Wielkanoc z Piątnicą! Najlepsze produkty i smaczne przepisy
Zbliżająca się Wielkanoc to szczególny czas kojarzony z bliskością, radością oraz stołem pełnym smakołyków. Tradycyjna babka, mazurek, sernik czy pascha to najpopularniejsze wielkanocne ciasta, bez których trudno wyobrazić sobie święta Wielkiej Nocy. Przygotujmy je z najwyższej jakości składników i według sprawdzonych przepisów, które zapewnią nam kulinarny sukces!
Najlepsze składniki – doskonały smak, prosty skład
Do przygotowania wielkanocnego sernika warto użyć najwyższej jakości Twarogu Sernikowego OSM Piątnica. To produkt łączący idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu, które zapewniają odpowiednią zawartość tłuszczu (sernik nie wymaga dodatku masła) oraz wspaniały smak. Twaróg Sernikowy z Piątnicy nie zawiera konserwantów, barwników ani aromatów. Jest całkowicie naturalny, wyprodukowany z mleka od krów karmionych paszami bez GMO.
Tradycyjny mazurek nabierze wyjątkowego charakteru, jeśli wzbogacimy go o krem na bazie Mascarpone z Piątnicy. Ten wyjątkowy rodzaj sera charakteryzuje się gładką konsystencją oraz naturalnym, śmietankowym smakiem. Z dodatkiem Śmietanki 30% z Piątnicy stworzy wyjątkowo aksamitną masę do dekoracji mazurka.
Delikatne śmietany to ważny składnik wielu ciast. Śmietany z Piątnicy mają wyśmienity smak i idealną gęstość. Wielkanocna babka z dodatkiem najpopularniejszej na polskim rynku Śmietany 18% marki Piątnica będzie wyjątkowo delikatna i puszysta. Słodkie Śmietanki 30% i 36% OSM Piątnica doskonale sprawdzą się do przygotowywania wielu wypieków. Niezwykle szybko się ubijają, tworząc wyjątkowo puszystą bazę do kremów czy mas.
Przepisy na wielkanocne ciasta – upiecz je z Piątnicą!
Babka z polewą z białej czekolady
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 50-60 min
Rozmiar foremki: Foremka do babki z kominkiem (śr. 23-26 cm)
Składniki na babkę:
100 g jogurtu naturalnego Piątnica
130 g śmietany 18% Piątnica
440 g mąki pszennej
4 jajka
180 g drobnego cukru do wypieków
140 ml oleju
10 g cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny
Czekoladowa polewa:
200 g białej czekolady
100 g śmietanki 30% Piątnica
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez drobne sito. Jogurt naturalny OSM Piątnica wymieszaj ze śmietaną 18% Piątnica, sokiem z cytryny, otartą skórką cytrynową i cukrem wanilinowym.
Całe jaja ubij z cukrem (na wysokich obrotach) przy pomocy miksera, aż masa nabierze jasnej barwy i puszystej konsystencji (ok. 7 minut). Zmniejsz obroty miksera. Do masy wlewaj olej cienkim strumieniem, cały czas ubijając. Do masy dodawaj raz mąkę, raz jogurt ze śmietaną, nadal ubijając.
Formę do babki z kominkiem o średnicy 23-26 cm wysmaruj odrobiną oleju lub masła i obsyp minimalną ilością mąki. Nadmiar wysyp z foremki.
Masę przelej równo do foremki.
Upiecz w temperaturze 160°C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
W rondelku podgrzej śmietankę 30% Piątnica i dodaj pokruszoną czekoladę. Połącz składniki. Polewę lekko ostudź i polej nią babkę.
*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, produkty nabiałowe wyjmij z lodówki 30 minut wcześniej.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mazurek migdałowo-różany
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 90 min
Czas pieczenia: 20 min
Rozmiar foremki: Foremka do ciasta o rozmiarach ok. 25x33 cm
Składniki na spód:
200 g masła extra OSM Piątnica
1 łyżka (16 g) śmietany 18% Piątnica
190 g mąki pszennej
150 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Różany krem:
150 g serka mascarpone Piątnica
100 g śmietanki 36% Piątnica
100 g konfitur różanych
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Dekoracja:
100g płatków migdałowych i płatki róż
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę*. Dodaj zmielone migdały, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier puder. Posiekaj szybko nożem aż do uzyskania efektu kruszonki. Dodaj żółtka, sól, kwaśną śmietanę 18% Piątnica i szybko zagnieć.
Z ciasta uformuj prostokątny blok. Jeśli ciasto będzie klejące, oprósz je mąką, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę o wymiarach lub 33 x 25 cm posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto krój na równe plastry i wylep nim dokładnie spód blaszki. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
Piecz w temperaturze 190ºC przez około 18-20 minut, na jasnozłoty kolor.
Wystudź w blaszce.
Przygotuj krem różany.
Zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone z Piątnicy i wymieszaj z gęstą śmietanką 36%. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Posyp płatkami migdałów uprażonymi na patelni.
Udekoruj płatkami róży.
*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Ciasto możesz również zagnieść w malakserze. To prostszy sposób. W tym celu wszystkie składniki ciasta umieść od razu w misie malaksera, a nie dodawaj kolejno. Miksuj bardzo krótko, do połączenia składników.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pascha pomarańczowo-migdałowa
Poziom trudności: Średni
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: 12 godz.
Rozmiar foremki: Sitko lub durszlak o śr. ok. 18 cm
Składniki na deser:
500 g twarogu sernikowego Piątnica
150 g serka mascarpone Piątnica
150 g masła extra Piątnica, miękkiego
150 g cukru pudru
100 g mielonych migdałów
50 g rodzynek
50 g posiekanych suszonych moreli
5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
8 g cukru wanilinowego lub ziarenka z jednej laski wanilii
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub otartej skórki z pomarańczy
1 łyżka rumu lub likieru migdałowego
Do dekoracji:
Ulubione bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa, świeże owoce, jadalne kwiaty.
Przygotowanie:
W misie miksera utrzyj gotowane żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodaj miękkie masło pokrojone w niewielkie kostki i nadal ucieraj do uzyskania jasnej puszystej masy. W misce obok połącz twaróg sernikowy OSM Piątnica z serkiem mascarpone z Piątnicy. Nie ucieraj. Po prostu wymieszaj łopatką lub rózgą.
Zmniejsz obroty miksera i partiami powoli dodawaj mieszankę serów, aromat pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy i alkohol. Na koniec dosyp mielone migdały, a po chwili, już ręcznie wmieszaj rodzynki i posiekane morele.
Sito połóż na miskę i wyłóż je czystą ściereczką. Na ściereczkę wyłóż całą masę, przykryj i obciąż od góry.
Tak przygotowany deser wstaw na całą noc do lodówki.
Przed podaniem odwróć paschę i wyłóż na talerz lub paterę. Ozdób ulubionymi bakaliami lub owocami lub jadalnymi kwiatami.
*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Deser możesz też zabarwić odrobiną kakao, mielonego suszonego hibiscusa lub dodać do środka kawałki siekanej czekolady. Baw się smakiem i kreacją!

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.