Komunikaty PR

Wielkanocne must have – apetyczny żurek w chlebie od Appetity

2020-03-13  |  01:00
Biuro prasowe

W Wielkanoc na polskich stołach królują przede wszystkim tradycyjne dania. Aby w pełni cieszyć się magią i radością tych świąt, warto postawić na sprawdzone potrawy, które zachwycą doskonałym smakiem, ale także efektownym wyglądem czy sposobem podania. Jedną z nich jest oczywiście żur, nierzadko nazywany „staropolskim”, gdyż serwowany jest od wieków. W zależności od rejonu Polski przygotowuje się go z różnych składników i w inny sposób; jedni robią żur na wędzonce, inni – tylko na żeberkach itp. Żurek jest tak popularny, że stworzono legendy, wyjaśniające jego pochodzenie. Jedna z nich głosi, że powstał w wyniku zakładu. Skąpy i chciwy piekarz-karczmarz miał ugotować coś ohydnego, a ku jego zdziwieniu - z zalanych wrzątkiem starych resztek zaczynu na chleb razowy, więdnących warzyw, starych grzybów, zeschniętej wędzonki, surowej kiełbasy i czosnku - powstała pyszna zupa.

 

Legendarny piekarz-karczmarz smaczny żur przygotował zupełnie niezamierzenie. Z marką Appetita nie ma miejsca na przypadki. Korzystając z przepisu na Apetyczny żurek w chlebie Appetita, można wyczarować wyśmienitą zupę, która zachwyci wszystkich domowników i świątecznych gości. Chętni mogą się pokusić o własnoręczne przygotowanie zakwasu, domowej białej kiełbasy czy chlebków do żurku.

 

Apetyczny żurek w chlebie Appetita

 

 

Składniki:

Bulion:

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • ok. 500 g żeberek

Żurek:

  • 2-3 białe kiełbasy
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita
  • 1 butelka naturalnego zakwasu na żurek

Do podania:

  • jajko na twardo
  • śmietana
  • małe chlebki z wydrążonym środkiem

Sposób przygotowania: Warzywa na bulion obrać, włożyć do dużego garnka i mocno zrumienić na oleju. Zalać wodą, zagotować, dodać żeberka i gotować godzinę pod przykryciem. przykryć garnek. Następnie przecedzić bulion. Do gotowego wywaru dodać Przyprawę do żurku i barszczu białego Appetita, dolać zakwas i doprawić solą do smaku. Dodać białą kiełbasę i gotować 15 minut. Przed podaniem zabielić zupę śmietaną. Podawać w wydrążonym chlebku z jajkiem i białą kiełbasą.

 

Dla chętnych: Zakwas na żurek

Składniki:

  • 1 l przegotowanej ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki żytniej z otrębami
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 piętka chleba na zakwasie
  • 2-3 Liście laurowe Appetita
  • 3-5 ziaren Ziela angielskiego Appetita

Sposób przygotowania: Do słoika wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać chleb, czosnek i przyprawy. Następnie przykryć słoik lnianą ściereczką, odstawić go w ciepłe miejsce na 4 dni.

 

Dla chętnych: Biała kiełbasa do żurku (ok. 1 kg)

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej b/k
  • 200 g łopatki wieprzowej b/k
  • 150 g podgardla wieprzowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 18 g soli
  • 2 g cukru
  • 2 g Pieprzu czarnego ziarnistego Appetita
  • 2 g Majeranku Appetita
  • 100 ml lodowatej wody
  • jelita wieprzowe cienkie

Sposób przygotowania: Pokroić łopatkę w bardzo małą kostkę, karkówkę i podgardle zmielić w maszynce do mielenia mięsa (małe oczka). Zmielić pieprz, rozetrzeć z solą zmiażdzony czosnek. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dolać lodowatą wodę, wyrabiać aż masa stanie się kleista. Całość przykrytą lnianą ściereczką odstawić w chłodne miejsce na 4 godziny. Kilkakrotnie, delikatnie letnią wodą przelać w środku jelita, potem wymoczyć je w czystej zimnej wodzie przez 2 godziny, a następnie je odsączyć. Przy pomocy maszynki z nasadką do nadziewania kiełbas napełnić jelita przygotowaną masą. Dzielić je na odcinki o długości ok. 12 cm, które na końcach należy związać. Białą kiełbasę należy obsuszyć w chłodnym i przewiewnym miejscu przez dobę, a następnie sparzyć. Kiełbasę włożyć do gorącej wody (ok. 70-75 stopni, wody nie wolno zagotować) i parzyć przez 20-30 minut.

 

Dla chętnych: Chlebki do żurku

Składniki:

  • 50 dkg mąki razowej
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 5 płaskich łyżeczek cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka Kminku całego Appetita

Sposób przygotowania: Mleko przelać do dużej miski, dodać rozkruszone drożdże i cukier. Wsypać mąkę razową, dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie dodać sól, kminek i zamieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną. Połączyć wszystkie składniki, przełożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować małe bochenki, ułożyć je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć blachę lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować wodą. Piec 50-60 minut w temp. 190 stopni. Po ostudzeniu ściąć gory bochenków, wydrażyć miąższ i wlewać żurek do chlebków.

 

Producent: Colian Sp. z o.o.

Marka: Appetita

Produkty w linii:

  • Przyprawa do żurku i barszczu białego Appetita (20 g)
  • Liść laurowy Appetita (6 g)
  • Ziele angielskie Appetita (15 g)
  • Pieprz czarny ziarnisty Appetita (18 g)
  • Majeranek Appetita (8 g)
  • Kminek cały Appetita (20 g)

Cena: ok. 1,60 zł/opakowanie

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów Biuro prasowe
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.