru pudru
100 g mielonych migdałów
50 g rodzynek
50 g posiekanych suszonych moreli
5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
8 g cukru wanilinowego lub ziarenka z jednej laski wanilii
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub otartej skórki z pomarańczy
1 łyżka rumu lub likieru migdałowego

Do dekoracji:
Ulubione bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa, świeże owoce, jadalne kwiaty.

Przygotowanie:
W misie miksera utrzyj gotowane żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodaj miękkie masło pokrojone w niewielkie kostki i nadal ucieraj do uzyskania jasnej puszystej masy. W misce obok połącz twaróg sernikowy OSM Piątnica z serkiem mascarpone z Piątnicy. Nie ucieraj. Po prostu wymieszaj łopatką lub rózgą.
Zmniejsz obroty miksera i partiami powoli dodawaj mieszankę serów, aromat pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy i alkohol. Na koniec dosyp mielone migdały, a po chwili, już ręcznie wmieszaj rodzynki i posiekane morele.
Sito połóż na miskę i wyłóż je czystą ściereczką. Na ściereczkę wyłóż całą masę, przykryj i obciąż od góry.
Tak przygotowany deser wstaw na całą noc do lodówki.
Przed podaniem odwróć paschę i wyłóż na talerz lub paterę. Ozdób ulubionymi bakaliami lub owocami lub jadalnymi kwiatami.

*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Deser możesz też zabarwić odrobiną kakao, mielonego suszonego hibiscusa lub dodać do środka kawałki siekanej czekolady. Baw się smakiem i kreacją!

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce Biuro prasowe
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie
Dom Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?
2025-05-13 | 06:00

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Rynek nieruchomości w Polsce rządzi się swoimi prawami. Klient nierzadko poznaje ceny lokali dopiero wtedy, gdy zapyta o nie sprzedawcę. Najlepiej osobiście, podczas spotkania
Dom Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
2025-04-29 | 18:00

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Rynek nieruchomości przeszedł w ostatnich latach dużą metamorfozę. Coraz więcej osób, zamiast mieszkania w centrum dużego miasta, wybiera życie na przedmieściach.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.