Wielkanocne must have – apetyczny żurek w chlebie od Appetity
W Wielkanoc na polskich stołach królują przede wszystkim tradycyjne dania. Aby w pełni cieszyć się magią i radością tych świąt, warto postawić na sprawdzone potrawy, które zachwycą doskonałym smakiem, ale także efektownym wyglądem czy sposobem podania. Jedną z nich jest oczywiście żur, nierzadko nazywany „staropolskim”, gdyż serwowany jest od wieków. W zależności od rejonu Polski przygotowuje się go z różnych składników i w inny sposób; jedni robią żur na wędzonce, inni – tylko na żeberkach itp. Żurek jest tak popularny, że stworzono legendy, wyjaśniające jego pochodzenie. Jedna z nich głosi, że powstał w wyniku zakładu. Skąpy i chciwy piekarz-karczmarz miał ugotować coś ohydnego, a ku jego zdziwieniu - z zalanych wrzątkiem starych resztek zaczynu na chleb razowy, więdnących warzyw, starych grzybów, zeschniętej wędzonki, surowej kiełbasy i czosnku - powstała pyszna zupa.
Legendarny piekarz-karczmarz smaczny żur przygotował zupełnie niezamierzenie. Z marką Appetita nie ma miejsca na przypadki. Korzystając z przepisu na Apetyczny żurek w chlebie Appetita, można wyczarować wyśmienitą zupę, która zachwyci wszystkich domowników i świątecznych gości. Chętni mogą się pokusić o własnoręczne przygotowanie zakwasu, domowej białej kiełbasy czy chlebków do żurku.
Apetyczny żurek w chlebie Appetita
Składniki:
Bulion:
- 3 marchewki
- 1 por
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- ok. 500 g żeberek
Żurek:
- 2-3 białe kiełbasy
- Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita
- 1 butelka naturalnego zakwasu na żurek
Do podania:
- jajko na twardo
- śmietana
- małe chlebki z wydrążonym środkiem
Sposób przygotowania: Warzywa na bulion obrać, włożyć do dużego garnka i mocno zrumienić na oleju. Zalać wodą, zagotować, dodać żeberka i gotować godzinę pod przykryciem. przykryć garnek. Następnie przecedzić bulion. Do gotowego wywaru dodać Przyprawę do żurku i barszczu białego Appetita, dolać zakwas i doprawić solą do smaku. Dodać białą kiełbasę i gotować 15 minut. Przed podaniem zabielić zupę śmietaną. Podawać w wydrążonym chlebku z jajkiem i białą kiełbasą.
Dla chętnych: Zakwas na żurek
Składniki:
- 1 l przegotowanej ciepłej wody
- 1 szklanka mąki żytniej z otrębami
- 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 piętka chleba na zakwasie
- 2-3 Liście laurowe Appetita
- 3-5 ziaren Ziela angielskiego Appetita
Sposób przygotowania: Do słoika wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać chleb, czosnek i przyprawy. Następnie przykryć słoik lnianą ściereczką, odstawić go w ciepłe miejsce na 4 dni.
Dla chętnych: Biała kiełbasa do żurku (ok. 1 kg)
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej b/k
- 200 g łopatki wieprzowej b/k
- 150 g podgardla wieprzowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 18 g soli
- 2 g cukru
- 2 g Pieprzu czarnego ziarnistego Appetita
- 2 g Majeranku Appetita
- 100 ml lodowatej wody
- jelita wieprzowe cienkie
Sposób przygotowania: Pokroić łopatkę w bardzo małą kostkę, karkówkę i podgardle zmielić w maszynce do mielenia mięsa (małe oczka). Zmielić pieprz, rozetrzeć z solą zmiażdzony czosnek. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dolać lodowatą wodę, wyrabiać aż masa stanie się kleista. Całość przykrytą lnianą ściereczką odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny. Kilkakrotnie, delikatnie letnią wodą przelać w środku jelita, potem wymoczyć je w czystej zimnej wodzie przez 2 godziny, a następnie je odsączyć. Przy pomocy maszynki z nasadką do nadziewania kiełbas napełnić jelita przygotowaną masą. Dzielić je na odcinki o długości ok. 12 cm, które na końcach należy związać. Białą kiełbasę należy obsuszyć w chłodnym i przewiewnym miejscu przez dobę, a następnie sparzyć. Kiełbasę włożyć do gorącej wody (ok. 70-75 stopni, wody nie wolno zagotować) i parzyć przez 20-30 minut.
Dla chętnych: Chlebki do żurku
Składniki:
- 50 dkg mąki razowej
- 50 dkg mąki pszennej
- 500 ml ciepłego mleka
- 4 dkg świeżych drożdży
- 5 płaskich łyżeczek cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka Kminku całego Appetita
Sposób przygotowania: Mleko przelać do dużej miski, dodać rozkruszone drożdże i cukier. Wsypać mąkę razową, dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie dodać sól, kminek i zamieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną. Połączyć wszystkie składniki, przełożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować małe bochenki, ułożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć blachę lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować wodą. Piec 50-60 minut w temp. 190 stopni. Po ostudzeniu ściąć gory bochenków, wydrażyć miąższ i wlewać żurek do chlebków.
Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty w linii:
- Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita (20 g)
- Liść laurowy Appetita (6 g)
- Ziele angielskie Appetita (15 g)
- Pieprz czarny ziarnisty Appetita (18 g)
- Majeranek Appetita (8 g)
- Kminek cały Appetita (20 g)
Cena: ok. 1,60 zł/opakowanie

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze
Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.
Zdrowie
Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.
Media
Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.